Ostkaka med hjortronsylt.
Gör som Linnéa och smyg in en form med hemgjord ostkaka, varm hjortronsylt och lättvispad grädde på dessertbordet i jul.
Dessertbordet på jul. Det ser nog väldigt olika ut från familj till familj. Hos oss har det en märklig vana att växa från år till år. För alltid är det någon som testat ett nytt recept som bara måste serveras till jul. Och kanske måste jag smyga in en form med hemgjord ostkaka, varm hjortronsylt och lättvispad grädde i år? Jag har valt att göra min variant på Keso, det går så mycket fortare än den varianten med ostlöpe. Och tid, det är något jag har lite dåligt av såhär veckorna innan jul.
Ostkaka
Ingredienser
2 ägg
50 g mandel
3 bittermandlar
500 g Keso
1/2 dl strösocker
1 krm äkta vaniljpulver
1/2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1/2 dl grädde
smör till formen
Gör så här
Sätt ugnen på 200 °C.
Vispa upp äggen lätt med en gaffel.
Hacka mandel och bittermandel fint. Rör i mandlarna i äggen.
Ha sedan i Keso, socker, vanilj och vetemjöl. Rör till en klumpfri smet.
Blanda sist i mjölk och grädde.
Smörj en ugnsfast form med smör och ha i smeten.
Grädda i 200 °C i cirka 45 minuter i nedre delen av ugnen. Om ostkakan får mycket färg kan du behöva lägga över lite folie den sista stunden i ugnen.
Till servering
Ingredienser
3 dl varm hjortronsylt
3 dl löst vispad grädde
Gör så här
Servera ostkakan med varm hjortronsylt och löst vispad grädde.
Vintips till ostkaka med varm hjortronsylt:
Nederburg Noble Late Harvest
116,00 kr
Nederburg Noble Late Harvest passar perfekt till desserter med frukt eller bär som till exempel hjortronsylt. Viner har en kryddig, fruktig doft av mango, honung och apelsinmarmelad. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Balanserad syra och lång söt eftersmak.
Varm Blossa saffransglögg med apelsingrädde.
Årets kanske mest tacksamma julcocktail? Vi tipsar om en glöggdrink med Blossa saffran som toppas med lättvispad apelsingrädde. Blossa saffran kan drickas både varm och kall, men i den här drinken är den varm.
Läs mer »