Örtmarinerade lammracks med ugnsrostad delikatesspotatis.

Huvudrätten består av härliga, örtmarinerade lammracks. Ta tillvara på skyn från lammracksen så får du en helt otroligt god sås. Till detta serverar jag ugnsrostad delikatesspotatis med mycket salt! 

Örtmarinerade lammracks
Örtmarinerade lammracks
Santedame Chianti Classico Organic
Santedame Chianti Classico Organic

Santedame Chianti Classico Organic

Italien

Systembolaget nr:

5013801

169,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2010
Faustino I Gran Reserva 2010

Faustino I Gran Reserva 2010

Spanien

Systembolaget nr:

267801

189,00 kr


Huvudrätten består av härliga, örtmarinerade lammracks. Ta tillvara på skyn från lammracksen så får du en helt otroligt god sås. Till detta serverar jag ugnsrostad delikatesspotatis med mycket salt!

Örtmarinerade lammracks

Ingredienser

  • 700 g lammracks

  • 4 vitlöksklyftor

  • saft från 1 citron

  • färsk persilja och färsk rosmarin

  • ca 1 dl olivolja

  • salt & peppar

Gör så här

    1. Lägg vitlöksklyftor, saft från 1 citron, färsk persilja, färsk rosmarin, olja, salt och peppar i en mixer och mixa till en slät örtmarinad.

    2. Torka köttet torrt och gnid in köttet med marinaden.

    3. Lägg köttet i en ugnsfast form och stick i en köttermometer. Ställ in i 150°C varm ugn och kör tills köttemperaturen är uppe i 57°C. Tag ut ur ugnen och slå in i folie, då kommer temperaturen stiga ytterligare några grader.

Sås till lammracks

Ingredienser

  • Sky från de ugnsbakade lammracksen

  • 2 dl creme fraiche

  • 1 dl grädde

  • torkad dragon

  • 1 msk svartvinbärsgelé

  • soya

  • salt och peppar

  • ev 1 dl mjölk

Gör så här

    1. Tag tillvara på skyn från formen med lammracks. Sila av det och ha upp i en kastrull. Tillsätt crème fraîche, grädde, dragon, gelé och soya.

    2. Låt allt koka ihop och småkoka en liten stund. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mjölk beroende på hur tjock du vill ha såsen.

Ugnsrostad delikatesspotatis och rödlök

Ingredienser

  • 1 kg delikatesspotatis

  • 10 st små röda steklökar

  • olivolja

  • flingsalt

  • nymald svartpeppar

Gör så här

    1. Börja med att skrubba potatisen. Lägg dom i en ugnsfast form. Skala lökarna med behåll dom hela.

    2. Gnid in potatis och lök med olivolja och rikligt med flingsalt. Eftersom potatisen har skalet på blir den inte för salt. Avsluta med lite svartpeppar.

    3. Ställ in i 225°C varm ugn i cirka 40 minuter. Lite beroende på storleken på potatisen. Känn efter så potatisen är helt mjuk och skalet har fått en fin gyllene färg.

Santedame Chianti Classico Organic

169,00 kr


Ett vin som älskar att ackompanjera det dukade bordets fröjder - gärna lamm. Medelfyllig smak med frisk syra och toner av körsbär, plommon, lingon, kakao, kanel och pinjenötter.

Faustino I Gran Reserva 2010

189,00 kr


Till smakrika och kryddiga rätter av lamm passar den här vällagrade Riojan finfint. Rund och elegant smak med stram syra och mjuka tanniner. Lätt animaliska inslag tillsammans med bär och mörk frukt. Lång och komplex eftersmak.