Samosas med rökt makrill och citronyoghurt.
Sugen på att bjuda middagsgästerna på något annorlunda? Då vill vi tipsa om dessa sydafrikanska samosas fyllda med rökt makrill, som serveras med en frisk yoghurtsås.
Läs mer »Sosaties är en traditionell sydafrikansk rätt där lamm marinerats i en kryddig sås innan de träs på spett och grillas i en klassisk "braai".
Sydafrikanska viner är många bekanta med, men landet har även en rik matkultur som förtjänar mer uppmärksamhet än den fått. Bland annat är Sydafrika känt för sin braai - barbequemiddagar där det läggs både kött och fisk på stora grillar.
Här har kändiskocken Pete Goffe-Wood skapat ett recept på den traditionella rätten sosaties. Det är grillspett med lamm som marienrats i en smakrik sås. Här serveras spetten med en sallad på rostade rödbetor. Spetten serveras exempelvis med en läcker cabernet sauvignon från samma land.
Pete Goffe-Wood är även känd som "The Food Alchemist". Han har jobbat som kock i över 30 år och suttit i juryn för sydafrikanska "Masterchef" och varit programledare för "Ultimate Braai Master". Han har dessutom skrivit tre kokböcker och jobbat på fina restaurangar i allt från Paris till Budapest och Moskva.
Under sommaren 2022 fick han i uppdrag av vinföretaget Anora att ta fram några recept inför ett besök av några av våra mest kända svenska mat- och dryckesinfluencers och matkreatörer. Detta är ett av de recepten.
1 lammlägg (2-2,5 kg), urbenat och tärnat
125 g torkade aprikoser
140 g bacon
2 stora lökar, delade i stora bitar till spetten
1 1/4 dl vitvinsvinäger
3 3/4 dl torrt rödvin
12 kaffirlimeblad
3-4 skivor ingefära
1 msk råsocker
3 msk currykrydda
2 msk torkad koriander
1 tsk kryddpeppar
2 krm kanel
2 krm kummin
1 krm kardemumma
salt och peppar
Lägg lammet i en metallfri skål.
Blanda ingredienserna till marinaden (allt utom kött, aprikoser, lök och bacon) i en kastrull, låt koka upp och puttra i 5 minuter under lock. Låt svalna.
Häll marinaden över köttet och ställ i kylen i 20 minuter. Rör om några gånger under tiden.
Lägg de torkade aprikoserna i en skål och täck med kokande vatten. Låt stå i 15 minuter.
Skär baconet i bitar och varva med kött, aprikoser och lök på spetten. Pensla med marinaden som finns kvar i skålen.
Lägg spetten på grillen när kolen glöder. De är klara efter ca 15-20 minuter, då bör köttet vara fint rosa i mitten.
2 kg rödbetor
100 g rostade cashewnötter
100 g kapris
10 g bladpersilja
1,5 dl olivolja
1/2 dl balsamvinäger
2 msk dijonsenap
Skala rödbetorna och dela i kuber. Ringla lite olivolja över och rosta mjuka i ugnen, ca 30-40 min på 220 grader. Ta ut och låt svalna medan du gör dressingen.
Blanda olivolja, balsamvinäger och dijonsenap till en jämn dressing.
Blanda rödbetorna med nötter, kapris och dressing i en stor bunke. Strö över persiljan vid servering.
119,00 kr
Ken Forrester Reserve Cabernet Sauvignon har en nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär. Vinet är smakrikt och fruktigt med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, choklad, ceder, plommon och kanel. Passar till medelkraftiga och kraftiga kötträtter.
169,00 kr
Fruktig och bärig doft av svarta vinbär, plommon, ceder, tobak och choklad. Generös, något utvecklad smak av mörk frukt och kryddiga toner av svartpeppar, ceder, tobak och choklad. Ett perfekt vin till vilträtter!
Recept: Pete Goffe-Wood
Sugen på att bjuda middagsgästerna på något annorlunda? Då vill vi tipsa om dessa sydafrikanska samosas fyllda med rökt makrill, som serveras med en frisk yoghurtsås.
Läs mer »Matkreatören och Youtube-profilen Filip Poon besökte i juni Sydafrika för att lära sig mer om landets mat och viner. För folk o folk berättar han om resan - men också om vad som inspirerar honom och varför han vill laga mat på Youtube..
Läs mer »Härliga lammfärsbiffar som du allra helst grillar, men självklart går de att tillaga i ugnen också. Servera med couscous och myntasås!
Läs mer »Lär känna sydafrikanska Nederburg och deras prisbelönta Cabernet Sauvignon.
Läs mer »