Friterade räkor med avokado och basilikamajonnäs.
Den här läckra rätten gjord på jätteräkor kompletteras med grönkål, aubergine, avokado och en basilikamajonnäs samt ett gott vitvin.
Läs mer »Rooibossmakande pannacotta får utsökt sällskap av äppelkompott med stjärnanis och macadamianötter. Avnjut med ett gott dessertvin.
Att göra egen pannacotta är enklare än man kan tro om man aldrig har provat! Här smaksätter vi gräddpuddingen med rooiboste och servera med en kryddig äppelkompott.
Pannacotta:
2,5 gelatinblad
2 msk rooibos löste
6 dl vispgrädde
0,75 dl socker
Äppelkompott:
0,5 dl vatten
2 stjärnanis
2 msk socker
Macadamianötter:
100 g macadamianötter, osaltade
1,5 dl socker
solros- eller rapsolja
en nypa flingsalt
Lägg kallt vatten i en stor skål och låt gelatinbladen ligga i blöt för att mjukna.
Häll grädden i en kastrull och tillsätt rooibosteet. Låt blandningen koka långsamt i ungefär 5 minuter. Ta kastrullen från spisen och låt den dra under lock i ytterligare 5 minuter.
Sila bort tebladen från grädden och värm upp snabbt igen. Ta gelatinbladen ur skålen och krama ur överflödig vätska. Lägg bladen i kastrullen och låt dem smälta.
Häll blandningen i serveringsglas och låt stelna i kylskåpet i cirka 3 timmar eller över natten.
Förbered kompotten, det vill säga: Dela äpplena, ta bort kärnhusen och skär äppelhalvorna i tärningar.
Koka upp vatten, socker och stjärnanis. Tillsätt äppeltärningarna och sjud på låg värme i 5-10 minuter tills äpplena börjar bli mosiga. Ta bort stjärnanisen och låt kompotten svalna.
Värm ugnen till 200°C. Rosta nötterna på en bakplåt i cirka 8–10 minuter. Var försiktig så att de inte bränns. Låt svalna.
Smörj en annan bakplåt eller en stor tallrik med olja.
Smält sockret i en stekpanna. När sockret har smält helt och blivit ljust gyllene, tillsätt nötterna och blanda. Krydda med salt.
Häll nötblandningen på en inoljad bakplåt och låt det svalna i cirka en halvtimme. Hacka grovt med en stor kniv.
Toppa pannacotta-formarna med äppelkompott och nötter och avnjut med ett gott dessertvin.
130,00 kr
Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar.
Recept: Louise Merus
Den här läckra rätten gjord på jätteräkor kompletteras med grönkål, aubergine, avokado och en basilikamajonnäs samt ett gott vitvin.
Läs mer »Bobotie är Sydafrikas nationalrätt som görs med nötfärs. Förälska dig i kocken Louise Mérus lammköttbullar med tillbehör och njut tillsammans med ett gott, rött vin.
Läs mer »Den här smakrika pajen är fylld med pumpa och getost. Förälska dig i kocken Louise Mérus höstrecept och njut tillsammans med ett gott sydafrikanskt vin.
Läs mer »Använd höstens pumpor på bästa sätt! Här är ett recept på en kryddig pumpapaj som passar utmärkt till halloweenfikat.
Läs mer »