Smakrik kräft- och fetaostpaj till kräftskivan.

Jag är i vanliga fall inte så förtjust i räkor eller kräftor i paj, men den här är verkligen supersmarrig! Och väldigt enkel. Kan det liksom bli bättre än så?

Kräft- och fetaostpaj
Gustave Lorentz Riesling Burg, EKO

Gustave Lorentz Riesling Burg, EKO

Frankrike

Systembolaget nr:

7575601

219,00 kr


logo

0 h 50 min

Det här är faktiskt en av de få pajer jag gjort flera gånger. Receptet kommer från början från min moster tror jag, men jag har gjort om det lite så det passar mig. Det blir en himla fin smak i den här pajen då den innehåller kräftor, fetaost, vitlök, lime och basilika. Väldigt bra smakkombinationer om ni frågar mig!

Jag använder alltid samma recept på pajdeg. Gör man bara rätt så blir det en helt fantastiskt len och smidig pajdeg från detta recept. Ett tips är att inte överarbeta degen och gärna använda matberedare. Det gör inget om det fortfarande finns små bitar av smör i degen. Arbetar man med degen för mycket kan den lätt bli seg och lite gummiaktig. Och det vill man ju verkligen inte ha! Om man är riktigt nitisk, så skall även mjölet vara kylskåpskallt, men jag brukar nöja mig med kallt smör och iskallt vatten. Det brukar bli bra resultat då också.

Pajdeg

Ingredienser

  • 3 1/2 dl vetemjöl

  • 125 g smör

  • ca 3 msk vatten

Gör så här

    1. Finfördela det kalla smöret i vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg, tillsätt vattnet, en matsked i taget och arbeta degen precis så den går ihop. Plasta in och låt vila svalt i ca 20 minuter.

    2. Kavla ut den kylda degen på mjölat bord, rulla upp degen på kaveln och lägg över den i pajskalet. Trimma kanterna och nagga botten. Förgrädda i ca 15 minuter i 200 grader.

Fyllning

Ingredienser

  • 1 burk kräftstjärtar i lag

  • 1 fp fetaost

  • 2 ägg

  • 2 dl creme fraiche

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 dl basilika

  • saft från 1 lime

  • lite chili

  • salt

  • 1 1/2 dl riven ost

Gör så här

    1. Kavla ut pajdegen och klä en springform med degen. Nagga botten och låt stå kallt cirka 15 minuter. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200°C.

    2. Låt kräftstjärtarna rinna av i en sil. Lägg kräftstjärtar och tärnad fetaost i botten på pajskalet. 

    3. Blanda samman ägg och crème freche, finhacka vitlök och basilika. Rör ner vitlök, basilika, chili, salt, limesaft och riven ost i äggblandningen.

    4. Fördela detta jämnt i pajskalet. Grädda i 200 °C i cirka 35 minuter.

O.P. Anderson Selection Ekologisk, blandade småflaskor 10x50ml

292,00 kr


Denna förpackning innehåller ett tre olika O.P. Anderson, samtliga är ekologiska.

O.P Anderson Orginal: Fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål.

O.P. Anderson Klar: En frisk och fyllig kryddighet av dillfrö och citron med inslag av kummin, anis och fänkål.

O.P. Anderson Petronella: Frisk och fyllig äppelkaraktär med tydlig kryddighet av kummin och toner av anis och fänkål. Fyllig, rund och frisk smak.

Gustave Lorentz Riesling Burg, EKO

219,00 kr


Kokta insjökräftor kan ha ganska hög sälta och vill du dricka vin till är det vitt som gäller. Ett vitt vin som passar fint till kräftfesten är denna fruktiga riesling som balanseras av bra syra samt inslag av gula plommon och mineral.

Lyssna på Mats Claëssons bästa snapsvisa och få fler dryckestips till kräftorna i filmen nedan.

Recept: Linnéa Seidel

Sånghäfte med snapsvisor till kräftskivan

Snapsvisor till kräftskivan.


Äntligen dags för kräftkalas! Och ingen kräftskiva är ju komplett utan ett gäng härliga snapsvisor. Här hittar du ett sånghäfte med flera kända och mindre kända snapsvisor. Klicka på länken för att ladda ner sånghäftet.

Läs mer »