Mozzarellasallad med fänkål och lakritsvinägrett.

En underbar mozzarellasallad som får extra mycket piff av fänkål, hallon, rostade bondbönor och en god lakritsvinägrett. Avnjuts allra bäst till ett glas barbera.

Mozzarellasallad med fänkål och lakritsvinägrett
Luigi di Grasso Piemonte Barbera

Luigi di Grasso Piemonte Barbera

Italien

Systembolaget nr:

5307201

119,00 kr


logo

1-2

logo

0 h 20 min

Kocken Sandra Mastio vann Sveriges mästerkock 2015 och har tagit fram en underbart god mozzarellasallad som passar som handen i handsken till Luigi di Grassos barbera.

Lakritsvinägrette:

Ingredienser

  • 3 msk olivolja, extra virgin, gärna blommig och fruktig

  • 1 msk balsamvinäger

  • 1 msk vatten

  • ½ tsk ljust lakritspulver

  • ½ tsk salt

  • ½ tsk nymalen svartpeppar

Gör så här

    1. Börja med att röra ihop alla ingredienser till vinägretten med en gaffel, till en jämn och krämig dressing.

Örtolja:

Ingredienser

  • stjälkarna från örterna och fänkålen

  • 1 dl rapsolja

  • ½ tsk salt

Gör så här

    1. Mixa örtstjälkar, rapsolja och salt. Här använder vi rapsolja eftersom du aldrig under några omständigheter får mixa olivolja. Den blir besk och hemsk då!

Mozzarellasallad:

Ingredienser

  • 1 färsk buffelmozzarella

  • 1 knippe röd mangold

  • 1 paket hallon

  • 1 fänkål

  • 1 näve rostade bondbönor

  • färska örter som basilika och krasse

Gör så här

    1. Skär fänkålen i tunna, tunna skivor och lägg ett lager i botten på en tallrik. Lägg även ner en rejäl näve mangold. Ringla över lite örtolja

    2. Temperera gärna mozzarellan till rumstemperatur, den smakar mest och bäst då. Bryt mozzarellan i mindre bitar och lägg den på mangolden. Skeda över örtolja och någon sked av vinägretten.

    3. Strössla över de rostade bondbönorna för härligt krisp, toppa med färska syrliga hallon och avsluta med lite mer av dressingen, lite salt, peppar och massor av färska örter.

    4. Ät salladen med ett gott bröd som du kan låta suga upp alla de goda smakerna som hamnar i tallriken när resten är uppätet!

Rosmarinbröd:

Ingredienser

  • 1 degboll enligt pizzadegsreceptet nedan

  • 2 msk olivolja

  • 1 msk färsk rosmarin

  • 1 tsk salt

Gör så här

    1. Ta en pizzadegsboll och tryck ut den med fingertopparna så den blir alldeles bucklig och ca 1 cm tjock.

    2. Ringla över olivolja, strö på hackad rosmarin och salt

    3. Grädda på het plåt i 250 gradig ugn i ca 10 min, tills krispigt och gyllene på ytan och seg i mitten.

Vintips till mozzarellasallad:

Luigi di Grasso Piemonte Barbera

119,00 kr


Para mozzarellasalladen med Luigi di Grasso Barbera som har en nyanserad doft med inslag av mörka körsbär, röda frukter, örtkryddor och en fläkt av lakrits. Smaken är medelfyllig och fruktig med inslag av mörka bär, röda körsbär, skogshallon och ett stråk muskotnöt.