Ölkokta musslor med lakritsaioli.

I detta recept på musslor kokas musslorna med öl istället för vin som brukar vara det vanliga. Servera med surdegsbröd och lakritsaioli. 

Ölkokta musslor med lakrtisaioli i gryta
logo

4

logo

0 h 30 min

Kokta musslor är en riktigt lyxig klassiker och i det här receptet kokas musslorna med öl istället för vin. Rätten serveras sedan med surdegsbröd och en lakritsaioli som höjer smakerna till en ny nivå.

Recept på lakritsaioli:

Ingredienser

  • 3 äggulor

  • 2 dl rapsolja

  • 1 vitlöksklyfta

  • citronzest från en halv citron

  • 1 krm av Lakritsfabrikens lakritspulver

  • 1 tsk vitvinsvinäger

  • salt

  • peppar

Gör så här

    1. Vispa äggulorna och droppa i oljan lite i taget. När aiolin fått rätt konsistens och färg, tillsätt vitvinsvinäger.

    2. Tillsätt pressad vitlök, citronskal, lakritspulver, salt och peppar.

    3. Ställ in i kylen.

Recept på ölkokta musslor:

Ingredienser

  • 3 schalottenlökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 fänkål

  • 2 msk smör

  • 1- 2 av Lakritsfabrikens lakritsrötter

  • 1 nät musslor

  • 3 dl öl (veteöl eller lager)

  • saft från en halv citron

  • 1 dl vispgrädde

  • salt

  • peppar

  • persilja

Gör så här

    1. Skölj och rensa musslorna i kallt vatten. Släng de musslor som inte stänger sig helt.

    2. Skala och hacka löken och 3/4 av fänkålen fint. Smält smöret i en stor kastrull. Fräs lök och fänkål tills de mjuknar men inte får färg.

    3. Tillsätt 1-2 lakritsrötter tillsammans med musslorna och tillsätt ölet. Låt puttra under lock i ca 5 minuter tills musslorna har öppnat sig.

    4. Ta upp musslorna med hålslev och låt dem rinna av i ett durkslag. Släng de musslor som inte öppnat sig.

    5. Tillsätt grädde och citronsaft i i musselspadet i grytan. Låt sjuda utan lock i några minuter.

    6. Ta upp lakritsrötterna och mixa spadet fint med stavmixer. Smaksätt med salt och peppar och eventuellt lite extra lakritspulver efter smak.

    7. Lägg tillbaka musslorna i spadet och hetta snabbt upp under lock. Lägg upp i djupa tallrikar och garnera med persilja och resten av den tunt skivade fänkålen.

    8. Servera tillsammans med surdegsbröd och lakritsaioli.

Vintips till musslorna

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska

91,00 kr


Las Moras Reserve Chardonnay har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, persika, tropiska frukter, fat och vanilj. Smaken är torr och fräsch med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.