Oxfilé med svartkål och friterade, finstrimlade morötter.
Inget nyår utan oxfilé! Till det har jag valt att servera en gudomligt god sås med svartkål och parmesan.
Inget nyår utan oxfilé! Till det har jag valt att servera en gudomligt god sås med svartkål och parmesan. Istället för en klassisk potatisrätt har jag friterat finstrimlade morötter. Men det går såklart bra att fritera vilken slags rotfrukt som helst. Eller varför inte blanda olika sorter?
Oxfilé med svartkål och friterade morötter
Ingredienser
200 g svartkål
1/2 purjolök
3 dl grädde
1/2 buljongtärning
1 dl riven parmesan
Svartpeppar
600 g oxfilé
Smör att steka i
salt och svartpeppar
4 stora morötter
Olja att fritera i
Flingsalt
Gör så här
Skölj svartkålen och skär bort den grova stjälken i mitten av svartkålen.
Strimla svartkål och purjolök. Stek dem mjuka i en panna.
Tillsätt grädde och buljongtärning till den stekta svartkålen och purjolöken. Låt koka ett par minuter.
Precis innan servering; rör ner parmesan i såsen med svartkål och smaka av med svartpeppar.
Låt köttet ligga framme i rumstemperatur innan tillagning. Torka köttet helt torrt.
Krydda med salt och svartpeppar.
Hetta upp en stekpanna, lägg i smör och stek sedan köttet 2-3 minuter per sida. Låt det vila cirka 5 minuter innan servering.
Strimla morötterna fint i en mandolin eller liknande.
Fritera i rikligt med olja tills de fått en gyllene färg. Hur länge de behöver friteras beror på hur tjocka de görs.
Låt svalna något på ett hushållspapper och salta.
Servera oxfilé med nyfriterade morötter och den ljuvliga såsen med svartkål.
2 vintips i olika prisklass till oxfilén:
Pata Negra Barrel Aged, box 3000 ml
204,00 kr
Smaken är medelfyllig med trevliga inslag av mörka bär, körsbär fat, kryddor och vanilj. Det gifter sig bra med oxfilén och svartkål.
Boom Boom! Syrah
167,00 kr
Som alternativ kan du välja detta Syrah-vin med fruktig smak och mogna tanniner. Vinet har en bra balans och smakintensitet.
De andra rätterna i Linnéas nyårsmeny
Pumpasallad med parmesan och skinkchips.
En matig och lättlagad pumpasallad blir en fin förrätt tillsammans med ett glas Nederburg The Winemasters Organic Chenin Blanc.
Läs mer »Chokladkräm med päronlikör och karamelliserade popcorn.
Karamelliserade popcorn är verkligen pricken över i till denna utsökta chokladkräm med päronlikör.
Läs mer »Drinkar med prosecco och andra bubbel.
Vill du blanda en drink av lite lyxigare slag? Då rekommenderar vi en drink som baseras på mousserande vin - som prosecco, cava eller champagne. Här hittar du 10 goda, bubblande drinkar.
Läs mer »