Oxfilé med svartkål och friterade, finstrimlade morötter.

Inget nyår utan oxfilé! Till det har jag valt att servera en gudomligt god sås med svartkål och parmesan.

Oxfilé med svartkål och friterade, finstrimlade morötter till nyår
Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

Frankrike

Systembolaget nr:

55173

115,00 kr


Bodega La Ermita Jumilla

Bodega La Ermita Jumilla

Spanien

Systembolaget nr:

59762

379,00 kr

405,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 45 min

Inget nyår utan oxfilé! Till det har jag valt att servera en gudomligt god sås med svartkål och parmesan. Istället för en klassisk potatisrätt har jag friterat finstrimlade morötter. Men det går såklart bra att fritera vilken slags rotfrukt som helst. Eller varför inte blanda olika sorter?

Oxfilé med svartkål och friterade morötter

Ingredienser

  • 200 g svartkål

  • 1/2 purjolök

  • 3 dl grädde

  • 1/2 buljongtärning

  • 1 dl riven parmesan

  • Svartpeppar

  • 600 g oxfilé

  • Smör att steka i

  • salt och svartpeppar

  • 4 stora morötter

  • Olja att fritera i

  • Flingsalt

Gör så här

    1. Skölj svartkålen och skär bort den grova stjälken i mitten av svartkålen.

    2. Strimla svartkål och purjolök. Stek dem mjuka i en panna.

    3. Tillsätt grädde och buljongtärning till den stekta svartkålen och purjolöken. Låt koka ett par minuter.

    4. Precis innan servering; rör ner parmesan i såsen med svartkål och smaka av med svartpeppar.

    5. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur innan tillagning. Torka köttet helt torrt.

    6. Krydda med salt och svartpeppar.

    7. Hetta upp en stekpanna, lägg i smör och stek sedan köttet 2-3 minuter per sida. Låt det vila cirka 5 minuter innan servering.

    8. Strimla morötterna fint i en mandolin eller liknande.

    9. Fritera i rikligt med olja tills de fått en gyllene färg. Hur länge de behöver friteras beror på hur tjocka de görs.

    10. Låt svalna något på ett hushållspapper och salta.

    11. Servera oxfilé med nyfriterade morötter och den ljuvliga såsen med svartkål.

2 vintips i olika prisklass till oxfilén:

Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

115,00 kr


Smak och doft domineras av solmogna björnbär, mörkröda körsbär och en inbjudande kryddighet. Här återfinns även distinkta toner av saltlakrits som väcker munnen till liv tillsammans med resoluta inslag av svartpeppar som bidrar till helhetsupplevelsen.

Bodega La Ermita Jumilla

379,00 kr

405,00 kr


Bodega La Ermita Jumilla har en angenäm och nyanserad doft med inslag av svarta mullbär, fikon, katrinplommon, muskotnöt, vaniljkola och en fläkt av kryddnejlika och cigarrlåda. Smaken är rik och lång med fina toner av mörka bär, katrinplommon, fat och exotiska kryddor.

De andra rätterna i Linnéas nyårsmeny:

Recept: Linnéa Seidel