Purjolökspaj.

En underbar och enkel purjolökspaj av Sveriges Mästerkock-vinnaren 2024: Tess Medina. Receptet kommer från hennes kokbok "À table med Tess".

Purjolökspaj av Tess Medina.

Foto: Eva Hildén

Chateau Ste Michelle Riesling

Chateau Ste Michelle Riesling

USA

Systembolaget nr:

7522501

149,00 kr


Punt Road Pinot Noir

Punt Road Pinot Noir

Australien

Systembolaget nr:

295501

169,00 kr


logo

8

logo

1 h 0 min

Den här pajen växte jag upp med. Egentligen kan man ju ha vilka grönsaker som helst i den, men just purjolök är min favorit.

Tess

Purjolökspaj:

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl

  • 125 g smör

  • 1–2 msk vatten

Fyllning

  • 2 stora purjolökar

  • smör till stekning

  • 200 g gruyèreost

  • 3 ägg

  • 3 dl mjölk

  • 1 tsk salt

  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

    1. Hacka ihop smör och mjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen och låt den vila i kylskåpet i cirka 30 minuter.

    2. Fyllning: Ansa och skär purjolöken i cm-stora ringar. Stek dem i smör i cirka 5 min. Riv osten.

    3. Sätt ugnen på 225°.

    4. Tryck eller kavla ut degen i en form med pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.

    5. Lägg 1,5 dl ost i pajskalet. Lägg på purjolöken.

    6. Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar. Blanda i 2,5 dl ost.

    7. Häll äggstanningen i pajskalet. Toppa med resten av osten.

    8. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 40 minuter

Vintips till purjolökspajen:

Chateau Ste Michelle Riesling

149,00 kr


Chateau Ste Michelle Riesling har en druvtypisk doft med inslag av gröna äpplen, vit persika och mineral. Vinet är smakrikt och har en liten restsötma som tack vare en hög syra bjuder på en härlig balans.

Punt Road Pinot Noir

169,00 kr


Med Punt Road Pinot Noir i glaset får du ett josigt och rödfruktigt vin med fin aromatik, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat.

Recept: Tess Medina