Varm rotfruktssallad, grillad rostas och örtbearnaise.

Ljusa upp vintermörkret med en lyxig middag! Här har Linnéa använt höstens rotfrukter för att göra en vintrig sallad, och sedan gett den en somrig touch med färska bär. Servera med ett gott rödvin.

Grillad rostas med varm rotfruktssallad
Spier Million Trees Cabernet Sauvignon Shiraz

Spier Million Trees Cabernet Sauvignon Shiraz

Sydafrika

Systembolaget nr:

2260

99,00 kr


logo

2 portioner

logo

0 h 55 min

Mysiga middagar behöver vi verkligen såhär års! Det är så lätt att vardagen tar all uppmärksamhet. Viktiga möten, sena jobbkvällar, livspusslet med barn, träning och allt vad livet innebär tar gärna upp all vår tid. Och det är därför jag älskar lite extra lyxiga middagar. Vi får liksom en anledning att stanna upp lite och fira!

Och frågar du mig, då lyxar man allra bäst till vardagen genom att äta en god middag tillsammans med någon eller några man tycker om. En varm rotfruktssallad med parmesan, örtbearnaise och grillad rostas passar perfekt att avnjutas när du vill sätta guldkant på veckan.

Linnéa

Varm Rotfruktssallad

Ingredienser

  • 3 morötter

  • 1 lila sötpotatis

  • 1 vanlig sötpotatis

  • 1 palsternacka

  • olivolja

  • salt

  • parmesanost

  • solroskärnor

  • 1 knippe färsk persilja

  • färska jordgubbar

Gör så här

    1. Skala alla rotfrukter och skär i lika stora stavar. Låt ligga i iskallt vatten cirka 20 minuter.

    2. Torka och lägg upp rotfrukterna på en plåt. Ringla olja över och salta lätt.

    3. Ugnsbaka i 225°C i cirka 30 minuter. Tag ut ur ugnen och hyvla parmesan över.

    4. Ställ in i ugnen i ytterligare 10 minuter.

    5. Hacka rikligt med färsk persilja och blanda tillsammans med solroskärnor och de varma rotfrukterna. Dela jordgubbar och toppa salladen med dem.

Örtbearnaise

Ingredienser

  • 250 g smör

  • 2 schalottenlökar

  • torkad dragon

  • 1/2 dl vatten

  • 1/4 dl rödvinsvinäger

  • 3 äggulor

  • 1 msk finhackad färsk persilja

  • 1 msk finhackad färsk gräslök

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Skira smöret, vilket innebär att du smälter smöret på låg värme i en kastrull. Smöret delar sig nu så du får en smörgul del och en lite vitare del som lägger sig i botten på kastrullen. Det är den smörgula delen vi ska använda oss av.

    2. Skala och finhacka lökarna och lägg dom i en kastrull tillsammans med dragon, vatten och rödvinsvinäger. Låt reducera tills cirka hälften av vätskan är kvar. Sila ner lökskyn i en ren bunke.

    3. Häll i äggulorna i en hög bunke eller tillbringare, häll över lökskyn tillsammans med de finhackade örterna.

    4. Sätt en stavmixer i botten och börja mixa.

    5. Tillsätt det skirade smöret i en fin stråle och mixa tills såsen tjocknat. Smaka av med lite mer dragon, salt och peppar.

    6. Ställ gärna såsen kallt en liten stund så tjocknar den till sig lite mer.

Grillad rostas

Ingredienser

  • ca 300 g rostas

  • 1 /2 dl balsamvinäger

  • 1/2 dl olivolja

  • salt och svartpeppar

Gör så här

    1. Blanda samman balsamvinäger, olja, salt och peppar. Låt köttet ligga i marinaden i cirka 20 minuter.

    2. Grilla eller stek sedan köttet till önskad tillagningsgrad.

    3. Servera grillad rostas tillsammans med den varma rotfruktssalladen, örtbearnaise och ett glas rödvin.

    4. Låt firandet börja!

Vintips till maten:

Spier Million Trees Cabernet Sauvignon Shiraz

99,00 kr


Spier Million Trees Cabernet Sauvignon Shiraz är ett smakrikt och fruktigt vin med inslag av mörka bär, viol och en hint av peppar.

Recept: Linnéa Seidel