Örtmarinerad grillad kyckling med grillade grönsaker och choronsås.

Att marinera en bit kyckling och sedan slänga på grillen är bland det godaste som finns. Servera med grillade grönsaker i säsong och en smakrik sås.

Örtmarinerad grillad kyckling med grillade grönsaker och choronsås.
Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

Frankrike

Systembolaget nr:

5517301

115,00 kr


Punt Road Pinot Noir

Punt Road Pinot Noir

Australien

Systembolaget nr:

295501

169,00 kr


logo

1 h 0 min

Ska grillen fram på midsommar? Gör som Linnéa och låt några kycklingfiléer ligga i en god marinad innan tillagningen, det gör dem extra saftiga och ger en extra smakknuff.

Till det räcker det finfint att grilla lite sommargrönsaker, som sparris, paprika och svamp, och servera med en god sås. Här har Linnéa gjort en Choronsås, som är en tomatiserad bearnaisesås.

Kyckling och grönsaker:

Ingredienser

  • 1 citron

  • 1 dl olivolja

  • 1 msk honung

  • 1 vitlöksklyfta

  • färsk persilja, dill och basilika

  • salt

  • 800 g kycklingfilé

  • 500 g champinjoner

  • 1 paprika

  • 250 g sparris

Gör så här

    1. Pressa saften ur citronen, blanda med olja, honung, finhackad vitlök, örter och salt. Lägg i kycklingen och låt marinera, gärna över natten.

    2. Grilla kycklingen, först på direkt värme tills den fått fin färg, för att sedan flytta över den till indirekt värme tills innertemperaturen når 65°C. Tag av och låt vila tills kycklingen kommit upp i ca 70°C.

    3. Dela champinjoner och paprika i lagom stora bitar. Grilla paprika, champinjoner och sparris.

Choronsås:

Ingredienser

  • 1 schalottenlök

  • 2 st persiljestjälkar

  • 4 st vitpepparkorn, krossade

  • 3 msk rödvinsvinäger

  • 4 msk vatten

  • 2 äggulor

  • 300 g smör

  • 2 msk hackad dragon

  • salt

  • 0,5 msk tomatpuré

Gör så här

    1. Skala och finhacka löken.

    2. Koka upp lök, persilja, vitpeppar, rödvinsvinäger och vatten i en kastrull utan lock. Låt koka tills du har ca 0,5 dl vätska kvar. Sila vätskan.

    3. Ha upp i en ren, rostfri bunke. Tillsätt de båda äggulorna och placera bunken över ett vattenbad. Sjud under försiktig uppvispning tills det tjocknar.

    4. Smält smöret och vispa i det, först droppvis och sedan i en fin stråle i äggkrämen (undvik att ha i den vita bottensatsen).

    5. Blanda i dragon och tomatpuré. Smaka av med salt.

    6. Servera den grillade kycklingen med de grillade grönsakerna och choronsåsen.

Vin till örtmarinerad kyckling:

Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

115,00 kr


Till denna smakrika rätt med kyckling och choronsås passar en mjukare rött vin utmärkt. Här domineras doft och smak av solmogna björnbär, mörkröda körsbär och en inbjudande kryddighet. Här återfinns även distinkta toner av saltlakrits tillsammans med inslag av svartpeppar.

Punt Road Pinot Noir

169,00 kr


En elegant pinot noir passar också bra till denna grillade kyckling. Punt Road Pinot Noir är i glaset ett josigt och rödfruktigt vin med fin aromatik, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat.

Recept: Linnéa Seidel