The Umami Tsunami - vegetarisk "köttfärssås".

Ett umamirik vegetarisk köttfärsås som baseras på svamp och valnötter från kokboken "Köttfärssås" i Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin. 

The Umami Tsunami
logo

4-6

logo

1 h 0 min

Denna unika köttfärssås innehåller inget kött eller plantbaserad färs. Istället gör vi här en kulinariskt trompe l’oeil. Det vill säga vi lurar ögat och även gommen genom att med finhackade välbrynta svampar och finhackade valnötter laga en sås som ser ut som den är gjord på kött. Hemligheten med såsen är att finhacka svampen i precis lagom små bitar, sedan bryna dem länge och väl för att locka fram maximalt med magisk umami. Här finns utrymme att anpassa mängden valnötter då dessa i för stor mängd kan tillföra en del beska Men denna ragun ger ett otroligt smakrikt resultat och skippar du mjölk, parmesan eller äggpasta kan den enkelt bli vegansk. Receptet kommer från kokboken "Köttfärssås" av Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin.

Ingredienser

  • 1 morot

  • 1 gul lök

  • 1 stjälk blekselleri

  • 2 st vitlöksklyftor

  • 200 g skogschampinjon

  • 100 g shitake

  • 100 g ostronskivling

  • 1 näve torkad mortlad trattkantarell

  • 1 tsk råsocker

  • 100 g skalade och finhackade valnötter

  • 80 g tomatpuré

  • 1 cascabel chili (men vilken som eller ingen alls går också bra)

  • 2 st lagerblad

  • finriven muskotnöt

  • 1 dl vitt vin (efter smak)

  • 1 dl utspädd grönsaksfond (ta svampfond om du har)

  • 1 Tbsp Sugar

  • 1 nypa torkad timjan

  • 1 nypa torkad oregano

  • Nymald svartpeppar

  • salt

Gör så här

    1. Denna rätten är battutan (hackets) mamma. Det är mycket att hacka. Både svampen, valnötterna, morötterna, löken och sellerin i precis lagom finhackade bitar.

    2. Hetta upp oljan på medelvärme och bryn svampen länge och väl tills fin färg infunnit sig på allt svamphack. Detta kommer att locka ut smakerna ur svampen och blir umamibasen av din sås. Tillsätt sedan lök och råsocker.

    3. Bryn i 5 minuter innan du lägger till morot, selleri och vitlök. Lägg i dina finhackade valnötter. Tillsätt tomatpuré, vin, lagerblad, fond, timjan och oregano.

    4. Låt puttra i minst 40 minuter. Tillsätt mer vätska vid behov. Smaka av med salt och peppar.

    5. Servera med äggfri pasta om du tillämpar växtbaserad kost. En tunnare typ av pasta som till exempel tagliatelle eller pappardelle gör att texturen från såsen framhävs.

Vintips till The Umami Tsunami:

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


Till den här vegetariska pastan rekommenderar vi Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic som har en mjuk, fruktig och kryddig smak. Vinet har toner av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

159,00 kr


En amerikansk pinot noir som också passar fint till den här pastan. Vinet har en kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra, samt inslag av mörka och röda bär samt rostade fat. Vinet har en trevlig och kryddig eftersmak med bra längd.