Vegansk inlagd sill med aubergine.
Det är inte ens alla köttätare som gillar sill - så varför inte testa en vegansk "sill" istället? Denna har Linnéa gjort med aubergine och morötter.
Läs mer »Mandelmusslor. En riktig klassiker till de stora kafferepen förr i tiden. Men den hänger med in på 2000-talet också. Då kanske främst som en del av dessertbordet på jul.
Här har jag blandat hjortronsylten direkt i grädden och sedan spritsat ut grädden fint i mandelmusslorna. På sidan av står en stor kanna kolasås med brynt smör. Så gott!
Antalet recept som finns på mandelmusslor är många, jag föredrar att göra på färdigt mandelmjöl. Och tillsätta en skvätt bittermandel i degen.
200 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
2 1/2 dl mandelmjöl
4 dl vetemjöl
3 droppar bittermandelarom
25 g smör till formarna
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget, mandelmjöl, vetemjöl och bittermandel.
Arbeta ihop till en deg på mjölat bakbord. Platta till degen och plasta in den. Låt den vila i kylen i cirka en timme.
Smält smöret och pensla formarna med.
Tryck ut degen i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 °C i cirka 8-10 minuter, beroende på ugn. Håll koll så de inte bränner vid.
Lossa mandelmusslorna ur formarna när de fortfarande är varma. Enklast tycker jag det är att hålla formen med hjälp en en handduk och försiktigt peta med en vass kniv för att lossa mandelmusslan från formen. Låt svalna på galler.
200 gram smör
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
flingsalt
Bryn smöret i en kastrull tills det fått en nötaktig doft.
Tillsätt socker och grädde. Låt allt koka ihop och tjockna till en sås, använd gärna termometer och låt såsen koka till ca 107°C.
Avsluta med att strö över lite flingsalt.
3 dl vispgrädde
1 dl hjortronsylt
Vispa grädden mjukt och ha sedan i hjortronsylten.
Servera mandelmusslorna med hjortrongrädden och kolasåsen.
105,00 kr
Doften är kryddig och fruktig med inslag av ingefära, kryddnejlika, kardemumma och kanel och citrus. Smaken är fräsch, fruktig och kryddig med en ton av rostat äpple. Serveras väl kyld.
Recept: Linnéa Seidel
Det är inte ens alla köttätare som gillar sill - så varför inte testa en vegansk "sill" istället? Denna har Linnéa gjort med aubergine och morötter.
Läs mer »Gubbröran har en given plats på julbordet och här serveras den färdig att äta på en skiva kavring, dekorerad med färsk dill. Perfekt att servera med ett glas gott vitt vin!
Läs mer »Västerbottensflarn, så enkelt att göra och rätt svåra att misslyckas med. Allt du behöver är ju ost. Ja och något riktigt gott att toppa dom med.
Läs mer »Saftiga och kryddiga revbenspjäll är en favorit på julbordet för många, så även för Linnéa. Här har hon satt sin egen prägel på sin pappas klassiska recept.
Läs mer »