Faustino I Gran Reserva 2010 - bästa årgången på 50 år.
Faustino I Gran Reserva av årgång 2010 har fått höga poäng i många internationella tester och spås vara den bästa på 50 år.
Läs mer »Linnéa bjuder denna vecka på ett utsökt recept på örtrostad kalvfilé, rotfruktspytt och en krämig sås med torkad svamp.
För ett par helger sedan tog vi en tur till skogen och hittade mängder av trattkantareller, så under en veckas tid har jag använt stora delar av matrummet för att kunna torka all svamp. Och självklart blir man då sugen på att ha svamp i nästan allt man lagar!
Här har jag smaksatt en härlig crème fraiche-kräm med svampen. Den passar ypperligt att servera till en bit kalvfilé som jag har gjort här. Har man inte tillgång till torkade trattkantareller går det såklart bra med annan färsk svamp som du bara förväller innan.
Istället för att servera klassiska ugnsbakade grönsaker till kalvfilén gjorde jag idag en rotsakspytt. Ta av de rotsaker du gillar allra bäst. Jag brukar skära rotsakerna i riktigt fina, små tärningar för då går det fortare att steka. Men för att få lite struktur i det hela låter jag bitarna av svamp vara lite större. Det här är en härligt rustik rätt och till den passar det perfekt med en rioja från Faustino!
Ca 700 g kalvfilé
Färsk rosmarin
Flingsalt
Svartpeppar
Smör
Putsa kalvfilén fri från hinnor.
Finhacka rosmarin, blanda med flingsalt och nymald svartpeppar. Klappa in detta i kalvfilén.
Bryn köttet runt om i en klick smör. Värm under tiden ugnen till 125 °C.
Stick i en termometer i kalvfilén, ställ in i ugnen och tillaga tills du får en innertemperatur på 58-60°C.
Ta ut köttet och låt vila minst 15 minuter innan servering.
1 gul lök
1 msk smör
5 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
100 g champinjoner
Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i en klick smör.
Tärna potatis, morötter och palsternacka fint. Klyfta champinjonerna.
Lägg det i stekpannan och stek på medelvärme tills alla rotsaker är helt mjuka.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 1 dl torkade trattkantareller
1 msk smör
2 dl crème fraiche
1/2 msk grönsaksfond
1 dl riven prästost
Svartpeppar
Ev salt
Rostade pinjenötter
Stekt grönkål
Krasse
Skala och finhacka lök och vitlök.
Hacka den torkade svampen fint.
Stek svamp och lök i en klick smör.
Tillsätt crème fraiche, fond och ost. Ta sedan av från värmen och rör om tills all ost smält.
Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt. Låt svampkrämen svalna helt innan servering.
Servera rotsakspytten med den rostade kalvfilén, svampkräm, stekt grönkål, rostade pinjenötter och krasse.
199,00 kr
Till denna kalvfilé passar ett glas Faustino I Gran Reserva, ett vin med stram syra och mjuka tanniner. Vinet har kryddig doft av fatkaraktär och inslag av mörk frukter samt en lång smaklängd.
Recept: Linnéa Seidel
Faustino I Gran Reserva av årgång 2010 har fått höga poäng i många internationella tester och spås vara den bästa på 50 år.
Läs mer »Varmrätten till Linnéas trerättersmeny som består av kalvfilé med parmesanrostade rotfrukter och palsternackspuré!
Läs mer »Ge kycklingen tid i ugnen på en lägre temperatur och ös den ett gudagott tryffelsmör. Av skyn som bildas gör du sen den godaste tryffelsås du kan tänka dig.
Läs mer »Linnéa tipsar om hur du enkelt förvandlar "kött och potatis" till en riktig festmåltid.
Läs mer »