Sotad lax med citrussalsa.

Linnéa bjuder denna vecka på ett av sina favoritrecept. Nämligen sotad lax med en härligt fräsch citrussalsa!

Sotad lax med citrussalsa
Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

Sydafrika

Systembolaget nr:

2069

230,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 30 min

Idag har jag lagat en riktig favorit. Nämligen sotad lax. Jag lyxade till det och köpte en bit färsk lax, för det är bara att inse, det blir så mycket godare! Till den sotade laxen gjorde jag en fruktig och god citrussalsa.

Just nu är de flesta citrusfrukter som allra godast, så man kan gott frossa i citrusfrukter både till frukost, mellanmål, middag och dessert tycker jag. Citrussalsan fick sällskap av både avokado, gräslök och picklad rödlök. En otroligt god kombination tillsammans med sotad lax om ni frågar mig.

Sotad lax

Ingredienser

  • ca 500 g laxfilé med skinn

  • 1 msk rökig paprikapulver

  • 2 tsk vitlökspulver

  • 2 krm brunt farinsocker

  • 1 nypa salt

Gör så här

    1. Klappa laxen helt torr. Gnid in paprikapulver, vitlök, farinsocker och salt i laxen.

    2. Hetta upp lite olja i en stekpanna.

    3. Stek fisken cirka 2-3 minuter per sida, beroende på hur tjock fiskfilén är.

Quinoa

Ingredienser

  • 4 portioner qunioa

  • 1/2 buljongtärning

Gör så här

    1. Tillsätt 1/2 buljongtärning i vattnet.

    2. Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet.

Citrussalsa

Ingredienser

  • 2 mogna avokado

  • 3 st stora blodapelsiner

  • 4 msk finhackad gräslök

  • 1 dl picklad rödlök

  • Salt

Gör så här

    1. Skala och dela avokado, ta ur kärnan. Skär avokadon i små bitar.

    2. Skala och filéa blodapelsinen. Skär ner i mindre bitar.

    3. Blanda avokado, apelsin och finhackad gräslök.

    4. Hacka den picklade löken och blanda i. Smaka av med salt.

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

230,00 kr


Till den sotade laxen passar det perfekt med ett glas Drostdy-Hof Chenin Blanc. Det är ett vin med en frisk och tropisk doft med medelfyllig smak med tydliga inslag av tropisk frukt, lime och mineraler.

Recept: Linnéa Seidel