Teriyakimarinerad lax med glasnudlar och pak choi.

Har du provat kålsorten pak choi? Underbart god till nästan allt! Här är Linnéas recept på en oslagbar asiatisk rätt med marinerad lax och glasnudlar.

Teriyakimarinerad lax med glasnudlar och stekt pak choi.
Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Frankrike

Systembolaget nr:

524401

123,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 40 min

En råvara jag verkligen snöat in på i höst är pak choi. En så användbar men framför allt god kålsort. Med sin milda smak passar den till i princip allt. Köttbullar, potatis, sås och stekt pak choi? Ja tack! Eller som här, till något med lite asiatisk touch. En perfekt middag att svänga ihop en fredagkväll när man inte orkar spendera lång tid i köket men ändå vill äta något riktigt gott.

Att marinera lax i teriyakisås ger fisken en söt och salt smak rik på umami. Det är laxen som står för den stora smaken i det här receptet, så snåla inte med vitlök och ingefära. Att tillaga lax i ugn är ett snabbt och enkelt sätt att få laxen klar utan att bli torr eller falla sönder.

Glasnudlar har blivit väldigt populärt de senaste åren och det är lätt att förstå varför - de går snabbt att laga och drar åt sig av vilken dressing eller sås man än har på dem. Dessutom ser de väldigt trevliga ut - man förstår att de heter just "glasnudlar"!

Lax och marinad.

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé

  • 1/2 dl teriyakisås

  • 1/2 dl soja

  • 2 msk sesamolja

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • ca 1 msk honung (beroende på hur söt lax du vill ha)

  • 2 vitlöksklyftor

  • 3 cm färsk ingefära

  • Salt

  • Svarta sesamfrön

Gör så här

    1. Torka laxfiléerna helt torra.

    2. Blanda teriyakisås, soja, olja, vinäger och honung i en skål. Skala och pressa i vitlöken.

    3. Finhacka 2 cm av ingefäran och rör i. Salta lätt.

    4. Lägg i laxbitarna och låt dem marinera i cirka 20 minuter.

    5. Lyft ur laxen ur marinaden och lägg i en ugnsfast form. Ringla gärna över lite av marinaden och strö över sesamfrön.

    6. Ugnsbaka i 200 °C i cirka 15 minuter.

Glasnudlar och pak choi.

Ingredienser

  • 4 portioner glasnudlar

  • 4 pak choi

  • Olja att steka i

  • Chili flakes

  • Salladslök

  • Lime

Gör så här

    1. Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.

    2. Dela pak choi i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med lite olja och lägg i pak choi. Strö över chiliflakes.

    3. Finhacka 1 cm ingefära och strö över den. Låt allt steka på medelvärme tills pak choien blir mjuk. Smaka av med lite salt.

    4. Lägg upp de kokta glasnudlarna, teriyakilaxen och den stekta pak choien på en tallrik. Strö över finhackad salladslök.

    5. Pressa lite lime över glasnudlarna. Servera gärna med extra soya i en skål bredvid.

Vin till marinerad lax med pak choi:

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

123,00 kr


Till den teriyakimarinerade laxen passar ett glas Gustave Lorentz Gewürztraminer Réserve, ett blommigt och friskt vitt vin med aromatisk smak som har inslag av honung, rosor och päron.

Se också:

Recept: Linnéa Seidel