Mozzarellasallad med fänkål och lakritsvinägrett.

En underbar mozzarellasallad som får extra mycket piff av fänkål, hallon, rostade bondbönor och en god lakritsvinägrett.

Mozzarellasallad
Diente de León

Diente de León

Argentina

Systembolaget nr:

240501

152,00 kr


Robert Weil Junior Spätburgunder Unique

Robert Weil Junior Spätburgunder Unique

Tyskland

Systembolaget nr:

5728901

149,00 kr


logo

1-2

logo

0 h 20 min

Kocken Sandra Mastio som vann Sveriges mästerkock 2015 har tagit fram ett underbart gott recept på mozzarellasallad.

Lakritsvinägrette:

Ingredienser

  • 3 msk olivolja, extra virgin, gärna blommig och fruktig

  • 1 msk balsamvinäger

  • 1 msk vatten

  • ½ tsk ljust lakritspulver

  • ½ tsk salt

  • ½ tsk nymalen svartpeppar

Gör så här

    1. Börja med att röra ihop alla ingredienser till vinägretten med en gaffel, till en jämn och krämig dressing.

Örtolja:

Ingredienser

  • stjälkarna från örterna och fänkålen

  • 1 dl rapsolja

  • ½ tsk salt

Gör så här

    1. Mixa örtstjälkar, rapsolja och salt. Här använder vi rapsolja eftersom du aldrig under några omständigheter får mixa olivolja. Den blir besk och hemsk då!

Mozzarellasallad:

Ingredienser

  • 1 färsk buffelmozzarella

  • 1 knippe röd mangold

  • 1 paket hallon

  • 1 fänkål

  • 1 näve rostade bondbönor

  • färska örter som basilika och krasse

Gör så här

    1. Skär fänkålen i tunna, tunna skivor och lägg ett lager i botten på en tallrik. Lägg även ner en rejäl näve mangold. Ringla över lite örtolja

    2. Temperera gärna mozzarellan till rumstemperatur, den smakar mest och bäst då. Bryt mozzarellan i mindre bitar och lägg den på mangolden. Skeda över örtolja och någon sked av vinägretten.

    3. Strössla över de rostade bondbönorna för härligt krisp, toppa med färska syrliga hallon och avsluta med lite mer av dressingen, lite salt, peppar och massor av färska örter.

    4. Ät salladen med ett gott bröd som du kan låta suga upp alla de goda smakerna som hamnar i tallriken när resten är uppätet!

Rosmarinbröd:

Ingredienser

  • 1 degboll enligt pizzadegsreceptet nedan

  • 2 msk olivolja

  • 1 msk färsk rosmarin

  • 1 tsk salt

Gör så här

    1. Ta en pizzadegsboll och tryck ut den med fingertopparna så den blir alldeles bucklig och ca 1 cm tjock.

    2. Ringla över olivolja, strö på hackad rosmarin och salt

    3. Grädda på het plåt i 250 gradig ugn i ca 10 min, tills krispigt och gyllene på ytan och seg i mitten.

Vintips till mozzarellasallad:

Diente de León

152,00 kr


Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet har en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak och är gjort av den lokala druvan criolla till 100%. Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.

Robert Weil Junior Spätburgunder Unique

149,00 kr


I Tyskland kallas druvan pinot noir för spätburgunder. Robert Weil Junior Spätburgunder Unique har en finstämd doft med inslag av röda plommon, skogshallon samt en fläkt av blommor och kryddor. Smaken är mjuk med fräsch syra och fina toner av skogshallon, röda vinbär samt ett stråk av körsbär och kryddor.

Recept: Sandra Mastio