Pumpachutney med tomat.

Den här härliga pumpachutneyn med tomat är lika god till lagrade ostar som till en kryddig indisk gryta. 

Pumpachutney med tomat i burk
Expedition Torrontés Chardonnay

Expedition Torrontés Chardonnay

Argentina

Systembolaget nr:

625901

85,00 kr


YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

5296701

135,00 kr


logo

1,5 kg

logo

1 h 45 min

Pumpa är supergott i chutney då den bidrar med en fruktig sötma och krämighet som passar utmärkt till såväl indiska grytor, matiga mackor och lagrad ost. Chutneyn får dessutom ett lyft av tomater och massa goda kryddor. Receptet kommer från kokboken "Odla grönsaker och fyll ditt skafferi" av John Taylor och Jenny “Surtanten” Neikell.

Pumpachutney med tomat:

Ingredienser

 • 500 g skalad och urkärnad pumpa

 • 1 kg tomater, gärna blandade sorter

 • 200 g gul lök (ca 2 lökar)

 • 25 g färsk ingefära

 • 900 g strösocker (ca 10,5 dl)

 • 200 g vitvinsvinäger (2 dl)

 • 5 g salt (1 tsk finkornigt av valfri sort)

 • 5 st stjärnanis

 • 50 g portvin (0,5 dl)

Gör så här

  1. Ta fram en eller flera rendiskade burkar med skruvlock. Värm ugnen till 120 °C. Skölj de rena burkarna och locken och låt dem stå på en plåt eller ett galler i ugnen i cirka 20 minuter.

  2. Skölj tomaterna, dela dem och ta bort stjälkfästet. Skär tomater och pumpa i tärningar, cirka 1 x 1 centimeter. Skala löken och skär den i cirka 5 millimeter tjocka halvmånar. Skala ingefäran (om den inte är ekologisk, i sådana fall räcker det att skölja den) och finriv den.

  3. Lägg alla ingredienser utom portvinet i en kastrull och koka till lagom konsistens, det tar cirka 45 minuter. Rör då och då så att det inte bränner i botten av kastrullen. Använd droppmetoden (sidan 131 i boken) för avgöra när chutneyn är färdigkokt. Fiska upp stjärnanisarna och kasta dem.

  4. Ta ut burkarna precis innan de ska fyllas så att de håller värmen. Skeda eller häll chutneyn i burkarna, fyll dem ända upp. Fukta en bit hushållspapper och torka försiktigt bort eventuellt spill på kanten av burkarna, annars griper inte locken tag ordentligt. Skruva på locken, vänd burkarna upp och ner och låt stå i 5 minuter.

  5. Vänd tillbaka burkarna och låt dem svalna till rumstemperatur. Därefter kan de sköljas i ljummet vatten för att få bort eventuellt spill på utsidan. Kontrollera att vakuum har bildats och förvara burkarna svalt och mörkt.

Vintips till indisk mat med pumpachutney

Dukar du fram pumpachutneyn som tillbehör till en smakrik indisk gryta serverar du med fördel ett vitt vin med fruktiga friska toner till maten. Här vi vi tagit fram två vintips i olika prisklasser och med två olika druvor.

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


Expedition Torrontés Chardonnay har en medelstor, fruktig och aromatisk doft med av inslag päron, äpplen, citrus och blommor. Smaken har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med lite fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral samt en fläkt av blommor.

Recept: Jenny Neikell