Pasta med entrecôte, aubergine och karamelliserad lök.

Linnéa bjuder på en härligt krämig pasta med tärnad aubergine, karamelliserad lök och entrecôte som passar riktigt bra till ett mulligt rött vin.

Krämig pasta med aubergine, entrecôte och karamelliserad lök med bröd
Il Capolavoro Selezione Delicata

Il Capolavoro Selezione Delicata

Italien

Systembolaget nr:

74862

199,00 kr


Il Capolavoro Appassimento Rosso, 3L

Il Capolavoro Appassimento Rosso, 3L

Italien

Systembolaget nr:

53285

219,00 kr


logo

4

logo

0 h 40 min

Idag lagar jag en krämig pastasås. Med tärnad stekt aubergine, karamelliserad lök och entrecôte.

Den karamelliserade löken lyfter verkligen rätten så jag har tagit lite av löken direkt i såsen för att den ger så otroligt god smak. Lök är annars en råvara svår att para ihop med vin, men genom att man karamelliserar den fungerar det mycket bättre. Låt löken steka länge på medelvärme, det är värt tiden!

Här saltar jag bara köttbiten. En bra bit entrecôte behöver inte mer än så och kan ändå vara stjärnan i rätten. Och tillsammans med den karamelliserade löken blir det en riktig fullträff!

/Linnéa

Pastasås

Ingredienser

  • 6 st schalottenlökar

  • smör att steka i

  • salt

  • 250 g aubergine

  • olja att steka i

  • 3 msk tomatpuré

  • 1 dl rött vin

  • 1 msk oxfond

  • 3 dl grädde

Gör så här

    1. Skala och skiva löken. Hetta upp en stekpanna med smör och ha i löken, stek först på medelhög värme tills den fått en fin stekyta, sänk sedan värmen något och salta. Fortsätt steka löken tills den är karamelliserad. Lägg åt sidan.

    2. Skär auberginen i kuber och salta den. Stek den sedan på medelvärme i en gryta i lite olja tills den fått fin färg.

    3. Tillsätt tomatpuré och hälften av den karamelliserade löken. Låt steka ihop någon minut. Slå på rött vin, oxfond och grädde. Smaka av med salt och peppar.

Entrecôte

Ingredienser

  • 400 g entrecôte

  • salt

  • smör att steka i

  • 4 portioner pasta

  • färsk persilja att strö över

Gör så här

    1. Låt köttet bli rumstempererat. Salta köttet cirka 15 minuter innan du ska steka det.

    2. Stek köttet på medelhög värme i smör. Ca 2-3 minuter per sida. Låt vila en stund innan du skär upp köttet.

    3. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Fördela såsen i 4 skålar, lägg på pasta, toppa med skivad entrecôte, resterande mängd karamelliserad lök och färsk persilja.

Vintips till pasta med entrecôte:

Il Capolavoro Selezione Delicata

199,00 kr


Ett fruktigt, lättgillat vin från Italien med toner av plommon, röda och svarta körsbär, kaffe och mörk choklad. Vinet har en liten restsötma och passar utmärkt till långkok med kött och grönsaker.

Il Capolavoro Appassimento Rosso, 3L

219,00 kr


Till denna smakrika pastarätt passar ett generöst och fruktigt rött vin som Il Capolavoro utmärkt. Finstämda toner av fat tillsammans med en behaglig örtighet kompletterar den angenäma fruktigheten i det inbjudande violfärgade vinet som även besitter en liten restsötma.

Fler goda pastarätter:

Recept: Linnéa Seidel

Lövbiffsgryta i stekpanna på bord med ris och salt.

Snabblagad lövbiffsgryta.


Grytor och långkok hör vinterhalvåret till men det är inte alltid tiden finns för långkok. Här plockar vi fram lövbiff, som inte behöver koka så länge för att köttet ska bli mört, och lagar en snabb och enkel lövbiffsgryta. Perfekt vardagsmat!

Läs mer »
Chill Out tre vinboxar på ett bord.

CHILL OUT


CHILL OUT är en uppskattad och modern vinserie som erbjuder en stor variation av kvalitetsviner från noggrant utvalda vingårdar runt om i världen.

Läs mer »