Rödspätta i ugn med sparris, haricots verts och örter.

Linnéa har lagat till en härlig rödspätta i ugn med sparris, haricots verts och örter. En lättlagad, men festlig rätt som gärna avnjuts med ett glas vitt ekologiskt vin som passar utmärkt till en måltid med smaker från Medelhavet.

Linnéa Seidel
Linnéa Seidel
Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box
Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

Sydafrika

Systembolaget nr:

206908

200,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 30 min

Ute skiner solen, vårfåglarna börjar sjunga och nu längtar jag mer än någonsin efter sol och värme! Tyvärr är det ju någon månad kvar tills vi får njuta av sommarsol och riktig värme här i norr. Men bjud in bästa vännerna på lite fredagsmys, laga en enkel rödspätta med medelhavssmaker och servera ett glas kylt vitt vin till.

Rödspätta i ugn

Ingredienser

  • 250 g haricots verts (frysta, tinade går bra)

  • 1 bunt gröna sparris (ca 12 st)

  • 1 msk kapris

  • saft och skal från 1 citron

  • 3/4 dl olivolja

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 kruka färsk basilika

  • 4 st färska rödspättafiléer 

  • 1 förpackning körsbärstomater

  • gröna och svarta oliver

  • 1 citron

Gör så här

    1. Skölj och skär eller bryt av den nedersta, lite träiga delen av sparrisen. Lägg dom sedan i en vid kastrull. Sparrisen skall få plats att ligga raklång. Sjud under lock i cirka 5 minuter.

    2. Fördela bönor och sparris i fyra små högar på en ugnsplåt.

    3. Lägg kapris, saft och skal från 1 citron, olivolja, vitlök och 2/3 av basilika i en skål och mixa till en slät vinägrett. Smaka av med salt och peppar.

    4. Pensla bönor och sparris med lite av vinägretten.

    5. Lägg en rödspättafilé på varje hög av bönor och sparris. Pensla fisken med vinägretten.

    6. Lägg ut tomater, oliver och citron delad i klyftor runt om på plåten. Ringla lite olivolja över allt.

    7. Baka fisk och grönsaker i 180°C i cirka 10-15 minuter eller tills fisken lätt faller i sär när du petar på den. 

    8. Lägg med hjälp av en stor stekspade upp bönor, sparris och fisk på tallrikar. Fördela oliver och tomat på tallrikarna.

    9. Finhacka resterande basilika och strössla över allt. Pressa över citronen och fredagsmyset kan börja!

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

200,00 kr


Servera ett glas kylt vitt vin till rödspättan. Det här prisbelönta vinet på druvan chenin blanc har lätt till medelfyllig smak med tydliga nyanser av tropisk frukt, lime och mineraler.

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.