Auberginegratäng med ost.
Gratäng som är full av underbara smaker som får en att må bra. Härlig comfort food som passar utmärkt mitt i veckan eller som en bjudrätt.
Läs mer »I kokboken "Diadonnas balkanmat" visar Diana hur du gör en otroligt god bondgryta med antingen fläskfilé eller kycklingfilé. Avnjuts till fördel med ett glas chardonnay.
Många byar har sin egen variant av bondgryta. Detta är Diadonnas recept på selsk tava från kokboken "Diadonnas balkanmat". Vanligtvis använder man torkade paprikor, men eftersom det kan vara svårt att få tag i är den utbytt mot vanliga röda paprikor och paprikapulver. Vill du få den där genuina känslan ska du laga selska tava i en traditionell lergryta med lock och gärna i en större gryta så att det räcker till många. Den oskrivna regeln säger att du alltid ska laga extra mat ifall du skulle få oväntade gäster. Det är viktigare än att ha rester till en matlåda dagen efter.
800 g fläskfilé eller kycklingfilé
solrosolja att steka i
3 gula lökar
300 g champinjoner
3 röda paprikor
2 msk paprikapulver
1 msk Vegeta natur
chiliflakes
1 ½ dl vitt vin
½ dl vatten
salt
bröd
Låt lergrytan ligga i blöt i ca 30 minuter. Putsa och skiva fläskfilén. Bryn köttet i solrosolja i en stekpanna. Lägg över det på en tallrik.
Skala och hacka löken. Dela champinjonerna. Dela paprikorna, plocka bort kärnhusen och strimla paprikorna. Bryn lök, champinjoner och paprika.
Lägg tillbaka fläskfilén i pannan. Tillsätt paprikapulver, Vegeta och chiliflakes. Rör om, häll i vin och vatten. Blanda ihop allt.
Lägg allt i den blötlagda lergrytan eller i en annan ugnsfast gryta. Ställ in grytan i en kall ugn. Sätt ugnen på 175 grader.
Tillaga med locket på mitt i ugnen i ca 1 timme och 15 minuter eller tills köttet är mört. Rör om efter halva tiden och häll i mer vatten om det är för torrt.
Smaka av med salt och servera med bröd.
91,00 kr
Las Moras Reserve Chardonnay klimatvänlig och lätt PET-flaska passar perfekt till picknicken och smakar bra till exempelvis pastasalladen. Vinet är torrt med en fräsch smak och en lätt fet textur. Här hittar du inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.
Recept: Diana Dontsova
Gratäng som är full av underbara smaker som får en att må bra. Härlig comfort food som passar utmärkt mitt i veckan eller som en bjudrätt.
Läs mer »Baklava cheesecake har allt som en baklava ska ha: filodeg, valnötter, kanel och sötma. Men här får du även den krämiga färskosten, utmärkt till frasig filodeg!
Läs mer »Diana Dontsovas populära matkonto har blivit kokbok! Vi fick en pratstund med författaren som vill dela med sig av balkanmat som alla kan ta del av.
Läs mer »Här lyfter vi fram vita viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.
Läs mer »