Sesampanerad tonfisk och sallad och mangodressing.

Sesampanerad tonfisk med en sallad och till det en helt makalöst god mangodressing.

Sesampanerad tonfisk
Expedition Torrontés Chardonnay

Expedition Torrontés Chardonnay

Argentina

Systembolaget nr:

6259

85,00 kr


Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling

Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

79299

92,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 35 min

Idag längtar jag efter ett glas kallt, vitt vin och något enkelt, så veckans fredagsmys får bli sesampanerad tonfisk med en sallad och till det en helt makalöst god mangodressing. Den kommer jag göra många gånger i sommar! Grejen med tonfisk är att inte översteka. Den ska bara få en yta runt om och fortfarande vara rosa inuti. Får du tag på färsk tonfisk är ju det att föredra, men det går självklart bra med fryst också. Och om du känner att tonfisk inte är din grej, ja då går det lika bra att byta ut den mot laxfiléer.

Sesampanerad tonfisk med sallad och mangodressing

Ingredienser

  • ca 400 g tonfisk

  • 1 dl blandade sesamfrön

  • 1 gurka

  • 2 morötter

  • 1 påse blandade salladsblad

  • ärtskott

  • gräslök

  • 1 chili (styrka efter smak)

  • persilja

  • 1 lime

  • 200 g mango

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 cm färsk ingefära

  • 1/2 chili (styrka efter smak)

  • en näve persilja

  • 3 msk olivolja

  • 2 msk risvinäger

  • salt

Gör så här

    1. Torka tonfisken helt torr med lite papper. Vänd dom i sesamfrön så hela tonfisken täcks. Hetta upp en stekpanna med lite olja i. Stek tonfisken i cirka 45 sekunder per sida. Fisken skall börja bli vit i köttet runt om. Lägg fisken åt sidan.

    2. Hyvla gurkan i fina strimlor med hjälp av en vass potatisskalare. Ta inte med mittendelen, det är för mycket vätska i den.

    3. Skala och hyvla morötterna fint.

    4. Blanda sallad, gurka, morötter och ärtskott på ett fat. Finhacka gräslök och chili och strö över.

    5. Skär tonfisken i centimeterstora bitar med en vass kniv och lägg på salladen. Strö över persilja, skär limen i klyftor och fördela på fatet.

    6. Lägg mango, skalad vitlök och ingefära, chili, persilja, olja och vinäger i en burk med höga kanter. Mixa till en ganska slät dressing. Smaka av med lite salt. Ringla dressingen över salladen.

    7. Vill du ha en lite matigare sallad, koka glasnudlar och blanda i salladen.

    8. Låt fredagsmyset börja!

2 vintips till sesampanerad tonfisk

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


Smaken har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.

Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling

92,00 kr


Ett alternativ är att välja denna fruktig Riesling med fin samklang av tropiska frukter, melon, citrus och blommor.

Recept: Linnéa Seidel