Moules marinières.
Moules marinières är fantastiskt gott och inte alls svårt att laga hemma! Servera gärna med pommes och ett glas riesling.
Läs mer »En riktigt lyxig skaldjurssoppa med ingredienser som pilgrimsmussla, havskräfta, räkor och musslor. Servera gärna med ett glas riesling.
En riktigt lyxig skaldjurssoppa med ingredienser som pilgrimsmussla, havskräfta, räkor och musslor.
100 g rotselleri
1 gul lök
1 morot
12 kokta havskräftor
400 g räkor
3 + 2 dl vitt vin
1 l vatten
1 nät blåmusslor (tvättade)
300 g torsk
8 pilgrimsmusslor
1 liten purjolök
2 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
3 persiljerötter
300 g jordärtskockor
1 fänkål
2,5 dl grädde
4 cl konjak
cayennepeppar
salt
vitpeppar
dill
persilja
gräslök
Skala räkor och havskräftor och spara skalen samt räk- och kräftstjärtarna till senare. Hacka den gula löken och det gröna på purjolöken. Skär rotsellerin och moroten grovt (de behöver inte skalas). Stek grönsakerna och räk- och kräftskalen i en stor kastrull eller gryta tills räk- och kräftskalen har vitnat.
Slå på 3 dl vin och koka i 3 min så alkoholen försvinner. Häll i vattnet och låt koka upp. Täck med lock och dra av från värmen. Låt stå, helst över natten.
Finhacka 2 vitlöksklyftor. Hetta upp en kastrull med olja och stek musslorna och vitlöken i 1 min på hög värme. Slå på 2 dl vitt vin, täck med lock och låt koka i 4 min. Sila bort musslorna och blanda musselvätskan med räk- och kräftfonden. Sila och sätt åt sidan. Spara musslorna.
Skär torsken i lagom stora bitar och salta lätt, ställ åt sidan.
Skala jordärtskockor, persiljerot och schalottenlöken. Finhacka 2 vitlöksklyftor, schalottenlöken och det vita på purjolöken. Skär fänkålen, jordärtskockorna och persiljeroten i lagom stora munsbitar.
Svetta grönsakerna i 2 min på medelhög värme i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt skaldjursfonden och koka tills jordärtskockorna har mjuknat. Tillsätt grädde och konjak och låt koka i 5 min. Lägg i fisken och koka i ytterligare 1 min.
Stek pilgrimsmusslorna på hög värme 1 min på varje sida i en stekpanna.
Tillsätt de skalade räkorna, kräftstjärtarna, musslorna och pilgrimsmusslorna till grytan med grönsakerna och sjud tills de är varma.
Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar. Toppa soppan med hackad dill, persilja och gräslök.
80,00 kr
Santa Rita är ett trevligt sällskapsvin som även gör sig fint till fisk och skaldjur. Vinet har en fruktig doft med inslag av lime, nektarin, fläder, mandarin och litchi samt en fläkt av blommor. Smaken är frisk och fruktig med toner av honungsmelon, persika, krusbär, fläder, litchi och lime med ett stråk av madarinzest.
149,00 kr
Fruktig doft med inslag av citrus, äpplen, päron och mineral. Smaken är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt, äpple och mineral med viss fetma i eftersmaken.
Recept: Danger Österlin
Moules marinières är fantastiskt gott och inte alls svårt att laga hemma! Servera gärna med pommes och ett glas riesling.
Läs mer »Jag har läst någonstans att alla hemmakockar med värdighet ska ha ett riktigt gott recept på fisksoppa i sin ägo. Mina vänner, i dag delar jag med mig av mitt! En lyxigare variant, full med fina råvaror och fantastiska smaker.
Läs mer »Moules Frites är en jättegod nordfransk/belgisk maträtt bestående av vinkokta musslor som serveras med pommes frites. Otroligt gott!
Läs mer »Att få till en riktigt god fisksoppa behöver inte ta särskilt lång tid! Här bjuder Niklas Ekstedt på ett recept ur kokboken Ekstedt Hemma.
Läs mer »