Pumpagalette med karamelliserad rödlök och getost.
Den här smakrika pajen är fylld med pumpa och getost. Förälska dig i kocken Louise Mérus höstrecept och njut tillsammans med ett gott sydafrikanskt vin.
Läs mer »Den här läckra rätten gjord på jätteräkor kompletteras med grönkål, aubergine, avokado och en basilikamajonnäs samt ett gott vitvin.
Bjud på en enkel och väldigt god förrätt där stora räkor innehar huvudrollen och får god kryddning av basilika och krämigt ackompanjemang av avokado.
Frityrsmet:
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl Vichy-vatten eller öl
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Räktallrik:
1 medelstor aubergine
olivolja
salt och svartpeppar
3 mogna tomater
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 mogna avokador
16 jätteräkor
solros- eller rapsolja för fritering
0,5 dl söt chilisås
150 g mjuk grönkål eller liknande
Basilikamajonnäs:
1 ägg
2 tsk senap
3 dl rapsolja
0,5 tsk salt
1 tsk vitvinsvinäger
1 kruka basilika
Skala räkorna, men lämna kvar skalet ytterst på stjärtspetsen. Torka av med hushållspapper.
Skiva auberginen i tunna skivor. Stek i rikligt med olivolja tills de mjuknar och ytan blir gyllenbrun (stek hellre lite för länge så att de inte är råa i mitten). Krydda med salt och peppar.
Tärna tomaterna och blanda med krossad vitlök och olivolja, krydda med salt och peppar.
Gröp ur och skiva avokadorna.
Basilikamajonnäs: Knäck ett rumstempererat ägg i en hög, smal skål. Mäta upp senap, salt och vinäger.
Sätt stavmixern i botten av skålen och häll rumstempererad olja ovanpå. Starta stavmixern i botten av skålen och lyft långsamt uppåt.
Ha i bladen från basilikan. Mixa tills majonnäsen blir jämnt grön.
Mät upp ingredienserna till frityrsmeten i en skål och blanda till en slät blandning.
Värm oljan i en liten gryta till cirka 180 grader (använd en stektermometer eller testa temperaturen med en brödbit: oljan är tillräckligt varm när brödbiten får fin färg på cirka en minut.)
Doppa räkorna i smeten (håll i stjärten) och lägg ner i oljan. Stek tills ytan får färg. Ta upp räkorna ur oljan med en hålslev och lägg på hushållspapper för att rinna av. Krydda med salt.
Hacka grönkålen med en kniv eller riv i små bitar, men lämna den hårda mittendelen.
Lägg den hackade grönkålen, stekt aubergin, tomattärningar och avokadoskivor på fyra tallrikar.
Placera de friterade räkorna ovanpå eller runt om grönsakerna och servera med basilikamajonnäs och söt chilisås på tallrikarna.
229,00 kr
En fantastisk sydafrikansk chenin blanc från Nederburg. Smaken är komplex med väl integrerad fatkaraktär och lätt fet textur. I eftersmaken, som har en bra längd, finns en kalkstensdammig mineralitet och en viss citrusskalbeska.
Recept: Louise Merus
Den här smakrika pajen är fylld med pumpa och getost. Förälska dig i kocken Louise Mérus höstrecept och njut tillsammans med ett gott sydafrikanskt vin.
Läs mer »Bobotie är Sydafrikas nationalrätt som görs med nötfärs. Förälska dig i kocken Louise Mérus lammköttbullar med tillbehör och njut tillsammans med ett gott, rött vin.
Läs mer »Rooibossmakande pannacotta får utsökt sällskap av äppelkompott med stjärnanis och macadamianötter. Avnjut med ett gott dessertvin.
Läs mer »Chenin blanc har sina rötter i Loiredalen och är Sydafrikas mest populära druvsort. Lär dig mer om dess historia, karkaktäristiska drag och hur man matchar vinet med mat. Dessutom tipsar vi om flera goda chenin blanc-viner.
Läs mer »En härligt fruktig Chenin Blanc från Sydafrikas mest prisbelönta vineri Nederburg. Serveras till lätta och medelkraftiga fiskrätter, pasta och sallader.
Läs mer »Château de la Mulonnière L'effet Papillon Savennières fick den åtråvärda och sällsynta fyndstämplen hos Munskänkarna.
Läs mer »Denna gång för augusti månad har Mats valt en chenin blanc från Sydafrika som verkligen gör en euforisk till både gom och själ. FMC är en Förbannat Magnifik Chenin blanc.
Läs mer »