Selsk tava - bondgryta.

I kokboken "Diadonnas balkanmat" visar Diana hur du gör en otroligt god bondgryta med antingen fläskfilé eller kycklingfilé. Avnjuts till fördel med ett glas chardonnay.

Selsk tava
Selsk tava
Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter
Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

Argentina

Systembolaget nr:

1601808

229,00 kr


Eve Chardonnay
Eve Chardonnay

Eve Chardonnay

USA

Systembolaget nr:

7814101

145,00 kr


logo

6

logo

2 h 0 min

Många byar har sin egen variant av bondgryta. Detta är Diadonna recept på selsk tava från kokboken "Diadonnas balkanmat". Vanligtvis använder man torkade paprikor, men eftersom det kan vara svårt att få tag i är den utbytt mot vanliga röda paprikor och paprikapulver. Vill du få den där genuina känslan ska du laga selska tava i en traditionell lergryta med lock och gärna i en större gryta så att det räcker till många. Den oskrivna regeln säger att du alltid ska laga extra mat ifall du skulle få oväntade gäster. Det är viktigare än att ha rester till en matlåda dagen efter.

Bondgryta:

Ingredienser

  • 800 g fläskfilé eller kycklingfilé

  • solrosolja att steka i

  • 3 gula lökar

  • 300 g champinjoner

  • 3 röda paprikor

  • 2 msk paprikapulver

  • 1 msk Vegeta natur

  • chiliflakes

  • 1­ ½ dl vitt vin

  • ½ dl vatten

  • salt

  • bröd

Gör så här

    1. Låt lergrytan ligga i blöt i ca 30 minuter. Putsa och skiva fläskfilén. Bryn köttet i solrosolja i en stekpanna. Lägg över det på en tallrik.

    2. Skala och hacka löken. Dela champinjonerna. Dela paprikorna, plocka bort kärnhusen och strimla paprikorna. Bryn lök, champinjoner och paprika.

    3. Lägg tillbaka fläskfilén i pannan. Tillsätt paprikapulver, Vegeta och chiliflakes. Rör om, häll i vin och vatten. Blanda ihop allt.

    4. Lägg allt i den blötlagda lergrytan eller i en annan ugnsfast gryta. Ställ in grytan i en kall ugn. Sätt ugnen på ­175 grader.

    5. Tillaga med locket på mitt i ugnen i ca ­1 timme och ­15 minuter eller tills köttet är mört. Rör om efter halva tiden och häll i mer vatten om det är för torrt.

    6. Smaka av med salt och servera med bröd.

Vintips till bondgryta:

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

229,00 kr


Chardonnay passar fint till den här bondgrytan och dom du önskar ett boxvin är Las Moras Reserva Chardonnay ett bra val. Vinet är torrt med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

Eve Chardonnay

145,00 kr


Om du önskar ett lite dyrare vin på flaska passar Eve Chardonnay utmärkt. Vinet är torrt och medelfylligt med inslag av tropisk frukt, päron och en touch av vanilj.