Tagine - marockansk kycklinggryta.
En smakrik gryta med kyckling och nordafrikanska kryddor möter sötman i aprikoser och russin. En fantastiskt god tagine som garanterat imponerar på gästerna.
Läs mer »En smakrik, vintrig gryta med toner från mellanöstern som kommer från en kryddblandning som heter 7-kryddor som du hittar i välsorterade mataffärer.
Sydafrika
Systembolaget nr:
2445
92,00 kr
Vet ni, året börjar lida mot sitt slut och nu är det inte långt kvar till jul. Den här tiden på året tycker jag är så underbar för man tar sig liksom lite extra tid att träffa nära och kära.Kanske ska du ha vänner över på middag till helgen? Då vill i alla fall jag bjuda på något vintrigt och värmande med lite julkänsla, men ändå inte klassisk julmat. Därför tänkte jag idag dela med mig av den ultimata grytan för tillfällen som dessa!
En härlig gryta som fått sjuda på spisen så hela köket fylls av julens alla dofter. Vill man göra den extra julig kan man byta ut rödvinet mot glögg, men det är helt en smaksak. För att enkelt få till den där smakrika tonen i grytan har jag använt mig av en kryddblandning som heter 7-kryddor, en kryddblandning du ofta stöter på i recept från mellanöstern. Och jag förstår verkligen varför! Till den här grytan ger den en helt underbar, lite julig ton. Ni hittar den i välsorterade mataffärer.
ca 600 g fläskkött (jag tog en skinkstek)
1 pkt bacon
10 champinjoner
4 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 msk 7-kryddor
1 dl rött vin eller starkvinsglögg
2 dl vatten
2 msk oxfond
1/2 msk soya
2 dl grädde
4 st torkade lagerblad
1 dl creme fraiche
salt & svartpeppar
1 dl mandel
färsk persilja
3 färska fikon
Putsa köttet och skär ner det i mindre bitar. Skiva baconet och stek det tillsammans med köttet i en gryta. Skiva svampen och låt den steka med köttet.
Skala och finhacka lök och vitlök. Ha i det i grytan och fortsätt steka på medelvärme.
Dofta över kryddblandningen och slå på vin, vatten, oxfond och soya. Låt allt koka upp. Slå på grädden och lägg i lagerbladen.
Låt allt koka under lock på medelvärme, gärna en timme. Tag av lite av vätskan och rör ut crème fraichen i. Blanda sedan i det i grytan. Låt allt koka upp igen. Smaka eventuellt av med salt och svartpeppar.
Hacka mandel och persilja grovt och strö det över grytan. Skär fikonen och lägg dom på toppen.
Servera med råris.
Låt fredagsmyset börja!
92,00 kr
När dina vänner satt sig runt middagsbordet, bjud dom på ett glas Chill Out Dark & Elegant. En nyhet från Chill Out nu lagom till vinterns alla mörka kvällar. Vinet är fruktigt och smakrikt med toner av plommon, örter och mörk choklad. Ett stort plus är att vinet tappats på PET-flaska som är ett väldigt miljövänligt alternativ till den klassiska glasflaskan. Flaskan innehåller dessutom en hel liter.
Recept: Linnéa Seidel
En smakrik gryta med kyckling och nordafrikanska kryddor möter sötman i aprikoser och russin. En fantastiskt god tagine som garanterat imponerar på gästerna.
Läs mer »Locro är en fyllig gryta som har sitt ursprung i Sydamerika, långt före ankomsten av de spanska conquistadorerna. Det finns flera varianter på denna traditionsrika gryta, men den mest kända versionen är den argentinska som vanligtvis görs på fläskkött, ma
Läs mer »En matig lammgryta med späda morötter som är lika god till kokt ris som potatis.
Läs mer »Tareq Taylor är kanske Sveriges mest upptagne man. Han medverkar i flera tv-program, ska vara årets julvärd och har precis släppt sin andra kokbok för i år, fylld med härliga grytrecept.
Läs mer »