Pizza Bianca med rostad palsternacka och piemontesisk ost.

Sandra Mastio har tagit ett ljuvligt recept på vit pizza med rostad palsternacka, endiver och piemontesisk ost som passar utmärkt till ett glas rött från Italien...

Pizza Bianca med rostad palsternacka och piemontesisk ost
Ruffino Chianti Organic, 750ml

Ruffino Chianti Organic, 750ml

Italien

Systembolaget nr:

231001

99,00 kr


Borgogno Langhe Rosso

Borgogno Langhe Rosso

Italien

Systembolaget nr:

7038401

139,00 kr


logo

11 PIZZABOLLAR + 1 PIZZA

logo

1 h 0 min

Sandra Mastio som vann Sveriges Mästerkock 2015 har här tagit fram ett ljuvligt pizzarecept. Sandra ger även sitt bästa pizzadegsrecept som kräver lite arbete och tid men såhär säger hon: "Det här är alla pizzadegars mamma. Inget du slänger ihop på en kvart, men helt oslagbar när du vill göra riktigt bra pizza. Värd att vänta på, jag lovar!”

Laga Sandras läckra pizza - receptet har du här nedan. Toppa pizzan med röda endivblad, både för krispighet och för dekoration. Det finns ingen godare pizza om du frågar oss!

Mastios pizzadeg:

Ingredienser

 • 4 g jäst

 • 1080 g kallt vatten

 • 1360 g Tipo 00-mjöl (siktat vetemjöl, t.ex. Ramlösa Kvarn)

 • 340 g proteinrikt mjöl (t.ex. Limabacka Kvarns vårvete)

 • 65 g oraffinerat salt utan jod

 • 50 g olivolja

Gör så här

  1. Väg upp alla ingredienser och blanda sedan ut jästen i vattnet.

  2. Häll ner mjöl och jästvatten i din degblandare och kör degen på lågt varvtal i några minuter tills degen ser smidig ut och har gått ihop.

  3. Häll ner saltet och låt degen arbetas tills saltet gått in. Häll ner olivoljan och låt den arbetas in på lågt varvtal i ca 2 minuter.

  4. Skruva upp hastigheten på din degblandare till högsta och kör degen i 15 minuter. Stäng sedan av och låt degen vila i 10-15 minuter.

  5. Flytta över degen till en plastlåda med lock, godkänd för mat. Lyft degen i ”midjan” och forma den till en smidig oval boll. Sätt på locket och ställ degen i rumstemperatur i 1 timme. Ställ sedan degen i kylen.

  6. På kvällen ska degen vikas. Lyft den i midjan och gör en framåtgående rörelse med armarna så att ändarna på degen viks in under. Forma återigen till en smidig och fast, stor boll. Repetera detta morgon och kväll i minst tre dagar, men upp till 10 går bra. Ju längre desto godare!

  7. Samma dag som du ska baka din pizza delar du upp degen i 11 lika stora delar, de ska väga ca 260 gram styck.

  8. Forma jämna bollar och lägg dem glest, gärna i en låda med lock. Låt dem bli rumstempererade innan du ska baka ut dem. Bollarna går bra att styckfrysa och tina upp i rumstemperatur.

Pizza Bianca med rostad palsternacka och piemontesisk ost:

Ingredienser

 • 1 degboll (se ovan)

 • 1 dl créme fraiche

 • 2 msk vatten

 • 100 g fior di latte (mozzarella per cucina)

 • 5-6 blad röd endiv

 • 2 msk rostade kryddiga svarta linser

 • 1 kruka körvel

Gör så här

  1. Skär palsternackan i mindre bitar och lägg dem i en ugnsform. Ringla över olivolja, salt och peppar och blanda runt. Rosta i 30 minuter, 200 grader tills helt mjuk.

  2. Koka svarta linser enligt förpackningen och stek dem sedan krispiga i smör och olivolja i en het panna. Krydda med kryddor du tycker om, tex chili, sichuanpeppar eller bara salt eller peppar som är lika gott det. Låt dem rinna av på lite hushållspapper.

  3. Blanda crème fraîchen med vatten så den blir lite mindre stabbig och enklare att breda ut.

  4. Baka ut pizzabollen efter instruktioner och bred på crème fraîchen. Lämna 2-3 cm på kanten, kanten är helig!

  5. Fördela fior di latte-osten i mindre bitar över pizzabottnen och likaså palsternackan. Grädda pizzan tills kanterna är gyllene och osten blivit gyllene. Ta sedan ut pizzan och pensla genast kanterna med olivolja.

  6. Skeda över den krämiga osten på 6-7 ställen, lägg ut de krispiga bladen, strö över linserna och krön med skira körvelblad. *Om du har svårt att hitta osten La Tur går det bra att ta en mjuk getost och röra ihop 100 gram av den med en liten nypa salt och två matskedar syrlig tjock yoghurt till en kräm.

  7. Ät genast.

Vintips till Pizza Bianca:

Ruffino Chianti Organic, 750ml

99,00 kr


Har funnits på Systembolaget sedan 1955 och är fortfarande lika populär med sina medelfylliga, och fruktiga smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits. Ett utmärkt vin till både pasta, pizza och lättare kötträtter.

Borgogno Langhe Rosso

139,00 kr


Kryddig, fruktig doft med inslag av körsbär, röda vinbär, fat och örtkryddor. Elegant, kryddig, bärig smak med inslag av svarta vinbär, björnbär, choklad och kaffe. De mjuka tanninerna ger, tillsammans med den eleganta syran, struktur och stabilitet till vinet.

Recept: Sandra Mastio