Smörstekt sparris med pocherat ägg och sveciakräm.

Sparris måste vara vårens mest älskade primör! Här har Linnéa gjort ett recept till påskmiddagen där smörstekt sparris serveras med krämigt ägg och smakrik ostkräm.

Sparris med pocherat ägg och sveciakräm.
Wongraven Morgenstern Riesling, box 3 l.

Wongraven Morgenstern Riesling, box 3 l.

Tyskland

Systembolaget nr:

5311608

337,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Frankrike

Systembolaget nr:

2225701

121,00 kr


CHILL OUT Chardonnay Australia

CHILL OUT Chardonnay Australia

Australien

Systembolaget nr:

2228008

247,00 kr


Har du gjort egen ostkräm någon gång? Om inte har du något riktigt gott och väldigt användbart att se fram emot. Ostkrämen kan du till exempel servera till smörstekt sparris. Helt underbart gott!

Smörstekt sparris med pocherat ägg och sveciakräm:

Ingredienser

  • ca 500 g sparris

  • smör att steka i

  • örtsalt

  • 1 dl vispgrädde

  • 100 g Svecia

  • 2 äggulor

  • 2 dl ekologisk rapsolja

  • 1 tsk färskpressad citron

  • svartpeppar

  • flingsalt

  • 4 ägg

  • vatten

  • 2 msk ättiksprit 12 %

  • pumpakärnor

  • krasse

Gör så här

    1. Skär eller bryt av den nedersta, hårda delen på sparrisen. Stek i smör i cirka 4 minuter. Krydda med örtsalt.

    2. Värm grädden i en kastrull, riv osten och blanda i den i grädden. Tag av från värmen och rör tills all ost har smält. Ha upp i en rostfri tillbringare. Låt svalna.

    3. Vispa upp äggulorna och rör ner i ostgrädden. Sätt i en mixerstav i botten på tillbringaren och börja mixa.

    4. Tillsätt oljan i en fin, tunn stråle och fortsätt mixa tills krämen tjocknat. Smaka av med citron, nymald svartpeppar och salt. Låt stå kallt till servering.

    5. Koka upp riktigt med vatten. Tillsätt ättika och sänk värmen så det bara sjuder i kastrullen.

    6. Knäck äggen, ett i taget i en kopp.

    7. Gör en virvel med en hålslev i den varma vattnet. Släpp ner det knäckta ägget och låt det sjuda i cirka 3-4 minuter. Tag upp med hålslev och upprepa med resterande ägg. Salta.

    8. Fördela ut sparrisen på 4 tallrikar. Lägg på de pocherade äggen och servera med ostsåsen till. Toppa allt med pumpakärnor, flingsalt och krasse.

Vintips till sparrisen:

Wongraven Morgenstern Riesling, box 3 l.

337,00 kr


Wongraven Morgenstern Riesling har en stor doft med inslag av citrus, örter och stenfrukter. Vinet är torrt med en frisk och slank smak av citrus och örter och med tydlig mineralitet. Vinet har en lång eftersmak och finns även på 75-centilitersflaska och magnum.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

121,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Réserve har en torr och frisk smak med inslag av melon, lätt kryddighet, nektarin och lime, bra koncentration och smaklängd. Perfekt som apéritif eller till fisk och skaldjur.

CHILL OUT Chardonnay Australia

247,00 kr


Denna australienska chardonnay har en trevlig balans mellan fruktiga toner och kryddighet från eklagringen. Vinet umgås på bästa sätt med både stekt och grillad fisk samt ljust kött.

Recept: Linnéa Seidel