Västerbottenspaj.

Västerbottenspaj är en av mina stora favoriter. Här har jag gräddat pajen i en avlång form. Perfekt såhär på buffén då du enkelt kan skära den i lagom stora bitar innan du ställer upp den på buffébordet!

Västerbottenspaj
Västerbottenspaj
Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml
Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Frankrike

Systembolaget nr:

2225701

112,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 45 min

Västerbottenspaj är en av mina stora favoriter. Här har jag gräddat pajen i en avlång form. Perfekt såhär på buffén då du enkelt kan skära den i lagom stora bitar innan du ställer upp den på buffébordet!

Pajdeg

Ingredienser

  • 3 1/2 dl vetemjöl

  • 125 g smör

  • ca 3 msk iskallt vatten

Gör så här

    1. Finfördela det kalla smöret i vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg. Tillsätt vattnet, en matsked i taget, och arbeta degen precis så att den går ihop. Plasta in och låt vila svalt i ca 20 minuter.

    2. Kavla ut den kylda degen på mjölat bord. Tryck ut degen i en avlång pajform. Trimma kanterna och nagga botten. Förgrädda i ca 10 minuter i 200 grader.

Fyllning

Ingredienser

  • 200 g riven Västerbottensost

  • 2 ägg

  • 2 dl grädde

  • salt

Gör så här

    1. Lägg osten i botten på det förgräddade pajskalet.

    2. Blanda ägg, grädde och salt i en bunke. Fördela detta över pajskalet med ost.

    3. Grädda i ca 20 minuter i 200 grader. Pajen är klar när det har fått färg och äggstanningen har stannat.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

112,00 kr


Vinet har en torr och frisk smak med inslag av melon, lätt kryddighet, nektarin och lime, bra koncentration och smaklängd och passar utmärkt till västerbottenpaj.