Marinerad lammytterfilé med ugnsbakade rotfrukter och gräddsås.

Marinerad lammytterfilé med ugnsrostade rotfrukter och gräddsås passar utmärkt till påskbordets alla läckerheter.

Marinerad lammytterfilé med ugnsbakade rotfrukter och gräddsås
logo

4

logo

1 h 0 min

Låt lammfiléerna ligga i marinad länge, gärna över natten. Det ger en otroligt god smak till köttet. Till de ugnsrostade rotsakerna använde jag bland annat lila sötpotatis vilket ger en himla härlig färg. Om du inte hittar det gåt det precis lika bra med vanlig sötpotatis. Det här en utmärkt rätt att servera på påskbordet!

Lammfilé i marinad:

Ingredienser

  • 3/4 dl rött vin

  • 1/2 dl olja

  • 1/2 dl tamarisoja

  • 2 vitlöksklyftor

  • 4 lagerblad

  • Färsk rosmarin

  • Ca 650 g lammytterfilé

Gör så här

    1. Blanda rött vin, olja och soja. Skala och krossa vitlöken. Lägg i den tillsammans med lagerblad och några små kvistar färsk rosmarin. Rör om väl.

    2. Lägg i lammfiléerna i marinaden och låt stå svalt, gärna över natten. Ta fram köttet cirka en timme innan det ska tillagas.

    3. Bryn sedan köttet snabbt runt om, lägg köttet i en ugnsfast form. Stick i en köttermometer i köttet och låt det gå klart i ugnen. Värm ugnen till 100°C och tillaga köttet tills det uppnått en innertemperatur av 55-58 °C.

    4. Täck formen med folie och låt köttet vila minst 15 minuter.

Ugnsbakade rotfrukter:

Ingredienser

  • 800 g lila sötpotatis

  • 200 g palsternacka

  • 2 röda lökar

  • 600 g morötter

  • 1 knippe sparris

  • Olja

  • Salt

Gör så här

    1. Skala och dela rotfrukterna i stavar. Skala och skär ner löken i bitar. Lägg allt i en ugnsfast form.

    2. Ringla över lite olja och salta lätt. Ugnsbaka i 225°C i cirka 30 minuter. Rör om efter halva tiden.

    3. Knäck bort den yttersta, lite träiga biten på sparrisen. Dela den sedan i mindre bitar.

    4. Ta ut formen med rotsaker och blada i sparrisen. Ugnsbaka i cirka 15 minuter. Smaka av med lite mer salt.

Gräddsås:

Ingredienser

  • 2 dl sky från köttet

  • 2 msk vetemjöl

  • 2 dl grädde

  • Svartpeppar

Gör så här

    1. Sila skyn du får från köttet som legat och vilat under folie. Får du inte tillräckligt med sky, tillsätt lite vatten och eventuellt lite köttfond för extra smak.

    2. Koka upp den silade skyn, blanda ut mjölet i cirka 1 dl av grädden. Tillsätt det under konstant vispning.

    3. Häll sedan i resterande grädde och smaka av med lite svartpeppar. Låt koka ett par minuter så att såsen tjocknar.

Recept: Linnéa Seidel