Vegansk Spicy Miso Ramen.

Receptet ur Gustav Johanssons bok "Klassiska rätter på veganskt vis" är toppat med rökt tofu istället för det klassiska fläsket, ett tofuägg och böngroddar.

Ramen, foto av Stefan Wettainen
logo

4

Gustav Johansson om receptet som är hämtat ur hans bok "Klassiska rätter på veganskt vis":- Ramen är fantastiskt.

- Det är absolut den mattrend jag varit mest peppad över sedan hamburgaren. Ramen och hamburgare påminner dessutom väldigt mycket om varandra. De är bägge fast food, tänkta att serveras och ätas snabbt, men som kan bli nästan hur komplexa och nyanserade som helst. Råvarorna kan vara billiga och enkla, eller lyxiga och genomarbetade. Det går att variera båda rätterna nästan i oändlighet, men det finns samtidigt väldigt mycket utrymme att leta efter den ”perfekta” skålen eller burgaren. Det är precis right up my alley.

Just den här versionen av ramen åt jag för första gången på mitt favoritramenhak i Stockholm, Totemo Ramen. Den är inte på något sätt en exakt kopia, utan mitt försök att utgå från idén med rätten och göra min egen version. Jag kokar en relativt enkel buljong på vitlök, ingefära, kokosfett, shiitake, alger och sojasås och blandar den med miso och chiliolja. Sedan toppar jag med rökt tofu istället för det klassiska fläsket, ett tofuägg och böngroddar. Hur gott som helst! Och vill du inte ha exakt de här smakerna, så ta grunden i buljongen och dra den åt det håll du vill. Det är helt upp till dig!

Dag 1 - Tofuägg

Ingredienser

  • ca 200 g tofu

  • 1 dl japansk sojasås

  • 1 tsk sesamolja

Gör så här

    1. Skär tofun i fyra lika stora block.

    2. Gröp ur äggformade tofubollar med hjälp av en sked med tunna kanter.

    3. Lägg tofubollarna i en plastpåse med sojasås och sesamolja. Låt marinera över natten.

Dag 2 - Buljong

Ingredienser

  • 4 torkade eller färska shiitake- svampar

  • 4 x 3 cm färsk ingefära

  • 1 gul lök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 2 liter vatten

  • 2 msk grönsaksfond

  • 2 msk japansk sojasås

  • 2 msk risvinsvinäger

  • 1 msk mirin

  • 2 tsk sesamolja

  • 1 ark kombualger, eller 2 ark norialger (som används till sushi)

  • 2 msk naturell kokosolja att steka i

  • 1 dl ljus misopasta

Gör så här

    1. Blötlägg shiitaken i hett vatten i 15 minuter om du använder torkad.

    2. Skala ingefära, lök och vitlök och skiva dem. Skär av foten på svampen och skiva hatten.

    3. Hetta upp en stor kastrull med kokosfett och fräs grönsakerna och svampen tills de blivit mjuka och precis börjar få lite färg.

    4. Häll i vatten, fond, sojasås, risvinsvinäger, mirin, sesamolja samt nori- och kombualger och låt koka kraftigt under lock i 45–60 minuter.

    5. Smaka av, buljongen ska ha en mustig smak med tydlig men inte för stark sälta, eftersom mison också är salt. Använd soja för mer sälta, och tillsätt mer risvinsvinäger om det behövs mer syra. Låt småputtra tills alla övriga ingredienser är klara.

Stekt tofu

Ingredienser

  • 300 g rökt tofu

  • 1 msk japansk sojasås

  • 2 msk rapsolja

Gör så här

    1. Skär den rökta tofun i cirka 7 mm tjocka skivor. Hetta upp en stekpanna till medelhög värme och stek tofun knaprig tillsammans med sojasåsen. Det kommer skvätta en hel del medan vätskan avdunstar, så använd gärna lock eller ett stänkskydd.

    2. När tofun blivit knaprig och lätt sotig på bägge sidor är den klar. Håll varm tills servering.

Till servering

Ingredienser

  • 1 kruka färsk koriander, grovhackad

  • 4 salladslökar

  • ca 400 g ramen eller udonnudlar

  • ½ dl chiliolja, Lao Gan Ma (finns i asiatiska matbutiker)

  • 100 g böngroddar på burk

  • 50 g rödbetsgroddar (valfritt, men fint!)

  • 3 msk furikakekrydda eller togarashikrydda (finns i asiatiska matbutiker)

Gör så här

    1. Skölj och skiva koriander och salladslök fint. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet.

    2. Sila av grönsakerna från buljongen. Spara gärna svampen, som är god som topping på soppan! Koka upp buljongen igen. Ta av den från värmen så fort den kokar och rör ner misopastan.

    3. Klicka i 1–2 msk chiliolja och lägg 100 g nudlar i botten på fyra skålar. Häll på buljongen.

    4. Toppa varje skål med 3–4 skivor stekt tofu, 1 tofuägg, böngroddar, rödbetsgroddar, färsk koriander, salladslök och furikake. Ät omgående med sked och pinnar!

Vintips till ramen:

Se också:

Recept: Gustav Johansson