”Mästerverket” Il Capolavoro nu även på box.
Il Capolavoro Appassimento Rosso gjorde entré på svenska marknaden i vintras men blev direkt en succé hos folket. Därför lanseras nu vinet i smidig bag-in-box.
Läs mer »Sunday gravy är en italiensk rätt som serveras på söndagskvällen i italiensk-amerikanska hem eller i Italien som Sugo della Domenica, och består av en djup tomatsås som fått koka i flera timmar med olika typer av kött i ett och samma långkok.
Såsen serveras med rigatonipastan som tar upp såsen på bästa sätt. Varför de tidiga italienska immigranterna kallade såsen för gravy istället för ”sauce” är inte helt klart men det kan vara en översättning för att passa in i det amerikanska språket, då gravy oftast innebär ”tjock sås” i amerikansk matkultur.
Vad som däremot är helt säkert är att doften av denna sås låg tung i många amerikansk-italienska hem på söndagseftermiddagarna för några decennier sen. Rätten finns med i många filmer, för när familjen skulle samlas, så åt man Sunday Gravy serverat på ett enormt fat! Till exempel i Gudfadern från 1972.
Tomatsås:
5 msk olivolja
1 huvud vitlök, skalat och krossat
1 st gul lök, finhackad
6 st sardellfiléer
1 tsk chiliflakes
2 msk tomatpuré
2 st hela tomater på burk (av god kvalitet)
500 gram rigatonipasta
salt
peppar
parmesan till servering
Kött: (exempel, kan varieras efter tycke. Man tager vad man haver!)
oxsvans
korv (typ salsicca)
fläskkarré
kalvlägg
italienska frikadeller
Gremolata:
1 knippe persilja
1 citron
1 vitlöksklyfta
Gremolata: Riv skalet på citronen och hacka persilja samt vitlök, blanda sedan ner citronskalet.
Sås: Bryn köttet runt om och ta ur det ur pannan och lägg åt sidan medan du gör tomatsåsen.
Värm olivoljan i stekpannan på medelvärme. Bryn vitlöken.
Tillsätt finhackad lök, sardeller, tomatpuré, peppar och chiliflakes. Stek i 2 min under omrörning, tillsätt det redan stekta köttet.
Tillsätt sedan burktomaterna och sjud långsamt i 2,5 timmar.
Salta och sjud ytterligare 30 min eller tills köttet är mjukt och ”faller sönder”.
Servera med rigatonipasta, gremolata och finriven parmesanost.
76,00 kr
Il Capolavoro bjuder på en generös fruktighet med inslag av färska röda bär såsom skogshallon och jordgubbar kombinerat med toner av choklad och torkad frukt. Finstämda toner av fat tillsammans med en behaglig örtighet kompletterar den angenäma fruktigheten i det inbjudande violfärgade vinet som även besitter en liten restsötma.
Recept: Danger Österlin
Il Capolavoro Appassimento Rosso gjorde entré på svenska marknaden i vintras men blev direkt en succé hos folket. Därför lanseras nu vinet i smidig bag-in-box.
Läs mer »Bli inspirerad av Lady och Lufsen och laga denna otroliga pastan med köttbullar i tomatsås på Alla hjärtans dag.
Läs mer »Det är inte mycket som slår en riktigt god Bolognese och här får du ett recept med mycket vitlök och chili som ger lite extra sting till pastarätten.
Läs mer »