Salsiccia Penne.

Den kryddiga färsen från färsk salsicciakorv är utmärkt att göra köttfärssås på. Här ett recept från den härliga kokboken "Köttfärsås".

Salsiccia penne
Planeta Eruzione 1614 Bianco 2018

Planeta Eruzione 1614 Bianco 2018

Italien

Systembolaget nr:

7078201

279,00 kr


Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

Sydafrika

Systembolaget nr:

206908

200,00 kr


logo

4-6

logo

1 h 30 min

Den kryddiga färsen från färsk salsicciakorv är utmärkt att göra köttfärssås på. Salsicciakorv finns numera i de flesta välsorterade matvarubutiker och i flera smaker, men använd helst en naturell korv. Såsen får god smak från tomat, vitlök, chili och basilika och är simmigare än många av de andra såserna i boken. Färsen är fet men balanseras med syran från det vita vinet, det ger rätten en djup och salt smak som uppskattas av hela familjen. Salsicciasåsen behöver inte puttra längre än 30 minuter innan den är färdig att monteras med pastan och serveras. Använd en kort och tjock pastasort, till exempel penne. Den här rätten får ätas med bara sked och passar utmärkt även på sommaren.Receptet kommer från kokboken "Köttfärssås" av Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin.

Salsiccia penne:

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • 2 stjälkar blekselleri

  • ½ dl olivolja

  • 2–3 vitlöksklyftor

  • ½ urkärnad röd chilifrukt (anpassa mängden efter smak och styrka på chilifrukten)

  • 6–8 färska stora tomater, skållade, skalade och tärnade. Eller en burk hela tomater.

  • 500 g salsicciakorvar med naturell smak

  • 1 ½–2 dl vitt torrt vin

  • 2 msk smör

  • salt (smaka av noga, salsicciafärsen är salt)

  • ordentlig nypa nymald svartpeppar

  • muskotnöt

  • rikligt med riven basilika

  • riven parmesanost

Gör så här

    1. Hacka lök, selleri och vitlök eller kör i matberedare. Dela och ta ut kärnor från chilifrukten, skär hälften av frukten i strimlor. Skär ett kryss i toppen av varje tomat, ej på kvistsidan. Skålla tomaterna i kokande vatten i någon minut. Skölj i kallt vatten och dra av skalet, tärna tomaterna. Skär ett snitt i korvarna och pressa ut färsen ur fjälstret.

    2. Använd en stor stekpanna med höga kanter eller tjockbottnad gryta. Fräs lök och selleri i olivoljan tills det mjuknat, tillsätt vitlök och chili. Smula och ha i salsicciafärsen till det övriga hacket och blanda runt. När färsen legat i ett tag (den behöver inte få färg) tillsätter du de tärnade tomaterna.

    3. Nu ska pannan sjuda av godsakerna och vätskan! Låt reducera i 10 minuter, häll i vitt vin, koka in och lägg i smöret. Låt det hela puttra på medelvärme i 20 minuter tills såsen kokat ihop men fortfarande har en lös och glansig konsistens.

    4. Tillsätt svartpeppar, riven muskotnöt och basilika. Koka penne (eller valfri pasta) ¾ av tiden och gör din mantecare. Servera din salciccia penne i en stor rustikskål, fat eller på tallrik och strössla över riven parmesanost. Njut med kallt vitt vin eller citronvatten.

Mantecare

Det italienska verbet mantecare innebär att röra ihop pastasåsen med nykokt pasta samt tillsätta lite pastavatten och eventuellt lite smör för att få till en len och krämig konsistens på slutresultatet. Detta är anledningen att du vill ta ut din pasta ur vattnet när den är något underkokt. Pastan blir färdig i slutsteget, nämligen i mantecare.

Mantecare kan under inga som helst omständigheter skippas när du lagar köttfärssås. Såhär går det till:

  • Skopa upp en kopp pastavatten, som innehåller stärkelse från pastan. Närpastan är al dente, häll av vattnet.

  • Lägg över köttfärssås till antalet personer som ska serveras i en stekpanna (helst med höga rundade kanter) eller tjockbottnad kastrull, värm på svag värme.Häll i pasta, blanda runt.

  • Häll i lagom med pastavatten, använd vattnet för att balansera konsistensen och krämigheten i pastasåsen, och lyft upp pannan med två händer så att pasta, vatten och sås blandas ihop genom upprepade mjuka knyck som göra att innehållet i stort sett graviterar och blandas tills dess att såsen omsluter varje pasta. Lägg upp på tallrik och servera direkt.

Vintips till Salsiccia penne:

Planeta Eruzione 1614 Bianco 2018

279,00 kr


Planeta Eruzione 1614 Bianco 2018 passar riktigt fint till salsicciapastan. Det sicilianska vinet har en frisk och fruktig med inslag av mineral, vita frukter, gröna äpplen och grapefrukt, samt en lång och välbalanserad eftersmak.

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

200,00 kr


I en lite lägre prisklass rekommderar vi Drostdy-Hof Chenin Blanc som har en fruktig och frisk doft av tropisk frukt, äpple grapefrukt, lime och persika. Vinet har en frisk och fruktig smak med tydliga nyanser av tropisk frukt, lime, persika och äpplen.