Vit kladdkaka med hallon och jordgubbspannacotta.

Hela Sverige bakar-vinnaren 2022, Sophie Dahlbäck, har gett ut en underbart fin bakbok med recept. Här är ett recept på vit kladdkaka med pannacotta!

Vit kladdkaka dekorerad med hallon och pannacotta.
logo

6-8

logo

1 h 0 min

Fantastiskt god tårta där sötman från den vita kladdkakan gifter sig fint med den bäriga pannacottan, och det brynta smöret ger god kolasmak. Om du inte vill göra pannacotta, dekorera med hyvlad choklad, valfria bär och pudra över lite florsocker.

/Sophie Dahlbäck

Tid: ca 1 timme + tid för kakan att sätta sig i kylen och 6 timmar för pannacottan att sätta sig i frysen om du använder silikonformar.

Vit kladdkaka:

Ingredienser

  • 200 g smör

  • 150 g vit choklad, knappar eller fint hackad

  • 2 dl strösocker

  • 2 dl vetemjöl

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 3 ägg

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 175 grader.

    2. Bryn smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör om tills all choklad har smält. Låt svalna någon minut.

    3. Tillsätt strösockret och rör om. Sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och rör till en jämn smet.

    4. Tillsätt ett ägg i taget. Rör om ordentligt mellan varje.

    5. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, cirka 11 x 35 cm.

    6. Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Låt den kallna i kylen, gärna över natten.

Hallon- och jordgubbspannacotta:

Ingredienser

  • 120 g hallon och/eller jordgubbar

  • 1 ½ gelatinblad

  • 1 1/2 dl vispgrädde

  • ½ dl strösocker

  • 0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här

    1. Koka bären tills de blir mosiga. Mixa dem med en stavmixer och sila igenom en finmaskig sil.

    2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

    3. Värm upp grädde, 60 gram bärpuré, strösocker och vaniljsocker i en kastrull tills det nästan kokar.

    4. Skaka av gelatinbladen, lägg ner dem i kastrullen och rör tills de smält ordentligt. Sila pannacottan genom en finmaskig sil så att det säkert inte finns några gelatinklumpar.

    5. Låt pannacottan svalna lite och häll den sedan i valfria silikonformar. Om du använder silikonformar behöver pannacottan stå i frysen i cirka 6 timmar innan den gör att få ur sin form. Det går också bra att hälla pannacottan i en skål, plasta in och låta den stå i kylen över natten. Nästa dag, vispa upp pannacottan med en elvisp och spritsa på kladdkakan.

Tips!

Om du inte har en avlång form går det lika bra att grädda kakan i en rund, cirka 20 cm i diameter. Dekorera med det du tycker är gott. Här har jag dekorerat med pannacotta, vispad grädde, färska hallon och strössel.

Recept: Av: Sophie Dahlbäck