Vego-fritto med chilimajonnäs och wasabiolja.

Ett recept inspirerat av både scampi fritti och japanska tempurarestauranger. Serveras med frisk och fruktig Riesling. Från Michel Jamais bok "Vino Vego".

Vego-fritto med chilimajonnäs och wasabiolja.
Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling

Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

79299

95,00 kr


logo

4-6

Ett recept från Michel Jamais bok "Vino Vego". Inspirerat av både scampi fritti och japanska tempurarestauranger, och det trevliga sättet att äta olika smaker och texturer. Innehållet i rätten kan varieras i det oändliga, men det viktiga är att alla grönsaker är skurna i små fina bitar så att tillagningen blir snabb och perfekt oavsett vilken grönsaken är.

Chilimajonnäs

Ingredienser

  • 0,5 dl spad från konserverade kikärter

  • 2 tsk Dijonsenap

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • 2 dl rapsolja

  • 1 msk chiliflakes

  • 3 msk Sweet chili

  • 1 tsk sesamolja

  • 1 citron

Gör så här

    1. Börja med majonnäsen. Vispa samman spadet från kikärterna, senapen och vinägern, slå sedan under ständig och stadig vispning i rapsoljan tills majonnäsen styvnar.

    2. Smaksätt med sesamolja, salt och citronsaft samt chili och Sweet Chili efter smak.

Wasabiolja

Ingredienser

  • 1 dl svampsoja

  • 1 msk wasabi från tub

Gör så här

    1. Blanda sojasåsen med wasabi och smaksätt med citronsaft.

Vego-fritto

Ingredienser

  • ca 600 g blandade grönsaker (gärna paprika, broccoli, blomkål, lök, grön sparris, morot)

  • 2 st medelstora jordärtskockor

  • 2 st medelstora potatisar

  • 2 st små röd- eller gulbetor

  • 150 g majskorn

  • 2 msk vetemjöl

  • 140 g tempuramix (eller egengjord)

  • 2 msk finhackad persilja

Gör så här

    1. Skölj jordärtskockorna och hyvla dem tunt (1 mm) på mandolin. Låt dem torka på hushållspapper en stund. Gör samma sak med potatisen. Tvätta rödbetorna, hyvla dem lika tunt och torka dem noga med hushållspapper för att få bort så mycket färgad saft som möjligt. Fritera först skockorna och potatisen och sist rödbetorna i 170 graders olja. Låt chipsen rinna av på en tallrik med hushållspapper och smaksätt dem med salt.

    2. Majskornen (färska, konserverade eller frysta men tinade) blandas i en bunke med vetemjöl så att majskornen binder mjölet.

    3. Ansa och skär alla grönsakerna fint i små bitar – ju jämnare de är i storlek, desto jämnare blir tillagningen och desto finare blir rätten.

    4. Blanda tempuramix med vatten och persilja, eller gör motsvarande tempurasmet själv.

    5. Vänd ner grönsakerna i det mesta av tempurasmeten i en bunke, och majsen i lite mindre mängd tempurasmet. Strax innan servering friteras alla grönsakerna i 170 graders olja. Låt grönsakerna rinna av på hushållspapper och salta dem. Majsen skedas ned i frityroljan och friteras krispiga. Låt dem också rinna av och salta dem.

    6. Lägg upp alla grönsaker blandat på tallrikar och ät sedan med ätpinnar eller fina pincetter så att man kan doppa grönsakerna i såserna.

Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling

95,00 kr


Ett friskt och fruktigt rieslingvin som möter upp den milda sötman i grönsakerna och skapar en perfekt smakmässig balans.

Recept: Michel Jamais

Chèvre chaud i plåt med sallad

Chèvre chaud.


En klassisk fransk anrättning som här paras med ugnsrostad pumpa och betor - en fantastisk kombination av smaker. Recept med vintips hittar du här.

Läs mer »