Panerad rödspätta med citronsås och sommarprimörer.

Panerad rödspätta bör stekas i rejält med smör för en fin yta och en gudagod smak! Såsen smaksätts med citron, hummerfond och stenbitsrom.

Panerad rödspätta med citronsås och sommarprimörer
Kim Crawford Sauvignon Blanc

Kim Crawford Sauvignon Blanc

Nya Zeeland

Systembolaget nr:

7897401

179,00 kr


logo

4

logo

0 h 40 min

En rätt som älskas av alla hemma hos oss, det är panerad rödspätta. Det finns några små tips och trix man kan ta till när man ska panera rödspätta. Ett är att alltid dubbelpanera fisken. Alltså först täcka fisken i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och sist ströbröd. Sedan brukar jag låta fisken vila en stund. Så att paneringen riktigt sätter sig. En annan fiffig grej är att smaksätta t ex det uppvispade ägget med örtsalt och lite citron. Det ger fin smak på fisken. Mitt tredje tips, det är att inte snåla med smöret. Det är liksom det som är hela grejen. Panerad rödspätta bör stekas i rejält med smör. Dels får fisken en himla fin yta då. Men det ger också en gudagod smak!

Till min stekta rödspätta gick jag ut och plockade lite färskpotatis och ärtskidor direkt från landet. Såsen smaksätter jag med citron, hummerfond och stenbitsrom. Den blir pricken över i! Tycker du såsen blir lite fadd i färgen kan du försiktigt tillsätta lite gurkmeja. Det ger massor av härlig gul färg, men just ingen smak. Om du tar en liten mängd vill säga.

Panerad rödspätta

Ingredienser

  • 4 st stora rödspättafiléer (ca 600 g)

  • 2 dl vetemjöl

  • 2 ägg

  • 2 dl ströbröd

  • 1 tsk örtsalt

  • saft från 1/2 citron

  • ca 800 g färskpotatis

  • salt

Gör så här

    1. Torka spättafiléerna helt torra. Häll upp mjöl i en skål, knäck båda äggen i en annan och vispa upp det, häll ströbröd i ett tredje. Blanda i örtsalt och citron i det uppvispade äggen.

    2. Täck fisken helt i mjöl, doppa sedan i ägg och sist i ströbröd.

    3. Låt fisken vila medan du kokar potatisen och gör såsen.

    4. Stek spättan i riktigt med smör på medelvärme tills den fått fin färg på båda sidor.

Citronsås

Ingredienser

  • 3 dl creme fraîche

  • 2 dl mjölk

  • 1 msk hummerfond

  • 1 msk dill

  • 1 msk stenbitsrom

  • saft från 1/2 citron

  • salt & svartpeppar

  • ev lite gurkmeja

Gör så här

    1. Blanda samman creme fraîche, mjölk och hummerfond i en kastrull.

    2. Låt allt koka upp och koka i cirka 5 minuter. Tillsätt sedan dill, rom och citron. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev lite gurkmeja för mer gul färg på såsen.

    3. Servera den nystekta fisken med kokt potatis, citronsås och färska ärtskidor.

Vin till panerad rödspätta med citronsås:

Kim Crawford Sauvignon Blanc

179,00 kr


Ett torrt och friskt vitt vin från Marlborough med ihållande smak av passionsfrukt, tropiska frukter, färska örter, melon och grapefrukt. Möter syrligheten i citronsåsen på ett utmärkt sätt.

Recept: Linnéa Seidel