Saltimbocca.

Saltimbocca, lite fritt översatt: hoppa in i munnen. Det möra kalvköttet, salvian och sältan från prosciutto. Det blir verkligen magi och man kan inte låta bli att bara ta en tugga till!

Saltimbocca, tre kalvskivor i en stekpanna.
Luigi di Grasso Piemonte Barbera, box 3000ml

Luigi di Grasso Piemonte Barbera, box 3000ml

Italien

Systembolaget nr:

5843308

199,00 kr

275,00 kr


logo

4

logo

0 h 20 min

Salvian har en viktig roll här. Godast tycker jag det blir att lägga salvia mellan kalvköttet och skivan med skinka. Men snyggast blir det såklart att fästa salviabladet på utsidan. Jag vänder alltid köttet lite snabbt i mjöl innan jag steker det. Det hjälper till så att vinskyn tjocknar något. Men det är en smaksak hur man vill ha det.

Har du möjlighet, be gärna om att få riktigt tunna skivor kalvinnanlår i butiken. Då slipper du banka ut dom själv.

Saltimbocca:

Ingredienser

  • 4 skivor kalvinnanlår

  • flingsalt

  • färsk salvia

  • 4 skivor prosciutto

  • cocktailpinnar

  • 1/2 dl vetemjöl

  • olivolja

  • 2 msk smör

  • 2 dl vitt vin

Gör så här

    1. Banka ut skivorna av kalvinnanlår till cirka 2 mm tjocka skivor. Salta lätt.

    2. Lägg på ett färskt salviablad och en skiva prosciutto. Fäst med hjälp av en cocktailpinne.

    3. Vänd skivorna i vetemjöl.

    4. Hetta upp olja i en stekpanna och stek ett par minuter per sida tills det precis är genomstekt och skinkan blivit krispig. Stek köttet i omgångar.

    5. Tag ur köttet ur stekpannan. Ha i smör och vin. Låt allt koka upp. Lägg i köttet och servera direkt.

Vintips till saltimbocca:

Luigi di Grasso Piemonte Barbera, box 3000ml

199,00 kr

275,00 kr


Till saltimboccan rekommenderar vi ett lättare rödvin som den här barberan från Luigi di Grasso. Vinet har en smak av röd bär som körsbär och skogshallon och en doft med toner av kryddor och lakrits. Passar utmärkt till lätta och medelkraftiga rätter av fågel, fläsk, kalv eller lamm.

Recept: Linnéa Seidel