Våffeltips: Därför ska du ha bubbelvatten i våffelsmeten.

En del väljer att göra sina våfflor med bubbelvatten i smeten – men varför? Här förklarar vi vad bubblorna gör för våfflorna samt bjuder på ett enkelt våffelrecept och tips på tillbehör.

Våffla med hjortronsylt och grädde, och ett glas bubbelvatten bakom.

Foto: Adobe Firefly/AI

logo

8-12

logo

0 h 40 min

Våfflor kan ätas på många olika sätt och med både söta och salta tillbehör. Vissa föredrar de tjocka belgiska våfflorna medan andra vill ha en klassiska tunna frasvåfflan. Det viktigaste med frasvåfflan är just att den är frasig och inte sladdrig som en gammal disktrasa. Det finns flera olika knep för att få till den önskade krispigheten – och bubbelvatten är ett av dem.

Vissa menar att bubbelvatten i våffelsmeten ger lättare och luftigare våfflor. Andra menar att bubbelvatten kan tillsättas för att göra våfflorna lite frasigare. Kolsyran i vattnet gör att det blir små, fina bubblor i våffelsmeten, vilket resulterar i en lättare konsistens och en härligt krispig textur.

Recept på våfflor med bubbelvatten

Vill du testa att göra våfflor med bubbelvatten har vi receptet för dig här. Lite längre ner har vi även listat några förslag goda tillbehör till dina våfflor.

Frasiga våfflor med bubbelvatten:

Ingredienser

 • 4 dl vetemjöl

 • 1 tsk bakpulver

 • 0,5 tsk bikarbonat

 • en nypa salt

 • 2,5 dl kallt kolsyrat vatten

 • 2,5 dl mjölk

 • 100 g smält smör

 • 1 tsk vaniljsocker (valfritt)

Gör så här

  1. Börja med att smälta smöret och sedan låta det svalna lite.

  2. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och en nypa salt i en bunke. Ha även i vaniljsockret om du vill göra vaniljvåfflor.

  3. Vispa ner mjölken tills du har en klumpfri smet. Tillsätt därefter det kolsyrade vattnet och vispa slätt.

  4. Sist vispar du ner det smälta smöret.

  5. Låt smeten vila i cirka 10-15 minuter för att låta bakpulver och bikarbonat aktiveras och skapa bubblor.

  6. Värm upp ditt våffeljärn och grädda sedan våfflorna i smörat järn. Hur mycket smet som går åt per våffla beror på storleken på ditt våffeljärn.

  7. Servera de färdiga våfflorna med önskade toppings, som färska bär, lönnsirap eller grädde.

Förslag på tillbehör till våfflorna:

 1. Lönnsirap och smör: Den klassiska om än väldigt amerikanska kombinationen av varm lönnsirap och smör är en vinnare för den som vill ha något drypande sött.

 2. Färska bär och grädde: Toppa dina våfflor med en blandning av skivade färska jordgubbar, blåbär eller hallon för en fräschare våffla. En klick grädde gör att bären håller sig på plats.

 3. Nutella och banan: Bred Nutella över dina våfflor och toppa med skivad mogen banan för en söt och krämig kombination.

 4. Grädde och chokladsås: Servera våfflorna med vispad grädde och rik chokladsås för en dekadent efterrätt.

 5. Honung och grekisk Yoghurt: Ringla lite honung över våfflorna och servera med en klick krämig grekisk yoghurt för en frisk och söt kombo.

 6. Glass: Ett enkelt och gott alternativ är att servera våfflorna med din favoritglass - det måste inte vara vanilj.

 7. Jordnötssmör och sylt: Bred jordnötssmör över våfflorna och toppa med din favoritsylt för en smakrik kombination.

 8. Krispigt bacon: För en kombination av söt och salt kan du strö krispiga baconbitar över dina våfflor. En klick crème frâiche till gör att det inte blir torrt.

 9. Kokos och ananas: Skapa en tropisk smakupplevelse genom att strö över kokosflingor och fint tärnad ananas.

 10. Vaniljglass och kolasås: Servera dina varma våfflor med en kula vaniljglass och ringla över rik kolasås för en lyxig efterrätt.

Dessa är bara några idéer, och du kan självklart servera dina våfflor med dina personliga favoriter! Här har vi några fler exempel på matiga våfflor!

Blomkålsvåfflor

Blomkålsvåfflor.


Lotta Kühlhorn, grafisk designer och illustratör, ger här sitt recept på blomkålsvåfflor. Det är en lite annorlunda form av våfflor men dessa blomkålsvåfflor är helt fantastiska och passar strålande som förrätt eller som tilltugg!

Läs mer »