Vegetarisk bibimbap.
Bibimbap är en koreansk maträtt som betyder "blanda ihop". Rätten består av ris som toppas med massa goda grejer som marinerad svamp, kimchi och grönsaker.
Idag har jag lagat bibimbap, en koreansk maträtt där du lägger ris i botten och sedan toppar med massor av godsaker. Det här receptet är en vegetarisk variant där jag marinerat och stekt svamp men du kan precis lika bra byta ut svampen mot tillexempel entrecôte om du vill ha kött i. Jag älskar färgkontrasterna och det blir extra fint med det solgula ägget på toppen av maträtten.
Bibimbap betyder ”blanda ihop” och det är precis så man ska äta denna maträtt, ihopblandat så alla smaker från marinader och kimchi blandar sig med riset. Lägg upp alla goda tillbehör i skålar och låt var och en montera ihop sin egna skål, det brukar alltid bli uppskattat!
Marinerade champinjoner:
Ingredienser
2 msk soja
2 tsk strösocker
2 tsk sesamolja
1 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
200 g champinjoner
Gör så här
Blanda samman soja, socker och vinäger. Skala och riv eller pressa i vitlöken.
Skiva svampen tunt och blanda i den. Låt svampen marinera i cirka 20 minuter.
Marinerad spenat:
Ingredienser
200 g färsk spenat
2 liter vatten
2 stjälkar salladslök
2 msk soja
1 msk sesamolja
Gör så här
Lägg spenaten i en bunke, koka upp vattnet och slå det över spenaten. Häll av det varma vattnet och skölj spenaten genast i kallt vatten.
Finhacka salladslöken och ha i den i spenaten tillsammans med soja och sesamolja. Blanda om väl och låt stå cirka 20 minuter.
Bibimbap:
Ingredienser
1/2 gurka
2 morötter
ca 200 g kimchi
100 g böngroddar
4 port kokt ris
4 ägg
2 msk sesamfrön
Srirachasås eller koreansk gochujang till servering.
Gör så här
Skär gurka och morötter i tunna stavar. Stek äggen, låt gärna gulan fortfarande vara hel. Stek den marinerade svampen i cirka 10 minuter.
Lägg ut ris i botten på 4 skålar, toppa med marinerad, stekt svamp, marinerad spenat, gurka, morötter, böngroddar, kimchi och stekt ägg. Toppa allt med lite sesamfrön. Servera direkt.
Vintips till bibimbap:
YOKO Riesling
135,00 kr
YOKO Riesling passar utmärkt till asiatiska rätter i den här stilen. Vinet fruktig smak med fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.
Recept: Linnéa Seidel
Sesammarinerad lax med nudelsallad.
En riktigt god och fräsch rätt från Kristina Anderssons kokbok "Ät Smart". Du kan variera rätten genom att skära laxen på olika sätt, antingen genom att servera hel laxsida eller trä bitar på spett.
Läs mer »YOKO släpper uppföljare till succévinet.
YOKO Pinot Noir Organic – en elegant och finstämd röd nyhet gör entré lagom till grillsäsongen. Det är en efterlängtad sådan för alla som letat efter ett rött vin som matchar asiatiska smaker.
Läs mer »Vårrullar Cha Gio.
Cha Gio är en typ av vietnamesiska vårrullar som här innehåller en fyllning av både räkor och fläsk. Receptet kommer från Erik Videgårds kokbok.
Läs mer »