Ugnsrostad brysselkål med rostad mandel och lingondressing.

Ugnsrostad brysselkål har blivit en storfavorit i svenska hem, inte bara på julen. Här serverar Linnéa brysselkål toppad med rostad mandel och lingondressing.

Ugnsrostad brysselkål med rostad mandel och lingondressing
Faustino VII, 750ml

Faustino VII, 750ml

Spanien

Systembolaget nr:

22662

99,00 kr


logo

0 h 30 min

Brysselkål har blivit en storfavorit på julbordet hos oss. Men då pratar jag inte om sönderkokta, mosiga brysselkål. Nej. Ugnsrostade små sötnosar som fått sällskap av rostad mandel, honung och salt vill jag ha. Som sedan toppats med en underbar lingondressing.

Ingredienser

  • ca 600 g brysselkål

  • olivolja

  • 2 tsk flytande honung

  • flingsalt

  • 1 dl mandelspån

  • 2 dl lingon + några till dekoration

  • 1 apelsin

  • 2 msk honung

  • 1 msk vinäger

  • 1/2 dl olivolja

Gör så här

    1. Ansa och dela brysselkålen. Lägg i en ugnsfast form. Ringla över lite olja, honung och flingsalt.

    2. Ugnsrosta i 225°C i cirka 20 minuter eller tills brysselkålen har fått färg och mjuknat helt.

    3. Torrosta under tiden mandelspån i en medelvarm stekpanna.

    4. Blanda samman lingon, saft och skal från 1 apelsin, honung, vinäger och olja.

    5. Tag ut brysselkålen ur ugnen och strö över lite lingon och rostade mandelspån. Servera tillsammans med lingondressingen.

Vintips till ugnsrostad brysselkål:

Faustino VII, 750ml

99,00 kr


Till kålen passar det bra att dricka Faustino VII som har en behaglig smak med fräsch syra och en fruktighet som kryddas med en fin ton av faten.

Recept: Linnéa Seidel