Ugnsbakad torskrygg med fräsch potatissallad, räkor och solrospesto.
Till Linnéas torskrygg i ugn serveras en sallad med delikatesspotatis, räkor och en krämig solrospesto. Servera torsken med ett glas välkylt vitt vin.
Läs mer »Denna vecka bjuder Linnéa på ett makalöst utsökt recept på smörstekt torskrygg med godsaker. En maträtt utan säsongsbetoning.
Som kontrast till höstens alla mustiga grytor och soppor tänkte jag idag bjuda på ett recept som faktiskt passar att laga året om. Nämligen smörstekt torskrygg med gremolata och örtslungad potatis. Så här på hösten serverar jag hela rätten rykande varm. För vem vill äta annat än varm mat under denna årstid? Men på våren och sommaren kan man med fördel låta potatisen bli kall, nästan så det blir som en kall potatissallad istället. Och vips så får man en mycket mer somrig rätt på torskrygg. Fiffigt va?
Smörstekt torskrygg hör till en av favoriterna här hemma. Jag älskar att torskrygg kan fungera som en råvara i en enkel vardagsmiddag, men även med små medel piffas upp och bli del av en riktig festmåltid. Allt hänger faktiskt på tillbehören! Men tänk på att inte översteka torskryggen. Jag brukar steka fisken i cirka 3 minuter på varje sida och sedan låta den vila under folie 15 minuter. Då brukar den bli perfekt!
400 g torskrygg
salt & svartpeppar
smör
1 kg potatis
blandade färska örter (t ex basilika, persilja, dill)
50 g smör
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 ekologisk citron
färsk persilja
färsk dill
3 msk olivolja
sockerärtor
blandad sallat
Torka torskryggen helt torr.
Salta och peppra.
Smält smöret i en stekpanna. Stek torsken i cirka tre minuter på varje sida.
Täck över med folie och ställ åt sidan.
Koka potatisen mjuk och låt den ånga av.
Smält smöret i en kastrull och ha i valfria hackade örter.
Ha i potatisen, salta rejält och blanda om väl. Ska potatisen serveras kall brukar jag först dela den i mindre bitar och sedan blanda den med smör och örter.
Skala och finhacka rödlök och vitlök. Lägg i en skål.
Riv skalet och pressa saften ur citronen och blanda i.
Finhacka persilja och dill, blanda i tillsammans med oljan och rör om.
Lägg upp fisk och potatis på en tallrik. Toppa fisken med gremolatan. Servera med sallad och sockerärtor.
Till dagens fiskrätt på torskrygg tänkte jag servera ett glas vitt. Välj gärna L Chardonnay som passar som fisken i vattnet. Ett alternativ är Aussie Chardonnay i en klimatsmart tetra.
109,00 kr
I vinet L Chardonnay finner du toner av gröna äpplen och färska örter samt persika och citron. Smaken är torr men samtidigt fruktig och fräsch med fina inslag av päron och äpple, gul melon och citrus.
84,00 kr
Medelfyllig och smörig med tropisk fruktighet, tydlig druvkaraktär och lång mjuk eftersmak. Fruktigt med inslag av melon, citrus och passionsfrukt.
Recept: Linnéa Seidel
Till Linnéas torskrygg i ugn serveras en sallad med delikatesspotatis, räkor och en krämig solrospesto. Servera torsken med ett glas välkylt vitt vin.
Läs mer »Pumpa och blomkål är en perfekt kombination i ett mos. Och det passar ypperligt bra till en bit halstrad torsk med en mustig rödvinssås till.
Läs mer »Ett lyxigt recept på smörstekt torskrygg med len sötpotatisspuré och basilikaolja. Till rätten rekommenderar vi ett glas chardonnay viognier från Drostdy-Hof.
Läs mer »En elegant och god fiskrätt bestående av torskrygg med blåmusselsås, smörfräst purjolök, musslor och semitorkade plommontomater. Servera med att glas riesling från Robert Weil.
Läs mer »