Salsiccia Penne.
Den kryddiga färsen från färsk salsicciakorv är utmärkt att göra köttfärssås på. Här ett recept från den härliga kokboken "Köttfärsås".
Läs mer »Ett umamirik vegetarisk köttfärsås som baseras på svamp och valnötter från kokboken "Köttfärssås" i Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin.
Frankrike
Systembolaget nr:
2151
125,00 kr
Denna unika köttfärssås innehåller inget kött eller plantbaserad färs. Istället gör vi här en kulinariskt trompe l’oeil. Det vill säga vi lurar ögat och även gommen genom att med finhackade välbrynta svampar och finhackade valnötter laga en sås som ser ut som den är gjord på kött. Hemligheten med såsen är att finhacka svampen i precis lagom små bitar, sedan bryna dem länge och väl för att locka fram maximalt med magisk umami. Här finns utrymme att anpassa mängden valnötter då dessa i för stor mängd kan tillföra en del beska Men denna ragun ger ett otroligt smakrikt resultat och skippar du mjölk, parmesan eller äggpasta kan den enkelt bli vegansk. Receptet kommer från kokboken "Köttfärssås" av Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin.
1 morot
1 gul lök
1 stjälk blekselleri
2 st vitlöksklyftor
200 g skogschampinjon
100 g shitake
100 g ostronskivling
1 näve torkad mortlad trattkantarell
1 tsk råsocker
100 g skalade och finhackade valnötter
80 g tomatpuré
1 cascabel chili (men vilken som eller ingen alls går också bra)
2 st lagerblad
finriven muskotnöt
1 dl vitt vin (efter smak)
1 dl utspädd grönsaksfond (ta svampfond om du har)
1 Tbsp Sugar
1 nypa torkad timjan
1 nypa torkad oregano
Nymald svartpeppar
salt
Denna rätten är battutan (hackets) mamma. Det är mycket att hacka. Både svampen, valnötterna, morötterna, löken och sellerin i precis lagom finhackade bitar.
Hetta upp oljan på medelvärme och bryn svampen länge och väl tills fin färg infunnit sig på allt svamphack. Detta kommer att locka ut smakerna ur svampen och blir umamibasen av din sås. Tillsätt sedan lök och råsocker.
Bryn i 5 minuter innan du lägger till morot, selleri och vitlök. Lägg i dina finhackade valnötter. Tillsätt tomatpuré, vin, lagerblad, fond, timjan och oregano.
Låt puttra i minst 40 minuter. Tillsätt mer vätska vid behov. Smaka av med salt och peppar.
Servera med äggfri pasta om du tillämpar växtbaserad kost. En tunnare typ av pasta som till exempel tagliatelle eller pappardelle gör att texturen från såsen framhävs.
125,00 kr
Till den här vegetariska pastan rekommenderar vi Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic som har en mjuk, fruktig och kryddig smak. Vinet har toner av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel.
159,00 kr
En amerikansk pinot noir som också passar fint till den här pastan. Vinet har en kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra, samt inslag av mörka och röda bär samt rostade fat. Vinet har en trevlig och kryddig eftersmak med bra längd.
Den kryddiga färsen från färsk salsicciakorv är utmärkt att göra köttfärssås på. Här ett recept från den härliga kokboken "Köttfärsås".
Läs mer »Den bakade blomkålen är ett otroligt gott tillbehör till köttfärssås men även till andra rätter.
Läs mer »De tre vännerna Joel Åhlin, Harald Wachtmeister och Jason Diakité är aktuell med en hel bok om köttfärssås, fylld med tips, anekdoter och recept om en av våra mest älskade maträtter.
Läs mer »