Mango- och räksallad.

En underbar mango- och räksallad som passar både som förrätt och smårätt. Serveras med fördel till ett glas högklassig riesling från Robert Weil.

mango och räksallad
Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

Tyskland

Systembolaget nr:

51242

219,00 kr


logo

4

logo

0 h 40 min

Folks o folks dryckesexpert Mats Claësson har arbetat med ädla drycker i hela sitt yrkesverksamma liv. Efter nästan 40 års erfarenhet där drycken och maten alltid funnits i centrum är han idag en av Sveriges mest erfarna utbildare inom konsten att kombinera mat och vin.

Nu har Mats, som faktiskt började sin bana som kock, skräddarsytt en fräsch och läcker förrätt till Robert Weil vinet Robert Weil Kiedricher Riesling Trocken 2017. Anrättningen, som skulle kunna kallas en ceviche, blir med sin sötma, syra och fina hetta från den wasabirostade sesamfröna en dröm tillsammans med det högklassiga rieslingvinet.

Mango- och räksallad:

Ingredienser

  • 2 mogna mango

  • 600 gram färska räkor

  • 2 msk pressad citron

  • 2 msk av Robert Weil vinet

  • rivet citronskal från ½ citron

  • drygt 2 msk wasabirostade sesamfrön

  • 4 stycken tunnbrödschips

Gör så här

    1. Skala räkorna och spar gärna skalen för att göra räkfond till senare middagar.

    2. Skala mangon och skiva i kuber.

    3. Blanda räkor, mango, pressad citron, vinet och det rivna citronskalet i en skål och låt det få mogna en stund. Rör lite grann i skålen några gånger under tiden. Vid servering tillsätt de wasabirostade sesamfröna.

    4. Smaka av tillsammans med vinet för att få en optimal balans. Vid behov tillsätt salt eller mer pressad citron och kanske även lite peppar.

    5. Servera i en skål eller tallrik och med ett tunnbrödschips till varje person.

Vintips till mango- och räksalladen:

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

219,00 kr


En topproducent från Rheingau som sköter sina vingårdar enligt ekologiska principer. Vinet har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd. Man finner fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.

Recept: Mats Claësson

Caesarsallad med räkor

Caesarsallad med räkor.


Caesarsallad är en matig sallad som kan göras på lite olika sätt men basen är den typiska och fantastiskt goda dressingen, romansallad och parmesan. Ofta serveras den med kyckling och bacon men här är vår somriga och lite fräschare variant med räkor och ä

Läs mer »