Mandelmusslor med hjortrongrädde och kolasås med brynt smör.

Mandelmusslor. En riktig klassiker till de stora kafferepen förr i tiden. Men den hänger med in på 2000-talet också. Då kanske främst som en del av dessertbordet på jul.

Mandelmusslor med hjortronsylt.
Glöet White Sparkling Glögg

Glöet White Sparkling Glögg

Spanien

Systembolaget nr:

77404

105,00 kr


logo

40

logo

1 h 30 min

Här har jag blandat hjortronsylten direkt i grädden och sedan spritsat ut grädden fint i mandelmusslorna. På sidan av står en stor kanna kolasås med brynt smör. Så gott!

Antalet recept som finns på mandelmusslor är många, jag föredrar att göra på färdigt mandelmjöl. Och tillsätta en skvätt bittermandel i degen.

Mandelmusslor:

Ingredienser

  • 200 g mjukt smör

  • 1 1/2 dl strösocker

  • 1 ägg

  • 2 1/2 dl mandelmjöl

  • 4 dl vetemjöl

  • 3 droppar bittermandelarom

  • 25 g smör till formarna

Gör så här

    1. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget, mandelmjöl, vetemjöl och bittermandel.

    2. Arbeta ihop till en deg på mjölat bakbord. Platta till degen och plasta in den. Låt den vila i kylen i cirka en timme.

    3. Smält smöret och pensla formarna med.

    4. Tryck ut degen i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 °C i cirka 8-10 minuter, beroende på ugn. Håll koll så de inte bränner vid.

    5. Lossa mandelmusslorna ur formarna när de fortfarande är varma. Enklast tycker jag det är att hålla formen med hjälp en en handduk och försiktigt peta med en vass kniv för att lossa mandelmusslan från formen. Låt svalna på galler.

Kolasås med brynt smör:

Ingredienser

  • 200 gram smör

  • 2 dl strösocker

  • 2 dl vispgrädde

  • flingsalt

Gör så här

    1. Bryn smöret i en kastrull tills det fått en nötaktig doft.

    2. Tillsätt socker och grädde. Låt allt koka ihop och tjockna till en sås, använd gärna termometer och låt såsen koka till ca 107°C.

    3. Avsluta med att strö över lite flingsalt.

Hjortrongrädde:

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde

  • 1 dl hjortronsylt

Gör så här

    1. Vispa grädden mjukt och ha sedan i hjortronsylten.

    2. Servera mandelmusslorna med hjortrongrädden och kolasåsen.

Dryckestips till mandelmusslorna:

Glöet White Sparkling Glögg

105,00 kr


Doften är kryddig och fruktig med inslag av ingefära, kryddnejlika, kardemumma och kanel och citrus. Smaken är fräsch, fruktig och kryddig med en ton av rostat äpple. Serveras väl kyld.

Recept: Linnéa Seidel