Klimatsmart
Casal Garcia Vinho Verde

Casal Garcia Vinho Verde

Portugal


77,00 kr

Systembolaget nr:

259601

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Casal Garcia Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen. päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

Produktion

Druvorna kyls ner och pressas försiktigt. Musten jäser i tankar. Vid buteljeringen tillsätts litet kolsyra, som framhäver friskheten.

Passar till

Passar utmärkt som sällskapsvin, men är även användbart till lättare anrättningar som sallader, samt skaldjursanrättningar. Varför inte en fräsch krabbsallad.

Label: SkaldjurFisk

Kul att veta

Vinet kommer i en lättare glasflaska och är därför ett klimatsmart val Casal Garcia skapades 1939 då fransmannen och önologen Eugène Hélisse blev anställd som vinmakare på Quinta da Aveleda i Penafiel. Vinmakare idag är Manuel Soares. Aveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och drivs idag av den 5:e generationen Guedes. Man har sitt bas i området Vinho Verde men har under åren utvecklat sin verksamhet, och är nu aktiva även i regionerna Douro, Algarve och Barraida. Att ha ett sinne för detaljer och att bedriva tillverkningen på ett hållbart sätt, samt att bevara den biologiska mångfalden är tre viktiga kärnvärden i verksamheten. Det har bland annat visat sig genom att företaget är certifierat enligt ISO 14001, 14040 OCH 50001. Vinho Verde är ett vinområde som ligger i landskapet Minho i nordvästra Portugal. Det produceras både vita, röda, rosé och mousserande viner, men området är mest känt för sina lätta, friska, fräscha och livliga vita viner som baseras främst på druvsorterna; Loureiro, Alvarinho, Arinto och Trajadura. Till de flesta vita viner tillsätts lite kolsyra innan buteljering så att de blir ännu livligare och fräschare i sin framtoning. Vinho Verde betyder det gröna vinet på portugisiska med det syftar inte på vinets färg utan på att vinerna (oavsett färg) säljs och konsumeras när de är unga. Så ett bra svensk ord med samma betydelse är gröngöling. Aveleda är den största producenten och exportören av Vinho Verde och deras viner finns tillgängligt i mer än 80 olika länder. Deras varumärke Casal Garcia är världens mest sålda Vinho Verde vin.


90 poäng ( av 100 möjliga)

- James Suckling. com


SILVER (i kategorin vita viner under 69kr)

- Vinordic Wine Challenge 2022

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

9,5 %

Systembolaget nr

259601

Volym

750 ml

Varumärke

Aveleda

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Portugal - Rios do Minho - Vinho Verde

Sockerhalt

11 g/liter

Druva

Trajadura, Loureiro, Arinto, Azal