Rotfruktspytt med svampkräm och örtrostad kalvfilé.

Linnéa bjuder denna vecka på ett utsökt recept på örtrostad kalvfilé, rotfruktspytt och en krämig sås med torkad svamp.

Örtrostad kalvfilé med svampkräm
Örtrostad kalvfilé med svampkräm
Faustino I Gran Reserva 2010
Faustino I Gran Reserva 2010

Faustino I Gran Reserva 2010

Spanien

Systembolaget nr:

267801

189,00 kr


För ett par helger sedan tog vi en tur till skogen och hittade mängder av trattkantareller, så under en veckas tid har jag använt stora delar av matrummet för att kunna torka all svamp. Vilken guldgruva det är att ha tillgång till torkad svamp! Nu har jag två stora burkar som kommer att räcka ett bra tag framöver. Och självklart blir man då sugen på att ha svamp i nästan allt man lagar! Här har jag smaksatt en härlig crème fraiche-kräm med svampen. Den passar ypperligt att servera till en bit kalvfilé som jag har gjort här. Har man inte tillgång till torkade trattkantareller går det såklart bra med annan färsk svamp som du bara förväller innan.Istället för att servera klassiska ugnsbakade grönsaker till kalvfilén gjorde jag idag en rotsakspytt. Ta av de rotsaker du gillar allra bäst. Jag brukar skära rotsakerna i riktigt fina, små tärningar för då går det fortare att steka. Men för att få lite struktur i det hela låter jag bitarna av svamp vara lite större. Det här är en härligt rustik rätt och till den passar det perfekt med en rioja från Faustino!

Örtrostad kalvfilé

Ingredienser

  • Ca 700 g kalvfilé

  • Färsk rosmarin

  • Flingsalt

  • Svartpeppar

  • Smör

Gör så här

    1. Putsa kalvfilén fri från hinnor.

    2. Finhacka rosmarin, blanda med flingsalt och nymald svartpeppar. Klappa in detta i kalvfilén.

    3. Bryn köttet runt om i en klick smör. Värm under tiden ugnen till 125 °C.

    4. Stick i en termometer i kalvfilén, ställ in i ugnen och tillaga tills du får en innertemperatur på 58-60°C.

    5. Ta ut köttet och låt vila minst 15 minuter innan servering.

Rotfruktspytt

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • 1 msk smör

  • 5 potatisar

  • 3 morötter

  • 1 palsternacka

  • 100 g champinjoner

Gör så här

    1. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i en klick smör.

    2. Tärna potatis, morötter och palsternacka fint. Klyfta champinjonerna.

    3. Lägg det i stekpannan och stek på medelvärme tills alla rotsaker är helt mjuka.

Svampkräm

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • ca 1 dl torkade trattkantareller

  • 1 msk smör

  • 2 dl crème fraiche

  • 1/2 msk grönsaksfond

  • 1 dl riven prästost

  • Svartpeppar

  • Ev salt

  • Rostade pinjenötter

  • Stekt grönkål

  • Krasse

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök.

    2. Hacka den torkade svampen fint.

    3. Stek svamp och lök i en klick smör.

    4. Tillsätt crème fraiche, fond och ost. Ta sedan av från värmen och rör om tills all ost smält.

    5. Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt. Låt svampkrämen svalna helt innan servering.

    6. Servera rotsakspytten med den rostade kalvfilén, svampkräm, stekt grönkål, rostade pinjenötter och krasse.

Faustino I Gran Reserva 2010

189,00 kr


Till denna kalvfilé passar ett glas Faustino I Gran Reserva, ett vin med stram syra och mjuka tanniner. Vinet har kryddig doft av fatkaraktär och inslag av mörk frukt.