Italienska hamburgare med parmesankräm och tomatkräm.
De här italienska hamburgarna ger middagen en både italiensk och amerikansk kombination av smaker, precis som vinet CHILL OUT Zinfandel Organic.
Läs mer »Sunday gravy är en italiensk rätt som serveras på söndagskvällen i italiensk-amerikanska hem eller i Italien som Sugo della Domenica, och består av en djup tomatsås som fått koka i flera timmar med olika typer av kött i ett och samma långkok.
Såsen serveras med rigatonipastan som tar upp såsen på bästa sätt. Varför de tidiga italienska immigranterna kallade såsen för gravy istället för ”sauce” är inte helt klart men det kan vara en översättning för att passa in i det amerikanska språket, då gravy oftast innebär ”tjock sås” i Amerisk matkultur.
Vad som däremot är helt säkert är att doften av denna sås låg tung i många amerikansk-italienska hem på söndagseftermiddagarna för några decennier sen. Rätten finns med i många filmer, för när familjen skulle samlas, så åt man Sunday Gravy serverat på ett enormt fat! Till exempel i Gudfadern från 1972.
Tomatsås:
5 msk olivolja
1 huvud vitlök, skalat och krossat
1 st gul lök, finhackad
6 st sardellfiléer
1 tsk chiliflakes
2 msk tomatpuré
2 st hela tomater på burk (av god kvalitet)
500 gram rigatonipasta
salt
peppar
parmesan till servering
Kött: (exempel, kan varieras efter tycke. Man tager vad man haver!)
oxsvans
korv (typ salsicca)
fläskkarré
kalvlägg
italienska frikadeller
Gremolata:
1 knippe persilja
1 citron
1 vitlöksklyfta
Gremolata: Riv skalet på citronen och hacka persilja samt vitlök, blanda sedan ner citronskalet.
Sås: Bryn köttet runt om och ta ur det ur pannan och lägg åt sidan medan du gör tomatsåsen.
Värm olivoljan i stekpannan på medelvärme. Bryn vitlöken.
Tillsätt finhackad lök, sardeller, tomatpuré, peppar och chiliflakes. Stek i 2 min under omrörning, tillsätt det redan stekta köttet.
Tillsätt sedan burktomaterna och sjud långsamt i 2,5 timmar.
Salta och sjud ytterligare 30 min eller tills köttet är mjukt och ”faller sönder”.
Servera med rigatonipasta, gremolata och finriven parmesanost.
149,00 kr
Till ett tomatbaserat långkok som detta passar ett mjukt och fruktigt zinfandelvin utmärkt. CHILL OUT Zinfandel Organic har en mycket fruktig doft med distinkt fatkaraktä. Smaken har en integrerad fatkaraktär med inslag av plommon, blåbär, kryddpeppar, viol och vanilj.
Recept: Danger Österlin
De här italienska hamburgarna ger middagen en både italiensk och amerikansk kombination av smaker, precis som vinet CHILL OUT Zinfandel Organic.
Läs mer »CHILL OUT är varumärket som erbjuder smakrika och populära viner från världens alla hörn. I augusti lanseras ett för många efterlängtat vin gjort på den populära druvan zinfandel.
Läs mer »Röda viner av druvan zinfandel har verkligen visat sig falla svenskarna i smaken. Men druvan har en omstridd bakgrund då många vill påstå sig producera "originalet".
Läs mer »De flesta vindrickare har nog smakat eller åtminstone sett CHILL OUT:s boxar på Systembolagets hyllor. Men hur blev detta avslappnade varumärke så populärt i Sverige? Vi har pratat med varumärkesägaren Anna Bastin Löwgren som reder ut.
Läs mer »