Örtmarinerade lammracks med ugnsrostad delikatesspotatis.

Linnéa bjuder på ett recept på härliga, örtmarinerade lammracks.

Örtmarinerade lammracks
Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

Frankrike

Systembolaget nr:

55173

115,00 kr


Faustino I Gran Reserva

Faustino I Gran Reserva

Spanien

Systembolaget nr:

2678

199,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Ta tillvara på skyn från lammracksen så får du en helt otroligt god sås. Till detta serverar jag ugnsrostad delikatesspotatis med mycket salt!

Örtmarinerade lammracks

Ingredienser

  • 700 g lammracks

  • 4 vitlöksklyftor

  • saft från 1 citron

  • färsk persilja och färsk rosmarin

  • ca 1 dl olivolja

  • salt & peppar

Gör så här

    1. Lägg vitlöksklyftor, saft från 1 citron, färsk persilja, färsk rosmarin, olja, salt och peppar i en mixer och mixa till en slät örtmarinad.

    2. Torka köttet torrt och gnid in köttet med marinaden.

    3. Lägg köttet i en ugnsfast form och stick i en köttermometer. Ställ in i 150°C varm ugn och kör tills köttemperaturen är uppe i 57°C. Tag ut ur ugnen och slå in i folie, då kommer temperaturen stiga ytterligare några grader.

Sås till lammracks

Ingredienser

  • Sky från de ugnsbakade lammracksen

  • 2 dl creme fraiche

  • 1 dl grädde

  • torkad dragon

  • 1 msk svartvinbärsgelé

  • soya

  • salt och peppar

  • ev 1 dl mjölk

Gör så här

    1. Tag tillvara på skyn från formen med lammracks. Sila av det och ha upp i en kastrull. Tillsätt crème fraîche, grädde, dragon, gelé och soya.

    2. Låt allt koka ihop och småkoka en liten stund. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mjölk beroende på hur tjock du vill ha såsen.

Ugnsrostad delikatesspotatis och rödlök

Ingredienser

  • 1 kg delikatesspotatis

  • 10 st små röda steklökar

  • olivolja

  • flingsalt

  • nymald svartpeppar

Gör så här

    1. Börja med att skrubba potatisen. Lägg dom i en ugnsfast form. Skala lökarna med behåll dom hela.

    2. Gnid in potatis och lök med olivolja och rikligt med flingsalt. Eftersom potatisen har skalet på blir den inte för salt. Avsluta med lite svartpeppar.

    3. Ställ in i 225°C varm ugn i cirka 40 minuter. Lite beroende på storleken på potatisen. Känn efter så potatisen är helt mjuk och skalet har fått en fin gyllene färg.

Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

115,00 kr


Smak och doft domineras av solmogna björnbär, mörkröda körsbär och en inbjudande kryddighet. Här återfinns även distinkta toner av saltlakrits som väcker munnen till liv tillsammans med resoluta inslag av svartpeppar som bidrar till helhetsupplevelsen.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Till smakrika och kryddiga rätter av lamm passar den här vällagrade Riojan fint. Vinet har en rund och elegant smak med stram syra och mjuka tanniner samt en lång och komplex eftersmak.

Recept: Linnéa Seidel