Sunday Gravy.

Sunday gravy är en italiensk rätt som serveras på söndagskvällen i italiensk-amerikanska hem eller i Italien som Sugo della Domenica, och består av en djup tomatsås som fått koka i flera timmar med olika typer av kött i ett och samma långkok.

Sunday Gravy med pasta
Il Capolavoro Appassimento Rosso

Il Capolavoro Appassimento Rosso

Italien

Systembolaget nr:

58643

76,00 kr


logo

6

logo

3 h 20 min

Såsen serveras med rigatonipastan som tar upp såsen på bästa sätt. Varför de tidiga italienska immigranterna kallade såsen för gravy istället för ”sauce” är inte helt klart men det kan vara en översättning för att passa in i det amerikanska språket, då gravy oftast innebär ”tjock sås” i amerikansk matkultur.

Vad som däremot är helt säkert är att doften av denna sås låg tung i många amerikansk-italienska hem på söndagseftermiddagarna för några decennier sen. Rätten finns med i många filmer, för när familjen skulle samlas, så åt man Sunday Gravy serverat på ett enormt fat! Till exempel i Gudfadern från 1972.

Sunday Gravy:

Ingredienser

Tomatsås:

  • 5 msk olivolja 

  • 1 huvud vitlök, skalat och krossat

  • 1 st gul lök, finhackad 

  • 6 st sardellfiléer

  • 1 tsk chiliflakes

  • 2 msk tomatpuré 

  • 2 st hela tomater på burk (av god kvalitet)

  • 500 gram rigatonipasta

  • salt

  • peppar 

  • parmesan till servering

Kött: (exempel, kan varieras efter tycke. Man tager vad man haver!)

  • oxsvans 

  • korv (typ salsicca)

  • fläskkarré 

  • kalvlägg

  • italienska frikadeller 

Gremolata:

  • 1 knippe persilja 

  • 1 citron

  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

    1. Gremolata: Riv skalet på citronen och hacka persilja samt vitlök, blanda sedan ner citronskalet.

    2. Sås: Bryn köttet runt om och ta ur det ur pannan och lägg åt sidan medan du gör tomatsåsen.

    3. Värm olivoljan i stekpannan på medelvärme. Bryn vitlöken.

    4. Tillsätt finhackad lök, sardeller, tomatpuré, peppar och chiliflakes. Stek i 2 min under omrörning, tillsätt det redan stekta köttet.

    5. Tillsätt sedan burktomaterna och sjud långsamt i 2,5 timmar.

    6. Salta och sjud ytterligare 30 min eller tills köttet är mjukt och ”faller sönder”.

    7. Servera med rigatonipasta, gremolata och finriven parmesanost.

Vintips till Sunday Gravy:

Il Capolavoro Appassimento Rosso

76,00 kr


Il Capolavoro bjuder på en generös fruktighet med inslag av färska röda bär såsom skogshallon och jordgubbar kombinerat med toner av choklad och torkad frukt. Finstämda toner av fat tillsammans med en behaglig örtighet kompletterar den angenäma fruktigheten i det inbjudande violfärgade vinet som även besitter en liten restsötma.

Recept: Danger Österlin