Sosaties - sydafrikanska lammspett

Sosaties är en traditionell sydafrikansk rätt där lamm marinerats i en kryddig sås innan de träs på spett och grillas i en klassisk "braai".

Lamm sosaties på en liten elgrill.

Sydafrikanska viner är många bekanta med, men landet har även en rik matkultur som förtjänar mer uppmärksamhet än den fått. Bland annat är Sydafrika känt för sin braai - barbequemiddagar där det läggs både kött och fisk på stora grillar.

Här har kändiskocken Pete Goffe-Wood skapat ett recept på den traditionella rätten sosaties. Det är grillspett med lamm som marienrats i en smakrik sås. Här serveras spetten med en sallad på rostade rödbetor. Spetten serveras exempelvis med en läcker cabernet sauvignon från samma land.

Känd från Masterchef Sydafrika

Pete Goffe-Wood är även känd som "The Food Alchemist". Han har jobbat som kock i över 30 år och suttit i juryn för sydafrikanska "Masterchef" och varit programledare för "Ultimate Braai Master". Han har dessutom skrivit tre kokböcker och jobbat på fina restaurangar i allt från Paris till Budapest och Moskva.

Under sommaren 2022 fick han i uppdrag av vinföretaget Anora att ta fram några recept inför ett besök av några av våra mest kända svenska mat- och dryckesinfluencers och matkreatörer. Detta är ett av de recepten.

Sosaties:

Ingredienser

  • 1 lammlägg (2-2,5 kg), urbenat och tärnat

  • 125 g torkade aprikoser

  • 140 g bacon

  • 2 stora lökar, delade i stora bitar till spetten

  • 1 1/4 dl vitvinsvinäger

  • 3 3/4 dl torrt rödvin

  • 12 kaffirlimeblad

  • 3-4 skivor ingefära

  • 1 msk råsocker

  • 3 msk currykrydda

  • 2 msk torkad koriander

  • 1 tsk kryddpeppar

  • 2 krm kanel

  • 2 krm kummin

  • 1 krm kardemumma

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Lägg lammet i en metallfri skål.

    2. Blanda ingredienserna till marinaden (allt utom kött, aprikoser, lök och bacon) i en kastrull, låt koka upp och puttra i 5 minuter under lock. Låt svalna.

    3. Häll marinaden över köttet och ställ i kylen i 20 minuter. Rör om några gånger under tiden.

    4. Lägg de torkade aprikoserna i en skål och täck med kokande vatten. Låt stå i 15 minuter.

    5. Skär baconet i bitar och varva med kött, aprikoser och lök på spetten. Pensla med marinaden som finns kvar i skålen.

    6. Lägg spetten på grillen när kolen glöder. De är klara efter ca 15-20 minuter, då bör köttet vara fint rosa i mitten.

Rödbetssallad:

Ingredienser

  • 2 kg rödbetor

  • 100 g rostade cashewnötter

  • 100 g kapris

  • 10 g bladpersilja

  • 1,5 dl olivolja

  • 1/2 dl balsamvinäger

  • 2 msk dijonsenap

Gör så här

    1. Skala rödbetorna och dela i kuber. Ringla lite olivolja över och rosta mjuka i ugnen, ca 30-40 min på 220 grader. Ta ut och låt svalna medan du gör dressingen.

    2. Blanda olivolja, balsamvinäger och dijonsenap till en jämn dressing.

    3. Blanda rödbetorna med nötter, kapris och dressing i en stor bunke. Strö över persiljan vid servering.

Vintips till sosaties:

Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon, box 3000 ml

269,00 kr


Till lammspetten rekommenderar vi Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon, som har en inbjudande doft med inslag av mörka, röda bär, kryddor och ek. Smaken är medelfyllig med mogna tanniner och en bra smakintensitet. Passar både medelkraftiga och kraftigare rätter med fågel, kött eller grönsaker.