Mustig köttgryta med rödbetor och cornichons.

Många av oss befinner sig i årets fattigaste period nu i januari. Men även om ekonomin inte är på topp, så går det att äta gott!

Mustig köttgryta
Mustig köttgryta
logo

4

logo

0 h 55 min

Äntligen känner jag att det börjar ljusna ute. Dagarna blir lite längre för var dag som går. Visst är det underbart!? Något som inte är fullt så underbart är statusen i de flestas plånböcker just nu. Vi går nämligen mot de fattigaste dagarna på året. Men jag tycker att även om ekonomin inte är på topp, så måste man få äta gott!Jag tog och kollade igenom kyl, frys och skafferi och insåg att jag hade basen till en fin gryta hemma redan. Sedan gick jag till mataffären och hittade en bit svenskt nötkött till bra pris. Fördelen med att just göra en gryta är ju att du inte behöver använde det absolut finaste köttet. Ge bara grytan lite tid att koka, så blir den tråkigaste köttbiten mör och god!Annat man kan tänka på om ekonomin inte är på topp är att dryga ut grytan med rotfrukter eller andra, billiga grönsaker. Då behöver du inte ha lika stor del kött. Och eftersom rödbetor brukar ha ett betydligt bättre kilopris än kött kan det vara något att tänka på.

Mustig köttgryta

Ingredienser

  • 600 g grytbitar av nötkött

  • 2 gula lökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 stora rödbetor

  • 2 tsk torkad mejram

  • 2 tsk torkad dragon

  • 1 dl rött vin

  • 1 msk oxfond

  • 2 dl vatten

  • 3 dl grädde

  • 1 tsk soya

  • 2 lagerblad

  • ca 200 g cornichons (små inlagda gurkor)

  • salt & peppar

  • färsk persilja

Gör så här

    1. Skär ner köttet i mindre grytbitar och bryn det i en klick smör i en gryta tills köttet fått fin färg. Lägg köttet åt sidan.

    2. Skala och strimla löken. Stek den mjuk tillsammans med finhackad vitlök.

    3. Skala och skär rödbetorna i bitar. Lägg kött och rödbetor i grytan tillsammans med löken.

    4. Krydda med mejram och dragon. Slå på vin, oxfond och vatten. Låt koka upp ordentligt.

    5. Tillsätt grädde, soya och lagerblad. Låt koka tills köttet är mört och rödbetorna mjuknat.

    6. När kött och rödbetor kokat klart, tillsätt cornichons och smaka av med salt, peppar och färsk persilja.

    7. Häll upp ett glas rött, tänd massa ljus och servera grytan tillsammans med råris och sallad. Låt fredagsmyset börja!

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Petit Verdot South Africa, 1 liter

89,00 kr


Till vår härliga gryta tycker jag vi tar och plockar fram en flaska Chill Out Cabernet Sauvignon Petit Verdot, ett mycket prisvärt rött vin. Vinet har en fruktig smak av svarta vinbär, plommon, örter och mörk choklad vilket gör det perfekt till den här grytan.