Pumpagalette med karamelliserad rödlök och getost.

Den här smakrika pajen är fylld med pumpa och getost. Förälska dig i kocken Louise Mérus höstrecept och njut tillsammans med ett gott sydafrikanskt vin.

Pumpagalette med getost och karamelliserad rödlök
Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon

Sydafrika

Systembolaget nr:

6563

169,00 kr


logo

4

logo

1 h 40 min

Pumpa är en av höstsäsongens klarast lysande smakstjärnor, men också en som många tycker är svårt att använda. I sig självt smakar pumpan väldigt milt och det är kryddningen som får den att kliva fram. Här bjuder vi på ett underbart recept där vi tagit hjälp av getost och rödlök!

Galettedeg:

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl

  • 150 g smör

  • 1 dl kallt vatten

  • 0,5 tesked salt

  • 1,5 tesked rosmarin

  • till pensling: 1 ägg

Gör så här

    1. Blanda siktat mjöl, smörkuber och salt till en smulig blandning i en bunke. Du kan även göra degen i en matberedare med knivblad.

    2. Tillsätt hackad färsk rosmarin.

    3. Tillsätt kallt vatten och blanda snabbt tills det blir en jämn deg. Knåda inte så att degen inte blir kladdig.

    4. Linda in degen i plastfolie och lägg den i kylskåpet i en timme.

Karamelliserad rödlök:

Ingredienser

  • 2 stora eller 4 små rödlökar

  • 1 msk smör

  • 2 msk farinsocker

  • 0,5 tsk salt

  • malen svartpeppar efter smak

Gör så här

    1. Skala och skiva lökarna i ringar eller halvmånar.

    2. Smält smöret och sockret i en panna.

    3. Tillsätt lökarna och stek dem tills de mjuknar.

    4. Tillsätt slutligen rödvinsvinäger och kryddor och koka upp.

Fyllning:

Ingredienser

  • 600 g butternutpumpa

  • 0,5 färsk chili

  • 2 msk olivolja

  • 1 tsk salt

  • 100 g gräddfil

  • 200 g getost

  • 2 msk färsk rosmarin (hackad)

Gör så här

    1. Värm ugnen till 220 grader.

    2. Skala pumpan, ta bort kärnorna och skär den i kuber, några centimeter stora. Sprid ut kuberna på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Krydda med hackad chili, olja, salt och peppar.

    3. Rosta pumpakuberna på mittennivån i ugnen i ungefär 20-25 minuter tills pumpan mjuknat.

    4. Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper till en rundel (ca 30 cm).

    5. Bred ut gräddfil, rödlök, skivad getost och slutligen pumpabitarna i mitten av degen. Lämna en remsa på cirka 4 cm från kanterna ofylld. Med mjölade händer, vik försiktigt degens kanter över fyllningen. Pensla kanterna med uppvispat ägg.

    6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter, tills galetten är tillagad och vackert färgad.

    7. Garnera galetten med färsk rosmarin.

Vintips till pumpagaletten:

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon

169,00 kr


Fruktiga och bäriga toner med inslag av svarta vinbär, plommon, ceder, tobak och choklad. Smaken är kryddig med en tydlig smak av mörka bär. Syran i vinet är mycket bra balanserad med frukten. Tanninerna är påtagliga men silkeslena.

Recept: Louise Merus