Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

Årgång:

2022

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

Tyskland


209,00 kr

Systembolaget nr:

5124201

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv Rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd. Man finner fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.

Produktion

Druvorna är utvalda från Robert Weils olika vingårdar i Rheingau, selektion sker både i vingården och i vineriet. Druvorna hanteras mycket varsamt under både transporten och inne i vineriet. Om möjligt genomförs alla jäsning med hjälp av den naturliga jästen och beroende på förutsättningarna används rostfria ståltankar eller stora ekståndare.

Passar till

Ett utmärkt vin att avnjuta som det är eller som en aperitif, men det är en oerhört mångsidig lagspelare tillsammans med alla möjliga maträtter. Till fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas en syrlighet i  anrättningen eller i tillbehör, Varför inte servera en fräsch och läcker ceviche.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Druvan Riesling har sitt ursprung i Rheingau och en av de mest hängivna och erkända producenterna i detta område är utan tvekan Weingut Robert Weil. Man har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil som idag styr det hela är fjärde generationen vinmakare på egendomen som grundades 1867. Egendomen som består av 90 hektar är till 100% planterad med riesling. Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till Riesling så varför plantera andra druvsorter. Vingårdarna är minutiöst skötta med höga kvalitetskrav sedan årtionden. Vinanläggningen är av senaste snitt och det märks att det råder tysk ordning i vingårdarna. Weingut Robert Weil är medlem i VDP (die Prädikatsweingüter). Medlemmar väljs in utifrån strikta kriterier. Utgångspunkten är att se vingårdsläget som del av ett kulturarv. Målsättningen för VDP är att lyfta fram unika vingårdslägen som ger viner av karaktär och omisskännlig personlig prägel, på vinspråk ofta omnämnd som ”terroir”. VDP klassificeringen är inte densamma som en ursprungsbeteckning men har ändå samma utgångspunkt, att spegla ett områdes typicitet. det finns olika steg i den pyramidala indelningen.  Gutswein: Instegsnivån för vinerna i VDP pyramiden. Vinerna utgör basen och är från vinegendomens egna vingårdar. Vinet ska spegla odlarens stil och filosofi med utgångspunkt i de stränga kvalitetskrav som ställts av VDP. Ortswein: Vin från de bästa vingårdslägena i en kommun (ort). Vinet ska vara representativt för området. Det vill säga tillverkat av för platsen typiska druvsorter, skördade med låga uttag. Erste Lage: Viner utöver de vanliga, med karaktär. Från namngivna lägen. Bara av druvsort som är tillåten i distriktet och för vin med en bevisad kontinuitet av hög kvalitet, flera år i rad. Manuell skörd. Grosse Lage: Står ungefär för Grand Cru, det vill säga att VDP Grosse Lage är beteckning för de bästa tyska vinlägena, ner på exakt begränsade odlingslotter. Manuell skörd. Beteckning med de högsta kvalitetskraven, för de bästa vinerna med stor mognadspotential.Detta vin Rheingau Riesling Trocken tillhör klassen Gutswein.


14 poäng = Ung, ren, blommig doft av päron, lime, citron, mineral och ett stänk cykelslang. Smakrikt anslag med lätt spristighet, hög, ännu lite grön fruktsyra i en medelstor kropp. Vinner på lagring!

- Munskänkarna. Vintesten, November 2022


Viner med höstkänsla

Eleganten från Rheingau kan sin riesling. Robert Weil är en av de främsta producenterna i detta vinområde och vinet är ett fynd. Tyskland är på bred frammarsch med sina viner. Njut av rökig sälta, aprikos, lättrostade nötter och maffiga mineraler. Vill du ha ännu mer ut av din investering, spara vinet något år i din vinkällare. Perfekt till allt från svamp till rotfrukter.

- Vin&Bar, Nr 5 2023, Sofia Ander

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

12 %

Systembolaget nr

5124201

Volym

750 ml

Varumärke

Robert Weil

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Germany - Rheingau - Rheingau

Sockerhalt

6 g/liter

Druva

Riesling

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även sparas och utvecklas under 2-4 år