6 tips när du ska välja dryck till het mat.
Dryckesexperten Mats lär dig välja rätt dryck till stark mat.
Läs mer »Har du provat kålsorten pak choi? Underbart god till nästan allt! Här är Linnéas recept på en oslagbar asiatisk rätt med marinerad lax och glasnudlar.
En råvara jag verkligen snöat in på i höst är pak choi. En så användbar men framför allt god kålsort. Med sin milda smak passar den till i princip allt. Köttbullar, potatis, sås och stekt pak choi? Ja tack! Eller som här, till något med lite asiatisk touch. En perfekt middag att svänga ihop en fredagkväll när man inte orkar spendera lång tid i köket men ändå vill äta något riktigt gott.
Att marinera lax i teriyakisås ger fisken en söt och salt smak rik på umami. Det är laxen som står för den stora smaken i det här receptet, så snåla inte med vitlök och ingefära. Att tillaga lax i ugn är ett snabbt och enkelt sätt att få laxen klar utan att bli torr eller falla sönder.
Glasnudlar har blivit väldigt populärt de senaste åren och det är lätt att förstå varför - de går snabbt att laga och drar åt sig av vilken dressing eller sås man än har på dem. Dessutom ser de väldigt trevliga ut - man förstår att de heter just "glasnudlar"!
4 bitar laxfilé
1/2 dl teriyakisås
1/2 dl soja
2 msk sesamolja
1 msk vitvinsvinäger
ca 1 msk honung (beroende på hur söt lax du vill ha)
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
Salt
Svarta sesamfrön
Torka laxfiléerna helt torra.
Blanda teriyakisås, soja, olja, vinäger och honung i en skål. Skala och pressa i vitlöken.
Finhacka 2 cm av ingefäran och rör i. Salta lätt.
Lägg i laxbitarna och låt dem marinera i cirka 20 minuter.
Lyft ur laxen ur marinaden och lägg i en ugnsfast form. Ringla gärna över lite av marinaden och strö över sesamfrön.
Ugnsbaka i 200 °C i cirka 15 minuter.
4 portioner glasnudlar
4 pak choi
Olja att steka i
Chili flakes
Salladslök
Lime
Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
Dela pak choi i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med lite olja och lägg i pak choi. Strö över chiliflakes.
Finhacka 1 cm ingefära och strö över den. Låt allt steka på medelvärme tills pak choien blir mjuk. Smaka av med lite salt.
Lägg upp de kokta glasnudlarna, teriyakilaxen och den stekta pak choien på en tallrik. Strö över finhackad salladslök.
Pressa lite lime över glasnudlarna. Servera gärna med extra soya i en skål bredvid.
135,00 kr
YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.
Recept: Linnéa Seidel
Dryckesexperten Mats lär dig välja rätt dryck till stark mat.
Läs mer »Grillsäsongen är äntligen igång och vad är egentligen godare än grillad tonfisk? Här matchas tonfisken med goda tillbehör som salsa gjord på mango, avokado och gurka.
Läs mer »Banh Mi, en vietnamesisk supersmörgås och ett typiskt exempel på en lyckad fusion där två länder möts.
Läs mer »Japanskt, thailändskt, indiskt - det är stor skillnad mellan de asiatiska köken. Men en sak har de gemensamt och det är härliga smaker som passar perfekt när du tröttnat på kött, potatis och brunsås-träsket. Här listar vi några goda asiatiska rätter.
Läs mer »