Potatisterrin med matjessill och vitlök.

De här små godingarna - potatisterrin med matjessill och vitlök skapar fest i munnen. Passar bra att servera under såväl jul som midsommar, det vill säga hela året runt. Bakom dessa står ingen mindre än potatisexperten Stefan Ekengren

Potatisterrin med matjessill och vitlök
Prima Julsnaps

Prima Julsnaps

Finland

Systembolaget nr:

8630802

221,00 kr


Potatisterrin med matjessill och vitlök.

Ingredienser

  • 400 g fast potatis, skalad och finskivad

  • ½ dl olivolja

  • 1 bananschalottenlök, finskivad

  • 1 vitlöksklyfta, finriven 

  • 4 ägg

  • Salt och nymald svartpeppar

  • 8 bitar matjessill

  • Smörgåskrasse

  • ½ dl majonnäs

  • ½ vitlöksklyfta, finriven

Gör så här

    1. Stek potatis, lök och vitlök i olivolja, det ska inte ta färg. Vispa ihop äggen, vänd ner den varma potatisen i äggen, vänd runt och salta och peppra. Klä en ugnsform med smörpapper, häll ner smeten och baka i 175 graders ugn ca 45 minuter eller tills terrinen är 98 grader i innertemp. Ta ut, ställ i press och låt kallna helt.

    2. Blanda majonnäs och vitlök, smaka av med salt. Skär potatisterrinen i skivor och toppa med matjessill och lite vitlöksmajonnäs. Garnera med smörgåskrasse.

Det här dricker du till:

Prima Julsnaps

221,00 kr


En kryddig och aromatisk julsnaps som förhöjer smakerna på julbordets rätter. En traditionell kryddning med kummin, anis och fänkål i grunden, kompletterad med fyllighet från dadlar och cognac samt en friskhet från citronzest.

Recept: Stefan Ekengren