Matiga våfflor – 7 tips på tillbehör till matvåfflorna.

Vill du äta våfflor till lunch eller middag och vill skippa sylt och grädde finns det gott om andra goda toppings. Matig våfflor går att göra för alla preferenser och höjer alltid stämningen! Här är 7 förslag på vad du kan ha till dina matvåfflor.

Matiga våfflor med ägg och avokado.

Traditionellt kopplas frasvåfflor till söta tillbehör som glass, sylt och grädde. Men våffelsmeten i sig är inte söt, vilket innebär att den kan användas lika gärna till förrätt och varmrätt också!

Salta toppingar som ost och skinka passar exempelvis utmärkt, men det får heller inte bli för torrt - då blir det tråkigt. Krämiga komponenter som crème fraiche, smetana eller gräddfil är därför utmärka tillbehör som dessutom skapar en trevlig kontrast mot det frasiga i våfflorna.

Recept på våffelsmet - frasvåfflor

Vi kan börja med ett enkelt recept på klassisk våffelsmet när du ska grädda frasvåfflor (det finns några olika våffelvarianter). Det finns även färdig våffelmix att köpa för den som har bråttom. Vill du ha tips på hur du får riktigt frasiga våfflor? Läs mer här!

  • 75 g smör

  • 4 dl vetemjöl

  • 0,5 tsk salt

  • 0,5 tsk bakpulver

  • 2,5 dl mjölk

  • 2,5 dl vatten, gärna kolsyrat

  1. Smält smöret i micro eller kastrull.

  2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke, vispa samman med mjölken och hälften av vattnet.

  3. Vispa till en slät tjock smet innan du tillsätter resten av vattnet och till sist det smälta smöret.

  4. Pensla det varma våffeljärnet med lite smör innan du gräddar första laggen, sen är det bara att fortsätta!

Våffla med kallrökt lax och pepparrotskräm.
Det finns mycket gott att ha på dina våfflor!

Toppings till matiga våfflor

Här har vi listat några riktigt trevliga förslag på toppings till matiga våfflor som du antingen kan servera till lunch eller middag, förrätt eller varmrätt. Ska du servera som förrätt kan du med fördel dela våfflan i mindre bitar och klicka lite topping på varje bit - också perfekt på buffébordet!

1. Crème Frâiche, rödlök och rom

Klassisk kombo av smaker som funkar på en toast, en krispig råraka, salta chips och ja - frasvåfflan. Välj löjrom eller laxrom för festligare tillfällen, till vardags går det lika bra med stenbitsrom eller kanske tångkaviar för en vegetariska variant.

Vintips till rom-våfflan:

Bon Vivant Brut

219,00 kr


Ren och fruktig doft med inslag av äpplen, citrus, rostat bröd, blommor och hasselnötter. Krämig textur med fina små bubblor kompletterande toner av mogna päron och brioche. En hög men välbalanserad fruktsyra och en lång harmonisk eftersmak.

2. Varmrökt lax och avokadoröra

Mosa en avokado med lite salt, peppar och några droppar citron och klicka på den nygräddade våfflan. Toppa med en nypa varmrökt lax och eventuellt en citronskiva som dekoration. Himmelskt!

Vintips till laxvåfflan:

Georg Breuer Riesling Sauvage

149,00 kr


Fruktig doft med inslag av citrus, äpplen, päron och mineral. Smaken är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt, äpple och mineral med viss fetma i eftersmaken.

3. Gruyère och bacon

Blanda lite riven gruyèreost eller annan smakrik hårdost med lite gräddfil + salt och peppar. Toppa våfflan med röran och smula över knaperstekt bacon.

Vintips till Gruyèrevåfflan:

Reyneke Organic Chenin Blanc

129,00 kr


Aromer av persika, kvitten, mogen citron och eleganta vita blommor. Subtila inslag av gyllene äpplen och päron följer. Smaken domineras av äpple och kvitten, med en balanserad syra och fruktrik komplexitet som ger vinet både längd och harmoni.

4. Lax och pepparrot

Ta en ask färskost med pepparrotssmak och blanda ut med en skvätt grädde tills du får önskad konsistens. Bred över våfflan och toppa med en ros kallrökt lax och kanske en en dillkvist.

Vintips till våfflan med pepparrot:

Kungfu Girl Riesling

149,00 kr


Kung Fu Girl Riesling har en medelstor doft med trevliga inslag av päron, honung, persika, litchi och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika och litchi. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.

5. Benedict

Du vet rätten Eggs Benedict - med bacon eller parmaskinka, pocherat ägg och hollandaisesås - den kan du göra även på en våffla. Det blir en lättare lunch eller bra förrätt. Dela våfflan på hälften och lägg 2-3 skivor stekt bacon eller en skiva parmaskinka på den. Placera det pocherade ägget på köttet och toppa med ljummen hollandaise. Ger en lyxkänsla!

André Clouet Grande Réserve

359,00 kr


André Clouet Grande Réserve är en champagne med fruktig, utvecklad, nyanserad doft med fina inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat, dadlar och pomerans. Smaken är fruktig, mycket frisk, utvecklad med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, valnötter och apelsin.

6. Räkvåffla

Varför inte göra våfflan till en räkmacka? Dela våfflan i bitar, fyrkantiga eller hjärtformade beroende på våffeljärn. Klicka ut lite mindre än en matsked majonnäs på varje bit och bred ut. Toppa med skivor av kokt ägg och räkor, kläm över några droppas citron och toppa med en dillkvist.

Vintips till räkvåfflan:

Laroche Chardonnay Réserve

155,00 kr


Denna chardonnay har en nyanserad och tilltalande doft med inslag av honungsmelon, gula plommon, kryddor och fat, samt en fläkt av blommor. Smaken i Laroche Chardonnay Réserve har en angenäm fet munkänsla, som umgås i harmoni med vinets fruktighet och tonerna från faten.

7. Getost och rödbetor

Koka några rödbetor mjuka och skär i ca 1x1 cm stora bitar. Skala en rulle chèvre och smula ner i 2-3 dl crème frâiche, mosa ut osten i krämen och smaka av med salt och peppar. Bred ut på din matvåffla och toppa med rödbetsbitarna. Du kan med fördel toppa med en nya flingsalt.

Vintips till getostvåfflan:

Signed By Riesling Organic

89,00 kr


En frisk riesling med lite restsötma, vilket gör att det passar fint inte bara till fisk och skaldjur utan också till många kryddstarka rätter. 100% riesling från tyska Rheinhessen, och här finns fina toner av citrus, aprikos och persika.

Blomkålsvåfflor

Blomkålsvåfflor.


Lotta Kühlhorn, grafisk designer och illustratör, ger här sitt recept på blomkålsvåfflor. Det är en lite annorlunda form av våfflor men dessa blomkålsvåfflor är helt fantastiska och passar strålande som förrätt eller som tilltugg!

Läs mer »