Friterade räkor med avokado och basilikamajonnäs.

Den här läckra rätten gjord på jätteräkor kompletteras med grönkål, aubergine, avokado och en basilikamajonnäs samt ett gott vitvin.

Friterade räkor med avokado och basilikakräm.
Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

Sydafrika

Systembolaget nr:

7665901

229,00 kr


logo

4

Bjud på en enkel och väldigt god förrätt där stora räkor innehar huvudrollen och får god kryddning av basilika och krämigt ackompanjemang av avokado.

Jätteräkor med avokado och basilikamajonnäs:

Ingredienser

Frityrsmet:

  • 3 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 3 dl Vichy-vatten eller öl

  • 1 tsk salt

  • 0,5 tsk svartpeppar

Räktallrik:

  • 1 medelstor aubergine

  • olivolja

  • salt och svartpeppar

  • 3 mogna tomater

  • 2 msk olivolja

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 mogna avokador

  • 16 jätteräkor

  • solros- eller rapsolja för fritering

  • 0,5 dl söt chilisås

  • 150 g mjuk grönkål eller liknande

Basilikamajonnäs:

  • 1 ägg

  • 2 tsk senap

  • 3 dl rapsolja

  • 0,5 tsk salt

  • 1 tsk vitvinsvinäger

  • 1 kruka basilika

Gör så här

    1. Skala räkorna, men lämna kvar skalet ytterst på stjärtspetsen. Torka av med hushållspapper.

    2. Skiva auberginen i tunna skivor. Stek i rikligt med olivolja tills de mjuknar och ytan blir gyllenbrun (stek hellre lite för länge så att de inte är råa i mitten). Krydda med salt och peppar.

    3. Tärna tomaterna och blanda med krossad vitlök och olivolja, krydda med salt och peppar.

    4. Gröp ur och skiva avokadorna.

    5. Basilikamajonnäs: Knäck ett rumstempererat ägg i en hög, smal skål. Mäta upp senap, salt och vinäger.

    6. Sätt stavmixern i botten av skålen och häll rumstempererad olja ovanpå. Starta stavmixern i botten av skålen och lyft långsamt uppåt.

    7. Ha i bladen från basilikan. Mixa tills majonnäsen blir jämnt grön.

    8. Mät upp ingredienserna till frityrsmeten i en skål och blanda till en slät blandning.

    9. Värm oljan i en liten gryta till cirka 180 grader (använd en stektermometer eller testa temperaturen med en brödbit: oljan är tillräckligt varm när brödbiten får fin färg på cirka en minut.)

    10. Doppa räkorna i smeten (håll i stjärten) och lägg ner i oljan. Stek tills ytan får färg. Ta upp räkorna ur oljan med en hålslev och lägg på hushållspapper för att rinna av. Krydda med salt.

    11. Hacka grönkålen med en kniv eller riv i små bitar, men lämna den hårda mittendelen.

    12. Lägg den hackade grönkålen, stekt aubergin, tomattärningar och avokadoskivor på fyra tallrikar.

    13. Placera de friterade räkorna ovanpå eller runt om grönsakerna och servera med basilikamajonnäs och söt chilisås på tallrikarna.

Vintips till räkorna:

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

229,00 kr


En fantastisk sydafrikansk chenin blanc från Nederburg. Smaken är komplex med väl integrerad fatkaraktär och lätt fet textur. I eftersmaken, som har en bra längd, finns en kalkstensdammig mineralitet och en viss citrusskalbeska.

Recept: Louise Merus