Friterade räkor med avokado och basilikamajonnäs.
Den här läckra rätten gjord på jätteräkor kompletteras med grönkål, aubergine, avokado och en basilikamajonnäs samt ett gott vitvin.
Läs mer »Den här smakrika pajen är fylld med pumpa och getost. Förälska dig i kocken Louise Mérus höstrecept och njut tillsammans med ett gott sydafrikanskt vin.
Pumpa är en av höstsäsongens klarast lysande smakstjärnor, men också en som många tycker är svårt att använda. I sig självt smakar pumpan väldigt milt och det är kryddningen som får den att kliva fram. Här bjuder vi på ett underbart recept där vi tagit hjälp av getost och rödlök!
5 dl vetemjöl
150 g smör
1 dl kallt vatten
0,5 tesked salt
1,5 tesked rosmarin
till pensling: 1 ägg
Blanda siktat mjöl, smörkuber och salt till en smulig blandning i en bunke. Du kan även göra degen i en matberedare med knivblad.
Tillsätt hackad färsk rosmarin.
Tillsätt kallt vatten och blanda snabbt tills det blir en jämn deg. Knåda inte så att degen inte blir kladdig.
Linda in degen i plastfolie och lägg den i kylskåpet i en timme.
2 stora eller 4 små rödlökar
1 msk smör
2 msk farinsocker
0,5 tsk salt
malen svartpeppar efter smak
Skala och skiva lökarna i ringar eller halvmånar.
Smält smöret och sockret i en panna.
Tillsätt lökarna och stek dem tills de mjuknar.
Tillsätt slutligen rödvinsvinäger och kryddor och koka upp.
600 g butternutpumpa
0,5 färsk chili
2 msk olivolja
1 tsk salt
100 g gräddfil
200 g getost
2 msk färsk rosmarin (hackad)
Värm ugnen till 220 grader.
Skala pumpan, ta bort kärnorna och skär den i kuber, några centimeter stora. Sprid ut kuberna på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Krydda med hackad chili, olja, salt och peppar.
Rosta pumpakuberna på mittennivån i ugnen i ungefär 20-25 minuter tills pumpan mjuknat.
Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper till en rundel (ca 30 cm).
Bred ut gräddfil, rödlök, skivad getost och slutligen pumpabitarna i mitten av degen. Lämna en remsa på cirka 4 cm från kanterna ofylld. Med mjölade händer, vik försiktigt degens kanter över fyllningen. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter, tills galetten är tillagad och vackert färgad.
Garnera galetten med färsk rosmarin.
169,00 kr
Fruktiga och bäriga toner med inslag av svarta vinbär, plommon, ceder, tobak och choklad. Smaken är kryddig med en tydlig smak av mörka bär. Syran i vinet är mycket bra balanserad med frukten. Tanninerna är påtagliga men silkeslena.
Recept: Louise Merus
Den här läckra rätten gjord på jätteräkor kompletteras med grönkål, aubergine, avokado och en basilikamajonnäs samt ett gott vitvin.
Läs mer »Bobotie är Sydafrikas nationalrätt som görs med nötfärs. Förälska dig i kocken Louise Mérus lammköttbullar med tillbehör och njut tillsammans med ett gott, rött vin.
Läs mer »Rooibossmakande pannacotta får utsökt sällskap av äppelkompott med stjärnanis och macadamianötter. Avnjut med ett gott dessertvin.
Läs mer »Pumpa är en av de råvaror som är i säsong i oktober, och den går att göra mycket gott med. Som en värmande pumpasoppa. Perfekt vardagsmat såhär på hösten.
Läs mer »Använd höstens pumpor på bästa sätt! Här är ett recept på en kryddig pumpapaj som passar utmärkt till halloweenfikat.
Läs mer »Den här härliga pumpachutneyn med tomat är lika god till lagrade ostar som till en kryddig indisk gryta.
Läs mer »