Du behöver inte slå knut på dig själv för att njuta av goda franska smaker. Här tipsar vi om några franska favoritviner och smaker som passar till. Bon appétit!
Du behöver inte slå knut på dig själv och laga komplexa rätter från "det goda franska köket" för att njuta av goda franska smaker. Här tipsar vi om några franska favoritviner och smaker som passar till. Bon appétit!
Smakkompisar:
Lamm, vilt eller nöt
Mustiga grytor och långkok som boeuf bourguignon
Ostar som t.ex. Epoisse, Pont l'Eveque och Affidecile
Tomatbaserad pasta
Frankrike
200 kr
Xavier Vignon Cairanne har en nyanserad och intensiv doft med inslag av hallon och andra röda bär, mörka körsbär samt en fläkt av ceder och läder. Smaken är fyllig och intensiv med tanniner som är stadiga men mogna och finkorniga. Vinet har en lång eftersmak där man finner både mörka bär, hallon, svartpeppar samt ett stråk av ceder.
En stram och nyanserat Bordeaux av mycket gott snitt. Ett av familjen Lurton slott som ligger i området Pessac-Léognan. Här är det druvorna merlot och cabernet sauvignon som samsas på bästa sätt.
Smakkompisar:
Rosastekta köttbitar
Fett och krämiga komponenter
Stekt skogssvamp
Frankrike
269 kr
Mogen och komplex doft i klassisk bordeauxstil med inslag av svarta vinbär, körsbär, röda bär, örter, ceder, fat, vitpeppar, tobak och kryddor. Smakrik och fyllig med elegant tanninstruktur, välintegrerade fat och en lång harmonisk eftersmak.
Chablis är känt för att vara ett bra matvin. De är lätta, krispiga och sällan så kraftiga att de tar över en maträtt. Här tipsar vi om en Premier Cru som med fördel serveras till rätter där det finns inslag av smöriga toner eller gräddiga såser.
Smakkompisar:
Vit fisk
Skaldjur
Lagrade ostar
Sparris med smörsås
Frankrike
379 kr
I en nyanserad form för näsan ger vinet en diskret ton av vita frukter och en ton av mandel. I smaken möter vi en ärlig ton av mineral där finalen är krita återhållen av en fräsch syra.
En ypperlig Champagne med både harmoni, intensitet, mjuka bubblor och härlig smaklängd.
Smakkompisar:
Löjromstoast
Skaldjur
Eleganta fisk- och skaldjursrätter med viss syrlighet
Frankrike
579 kr
Stor, fruktig och nyanserad doft med inslag av solmogen citrus, nektarin, lätt brödighet, karamelliserade mandlar, blommor och mineral. Elegant, komplex, frisk och fruktig smak med en hög men välbalanserad syra och fina små bubblor. Lång harmonisk eftersmak med en fin mineralitet.
Ett ekologiskt bubbel med fransk elegans. Ett vin som passar utmärkt som det är eller till lättare rätter med fisk eller skaldjur. Finns även som Rosé.
Smakkompisar:
Fisk
Skaldjur
Snittar t.ex. laxsnittar
Krämiga vitmögelostar
Frankrike
79 kr
109 kr
Pierre Olivier har en medelstor och angenäm doft med inslag av solmogna päron, äpplen, kex och nougat. Smaken har en trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka och uppfriskande bubblor.
En elegant och fruktdriven rosé från det vackra Provence. Passar till kraftiga fiskrätter och lättare kötträtter.
Smakkompisar:
Fransk löksoppa
Bouillabaisse
Tonfisksallad
Nyhet
Frankrike
179 kr
Frisk och fruktig rosé med toner av jordgubbar, körsbär och citrus. Perfekt till sommarens sallader och lättare rätter.
Viner från Châteauneuf-du-Pape och viner från Bordeaux passar till samma mat, men det finns fler smakkompisar som kan vara bra att hålla reda på.
Läs mer2020 var franska Lyon med på National Geographics ”Cool list of 20 destinations to visit”. Staden är känd för sin gastronomi, kultur och arkitektur och kan stoltsera med att den finnas på världsarvslistan. folk o folk har varit där och gjort en guide.
Läs merLöksoppan är en av det franska kökets mest älskade rätter med sin karamelliserade lök och krämiga smak. Recept med vintips hittar du här.
Läs merFörutom de goda vinerna och det vackra vädret erbjuder Alsace mycket njutning både för Gourmeten och Gourmanden.
Läs mer