Saffransplättar med lättvispad grädde och tranbärssylt.
Vad är väl en jul utan saffran? Linnéa har gjort ett recept på fantastiskt goda saffransplättar som passar perfekt som tilltugg till glöggen och kan göras i förväg.
Små gyllene saffransplättar passar perfekt att servera på glöggminglet, med lite lättvispad grädde och valfri sylt till. Jag kokade egen tranbärssylt i år, men annars gillar jag att ha björnbärssylt eller hjortronssylt till också!Plättarna kan med fördel gräddas innan och förvaras i kylen, så slipper ni ha köket fyllt med stekos när gästerna kommer. Ta bara fram plättarna i rumstemperatur ca 30 minuter innan de ska serveras.
Saffransplättar
Ingredienser
3 dl havremjöl
3 dl mjölk
3 ägg
1/2 g saffran
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 msk strösocker
Gör så här
Blanda havremjölk med hälften av mjölken. Rör helt klumpfritt.
Tillsätt resten av mjölken, ägg, saffran, bakpulver, salt och socker. Låt gärna smeten stå och svälla i ca 30 minuter.
Smöra en plättlagg med smör och grädda saffransplättarna gyllene.
Tranbärssylt
Ingredienser
250 g tranbär
1 dl vatten
1 dl rörsocker
Gör så här
Koka upp tranbär och vatten.
Tillsätt sedan sockret och fortsätt koka på medelvärme i 10-15 minuter.
Servering
Ingredienser
Gör så här
Vispa grädden lätt.
Servera saffransplättarna med en klick lättvispad grädde och tranbärssylt.
Glögg till saffransplättar med tranbärssylt:
Blossa Vinteräpple
53,00 kr
Blossa Vinteräpple har en fruktig, kryddig smak med inslag av röda äpplen, ingefära, citrus och kanel.
Recept: Linnéa Seidel
Blossa Sparkling & Spices Classic Red – rött mousserande vin för vinterns mingel.
Blossa Sparkling & Spices Classic Red - en bubblande dryck där glöggkryddor förenas med mousserande rött vin.
Läs mer »Julsnittar med krämig röra på senap, gräslök och vedrökt karré.
Linnéa har valt vedrökt karré till röran på sina julsnittar, som ger en lite rökig smak som passar perfekt ihop med senapen.
Läs mer »