Rödspätta i ugn med sparris, haricots verts och örter.
Linnéa har lagat till en härlig rödspätta i ugn med sparris, haricots verts och örter. En lättlagad, men festlig rätt som gärna avnjuts med ett glas vitt ekologiskt vin som passar utmärkt till en måltid med smaker från Medelhavet.
Ute skiner solen, vårfåglarna börjar sjunga och nu längtar jag mer än någonsin efter sol och värme! Tyvärr är det ju någon månad kvar tills vi får njuta av sommarsol och riktig värme här i norr. Men bjud in bästa vännerna på lite fredagsmys, laga en enkel rödspätta med medelhavssmaker och servera ett glas kylt vitt vin till.
Rödspätta i ugn
Ingredienser
250 g haricots verts (frysta, tinade går bra)
1 bunt gröna sparris (ca 12 st)
1 msk kapris
saft och skal från 1 citron
3/4 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 kruka färsk basilika
4 st färska rödspättafiléer
1 förpackning körsbärstomater
gröna och svarta oliver
1 citron
Gör så här
Skölj och skär eller bryt av den nedersta, lite träiga delen av sparrisen. Lägg dom sedan i en vid kastrull. Sparrisen skall få plats att ligga raklång. Sjud under lock i cirka 5 minuter.
Fördela bönor och sparris i fyra små högar på en ugnsplåt.
Lägg kapris, saft och skal från 1 citron, olivolja, vitlök och 2/3 av basilika i en skål och mixa till en slät vinägrett. Smaka av med salt och peppar.
Pensla bönor och sparris med lite av vinägretten.
Lägg en rödspättafilé på varje hög av bönor och sparris. Pensla fisken med vinägretten.
Lägg ut tomater, oliver och citron delad i klyftor runt om på plåten. Ringla lite olivolja över allt.
Baka fisk och grönsaker i 180°C i cirka 10-15 minuter eller tills fisken lätt faller i sär när du petar på den.
Lägg med hjälp av en stor stekspade upp bönor, sparris och fisk på tallrikar. Fördela oliver och tomat på tallrikarna.
Finhacka resterande basilika och strössla över allt. Pressa över citronen och fredagsmyset kan börja!
Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box
230,00 kr
Servera ett glas kylt vitt vin till rödspättan. Det här prisbelönta vinet på druvan chenin blanc har lätt till medelfyllig smak med tydliga nyanser av tropisk frukt, lime och mineraler.
Recept: Linnéa Seidel