Oxfilé med svartkål och friterade, finstrimlade morötter.

Inget nyår utan oxfilé! Till det har jag valt att servera en gudomligt god sås med svartkål och parmesan.

Oxfilé med svartkål
Pata Negra Barrel Aged, box 3000 ml

Pata Negra Barrel Aged, box 3000 ml

Spanien

Systembolaget nr:

209208

225,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 45 min

Inget nyår utan oxfilé! Till det har jag valt att servera en gudomligt god sås med svartkål och parmesan. Istället för en klassisk potatisrätt har jag friterat finstrimlade morötter. Men det går såklart bra att fritera vilken slags rotfrukt som helst. Eller varför inte blanda olika sorter?

Oxfilé med svartkål och friterade morötter

Ingredienser

  • 200 g svartkål

  • 1/2 purjolök

  • 3 dl grädde

  • 1/2 buljongtärning

  • 1 dl riven parmesan

  • Svartpeppar

  • 600 g oxfilé

  • Smör att steka i

  • salt och svartpeppar

  • 4 stora morötter

  • Olja att fritera i

  • Flingsalt

Gör så här

    1. Skölj svartkålen och skär bort den grova stjälken i mitten av svartkålen.

    2. Strimla svartkål och purjolök. Stek dem mjuka i en panna.

    3. Tillsätt grädde och buljongtärning till den stekta svartkålen och purjolöken. Låt koka ett par minuter.

    4. Precis innan servering; rör ner parmesan i såsen med svartkål och smaka av med svartpeppar.

    5. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur innan tillagning. Torka köttet helt torrt.

    6. Krydda med salt och svartpeppar.

    7. Hetta upp en stekpanna, lägg i smör och stek sedan köttet 2-3 minuter per sida. Låt det vila cirka 5 minuter innan servering.

    8. Strimla morötterna fint i en mandolin eller liknande.

    9. Fritera i rikligt med olja tills de fått en gyllene färg. Hur länge de behöver friteras beror på hur tjocka de görs.

    10. Låt svalna något på ett hushållspapper och salta.

    11. Servera oxfilé med nyfriterade morötter och den ljuvliga såsen med svartkål.

2 vintips i olika prisklass till oxfilén:

Pata Negra Barrel Aged, box 3000 ml

225,00 kr


Smaken är medelfyllig med trevliga inslag av mörka bär, körsbär fat, kryddor och vanilj. Det gifter sig bra med oxfilén och svartkål.

De andra rätterna i Linnéas nyårsmeny

Recept: Linnéa Seidel