Souvlaki.

Souvlaki är en grekisk rätt där grillat kött serveras på spett ofta med tzatsiki och pitabröd. Här ett recept med kyckling, libabröd och goda tillbehör.

Souvlaki med tzatsiki
L Chardonnay

L Chardonnay

Frankrike

Systembolaget nr:

564901

111,00 kr


Domaine des Malandes Chablis, 750ml

Domaine des Malandes Chablis, 750ml

Frankrike

Systembolaget nr:

5844301

251,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Att duka upp ett dignande bord med grillat kött, grönsaker, bröd och röror. Det är helt min melodi när det kommer till matlagning. Att göra egen Souvlaki, det är himla enkelt. Det svåraste är faktiskt att välja vilket slags kött man vill ha. Här har jag valt kyckling. Men det är himla gott att använda fläsk eller lamm. Ett tips är att ta en lite fetare styckningsdetalj än filéerna. Det vinner dessa spett verkligen på!

Dessutom blir spetten som allra godast om de grillas. Så jag tycker helt klart det är värt att plocka fram grillen här, oavsett årstid. Låt köttet marinera länge, gärna över natten.

Souvlaki

Ingredienser

  • grillpinnar i trä

  • 700 g kyckling/fläskarré/lamm

  • 1 citron

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1/2 dl olivolja

  • 1 msk torkad oregano

  • salt & svartpeppar

Gör så här

    1. Lägg grillspetten i blöt.

    2. Skär köttet bitar.

    3. Pressa saften ur citronen, skala och finhacka/pressa vitlöken. Ha upp allt i en skål och tillsätt olja, torkad oregano, salt och svartpeppar.

    4. Lägg i köttet och blanda väl. Låt marinera, gärna i 12 timmar.

    5. Trä sedan upp köttbitarna på spetten och grilla tills de fått fin yta och är helt klara.

Tzatsiki

Ingredienser

  • 200 g gurka

  • salt

  • 4 dl naturell yoghurt

  • 1-2 vitlöksklyftor

  • 2 tsk örtsalt

  • olivolja

Gör så här

    1. Grovriv gurkan och blanda med salt. Lägg i ett durkslag och tryck ut överflödig vätska.

    2. Ha upp yoghurt i en skål och skala och pressa vitköken.

    3. Blanda ihop vitlök och yoghurt med avrunnen gurka och örtsalt.

    4. Ringa över lite olivolja precis innan servering.

Tillbehör

Ingredienser

  • 2 paprikor

  • 250 g baby plommontomater

  • olivolja

  • örtsalt

  • 1 gurka

  • 150 g fetaost

  • 4 st libabröd

  • blandad bladsallad

Gör så här

    1. Kärna ur paprikorna och skär dom i bitar, dela tomaterna, ringla över lite olja och örtsalt.

    2. Grilla eller stek på medelvärme tills grönsakerna mjuknat helt.

    3. Servera din souvlaki med tzatziki, sallad, smulad fetaost, grillade grönsaker, skivad gurka och libabröd.

Vin till souvlaki:

L Chardonnay

111,00 kr


I vinet L Chardonnay finner du toner av gröna äpplen och färska örter samt persika och citron. Smaken är torr men samtidigt fruktig och fräsch med fina inslag av päron och äpple, gul melon och citrus.

Domaine des Malandes Chablis, 750ml

251,00 kr


Domaine des Malandes Chablis har ung doft av citron, persika, mandel och ostronskal och en fläkt av vita blommor. Det är torrt med hög syra och har en frukt som får en att tänka på syrlig persika och en fläkt av citron. God och lång, mineralrik eftersmak.

Recept: Linnéa Seidel