Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

Årgång:

2021

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

Sydafrika


229,00 kr

Systembolaget nr:

7665901

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc har en nyanserad doft av mogna päron, aprikoser, pomeransskal, en touch av honung och viss kryddighet. Smaken är rik och fruktig. Den är komplex med väl integrerad fatkaraktär och lätt fet textur. I eftersmaken, som har en bra längd, finns en kalkstensdammig mineralitet och en viss citrusskalbeska.

Produktion

Vinet är gjort på 100% Chenin Blanc. Druvorna kommer från vingårdar i Swartland och Agter-Paarl där stockarna är 38 respektive 36 år gamla. En del av druvorna jästes i 300 och 500 liters ekfat. En annan del jästes i rostfri ståltank  För den sista delen skedde vinifieringen i  amforor av lera. Samtliga ingående delar fick vila med sin jästfällning i nio månader innan den slutgiltiga blandningen gjordes.

Passar till

Passar perfekt att servera till medelkraftiga rätter som fisk, fågel, kalv, pasta och sallader.

FiskPastaVegetariskt

Kul att veta

Detta vin med årgång 2016 fick en Platina medalj i Decanter World Wine Awards 2017 och utsågs även till sydafrikas bästa Chenin Blanc vin med pris över £15 .Nederburg grundades redan 1791 när den tyske immigranten Philippus Bernadus Wolvaart köpte 47 hektar mark utanför Kapstaden. Hans vision om att förvandla marken till vinodlingar verkade dåraktig. Det fanns vid den här tiden redan ett för stort utbud av vin i Sydafrika och spänningar mellan Holland och Frankrike försvårade dessutom exporten till Europa. Det var ett massivt åtagande men Wolvaart var fast besluten att det var på den här platsen han skulle sätta ankar och bygga ett ”Manor House” till sin familj. Wolvaart döpte stället till Nederburg och började dedikerat att producera vin i liten skala. The Anchorman har tagits fram av chefsvinmakare Razvan Macici (2001-2015) som en hyllning till Wolvaart som vågade leva ut sin dröm och som lade grunden för Nederburg som vuxit under årens lopp och blivit ett av Sydafrikas mest legendariska vinvarumärken. Nederburg är den Sydafrikanska vinproducent som år efter år vinner flest utmärkelser för sina viner, både i Sydafrika och internationellt.Nederburg är Sydafrikas mest prisbelönta vineri och vinner ständigt flest utmärkelser, både internationellt och i Sydafrika. Nederburg utsågs nyligen till Winery of the Year i 2017 års utgåva av Platter’s By Diners Club South African Wine Guide som är mer eller mindre än bibel vad det gäller den sydafrikanska vinnäringen. Nederburg hade 4 viner som fick 5 stjärnor (högsta betyg) och det var mer än någon annan sydafrikansk producent. Man fick även samma utmärkelse i 2011 års utgåva. Egendomen har sitt säte i regionen Paarl.

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

7665901

Volym

0,75 l

Varumärke

Distell

Region

South Africa - South Africa - South Africa

Sockerhalt

3,97 g/liter

Druva

Chenin Blanc

Lagring

Gott att dricka nu men kan med fördel lagras i 3-4 år ytterligare.