Hel laxsida med rostad potatissallad.
Det här goda receptet på hel laxsida med rostad potatissallad är ett perfekt alternativ till påskmiddagen som räcker till hela familjen.
Läs mer »Panerad rödspätta bör stekas i rejält med smör för en fin yta och en gudagod smak! Såsen smaksätts med citron, hummerfond och stenbitsrom.
En rätt som älskas av alla hemma hos oss, det är panerad rödspätta. Det finns några små tips och trix man kan ta till när man ska panera rödspätta. Ett är att alltid dubbelpanera fisken. Alltså först täcka fisken i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och sist ströbröd. Sedan brukar jag låta fisken vila en stund. Så att paneringen riktigt sätter sig. En annan fiffig grej är att smaksätta t ex det uppvispade ägget med örtsalt och lite citron. Det ger fin smak på fisken. Mitt tredje tips, det är att inte snåla med smöret. Det är liksom det som är hela grejen. Panerad rödspätta bör stekas i rejält med smör. Dels får fisken en himla fin yta då. Men det ger också en gudagod smak!
Till min stekta rödspätta gick jag ut och plockade lite färskpotatis och ärtskidor direkt från landet. Såsen smaksätter jag med citron, hummerfond och stenbitsrom. Den blir pricken över i! Tycker du såsen blir lite fadd i färgen kan du försiktigt tillsätta lite gurkmeja. Det ger massor av härlig gul färg, men just ingen smak. Om du tar en liten mängd vill säga.
4 st stora rödspättafiléer (ca 600 g)
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
1 tsk örtsalt
saft från 1/2 citron
ca 800 g färskpotatis
salt
Torka spättafiléerna helt torra. Häll upp mjöl i en skål, knäck båda äggen i en annan och vispa upp det, häll ströbröd i ett tredje. Blanda i örtsalt och citron i det uppvispade äggen.
Täck fisken helt i mjöl, doppa sedan i ägg och sist i ströbröd.
Låt fisken vila medan du kokar potatisen och gör såsen.
Stek spättan i riktigt med smör på medelvärme tills den fått fin färg på båda sidor.
3 dl creme fraîche
2 dl mjölk
1 msk hummerfond
1 msk dill
1 msk stenbitsrom
saft från 1/2 citron
salt & svartpeppar
ev lite gurkmeja
Blanda samman creme fraîche, mjölk och hummerfond i en kastrull.
Låt allt koka upp och koka i cirka 5 minuter. Tillsätt sedan dill, rom och citron. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev lite gurkmeja för mer gul färg på såsen.
Servera den nystekta fisken med kokt potatis, citronsås och färska ärtskidor.
189,00 kr
Ett torrt och friskt vitt vin från Marlborough med ihållande smak av passionsfrukt, tropiska frukter, färska örter, melon och grapefrukt. Möter syrligheten i citronsåsen på ett utmärkt sätt.
Recept: Linnéa Seidel
Det här goda receptet på hel laxsida med rostad potatissallad är ett perfekt alternativ till påskmiddagen som räcker till hela familjen.
Läs mer »I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger 5 tips på rött vin till olika fiskrätter.
Läs mer »Ett riktigt bra basrecept på fisksoppa med torsk, lax och saffran som du kokar på 30 minuter.
Läs mer »Bjud på en syrlig och somrig citronmarängpaj. Det här receptet kommer från Elsa Billgrens senaste bok och basen är hennes svägerska, Fannys, lemon curd.
Läs mer »