Sotad lax med citrussalsa.
Linnéa bjuder denna vecka på ett av sina favoritrecept. Nämligen sotad lax med en härligt fräsch citrussalsa!
Idag har jag lagat en riktig favorit. Nämligen sotad lax. Jag lyxade till det och köpte en bit färsk lax, för det är bara att inse, det blir så mycket godare! Till den sotade laxen gjorde jag en fruktig och god citrussalsa. Just nu är de flesta citrusfrukter som allra godast, så man kan gott frossa i citrusfrukter både till frukost, mellanmål, middag och dessert tycker jag. Citrussalsan fick sällskap av både avokado, gräslök och picklad rödlök. En otroligt god kombination tillsammans med sotad lax om ni frågar mig.
Sotad lax
Ingredienser
ca 500 g laxfilé med skinn
1 msk rökig paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
2 krm brunt farinsocker
1 nypa salt
Gör så här
Klappa laxen helt torr. Gnid in paprikapulver, vitlök, farinsocker och salt i laxen.
Hetta upp lite olja i en stekpanna.
Stek fisken cirka 2-3 minuter per sida, beroende på hur tjock fiskfilén är.
Quinoa
Ingredienser
4 portioner qunioa
1/2 buljongtärning
Gör så här
Tillsätt 1/2 buljongtärning i vattnet.
Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet.
Citrussalsa
Ingredienser
2 mogna avokado
3 st stora blodapelsiner
4 msk finhackad gräslök
1 dl picklad rödlök
Salt
Gör så här
Skala och dela avokado, ta ur kärnan. Skär avokadon i små bitar.
Skala och filéa blodapelsinen. Skär ner i mindre bitar.
Blanda avokado, apelsin och finhackad gräslök.
Hacka den picklade löken och blanda i. Smaka av med salt.
Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box
214,00 kr
Till den sotade laxen passar det perfekt med ett glas Drostdy-Hof Chenin Blanc. Det är ett vin med en frisk och tropisk doft med medelfyllig smak med tydliga inslag av tropisk frukt, lime och mineraler.